Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.2.13

J.B. Adam Gewurztraminer Grand Cru Kaefferkopf VV 2010

Jean-Baptiste Adam Gewurztraminer Grand Cru Kaefferkopf Vieilles Vignes 2010
  • Valmistaja: Jean-Baptiste Adam
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Kaefferkopf
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Ammerschwihr
  • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16-20e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Toinen J.B. Adamin Grand Cru Kaefferkopf -tarhalta tuleva viini on tämä Gewurztraminer – viinitalon viljelemä osuus Kaefferkopfista kun on jaettu niin, että n. kolmannes on Rieslingille ja kaksi kolmannesta Gewurztraminerille.

Väriltään viini on hailakan kellertävä ja melko vaatimaton.

Aromikas tuoksu on todella mehevä ja hunajaisen kypsä. Kypsänmehevän hedelmän alta löytyy myös rypäleelle tyypillisiä, mausteisia ja ruusuisen parfyymisia sävyjä, mutta kokonaisuus on selvästi enemmän makeisiin hedelmiin taittuva.

Suussa viini jatkaa tuoksun viitoittamalla tiellä: kielellä pyörii kypsänmakeita vivahteita ja yleisilme asettuu jonnekin puolikuivan ja puolimakean välimaastoon. Suutuntuma on varsin täyteläinen ja tuhdin oloinen, muttei erityisen löysä; kokonaisuudessa on varsin mukavasti voimaa ja intensiteettiä. Rehevän aromikkaiden makujen joukosta löytyy voimakasta hunajaa, kukkeutta, aasialaisia mausteita – häivähdyksiä kanelista ja jeerata – sekä raikkautta tuovia sitruksien ja karambolan vivahteita.

Jälkimaku on lämmin ja keskimaun tavoin rehevä ja hyvin aromikas. Makean hedelmän ja hunajan ryhtyessä haipumaan, paljastuu alta varsin pirtsakkaa mineraalisuutta samalla kun kielellä voimakkaana tuntuva keskimaun mausteisuus rupeaa taittumaan kuivaan ja jopa hieman bitteriseen suuntaan. Jälkivaikutelma on hyvin runsas, monisyinen ja pitkään jatkuva.

Yleisesti J.B. Adamin GC Gewurztraminer on todella upea esitys ja ehdottomasti parhaimpia maistamiani Grand Cru -tason Gewurztraminereita – tai Gewürzteja noin yleensäkään. Se on niin överi kuin GC Gewurztraminer nyt voi olla, mutta silti todella tasapainoinen ja hedonistisen nautinnollinen. Selvästä makeudestaan huolimatta jäännössokeri ei juurikaan töki, vaan sointuu upeasti kokonaisuuden kanssa yhteen. Viini on todella mainio tapaus nautittavaksi ihan sellaisenaan, viinin upeutta ihmetellen, mutta kokonaisuus toimii varmasti myös erilaisten pehmeiden ja aromikkaiden juustojen, kevyesti makeiden jälkiruokien tai mausteisten aasialaisruokien parina. Lisäksi viiniä voi varmasti varastoida huoletta vielä useiden vuosien ajan.

Lyhyesti: Erittäin runsas, rehevä, kypsä ja makeahko huippuluokan Gewürztraminer, joka on koostaan huolimatta todella elegantti ja tasapainoinen esitys. Tasokas ja harmoninen valkoviini, joka edustaa tämän melko hankalan rypälelajikkeen ehdotonta huippua. Nuori, mutta iästään huolimatta ja todella mainio.

Arvio: Täydellinen – tähän viiniin on onnistuttu saamaan se kaikki hyvä, mitä Gewürztraminerista on mahdollista saada irti. Happoja soisi olla enenmmänkin, mutta nykykunnossakin viini tuntuu pärjäävän mainiosti. Hatunnosto viinitalo Adamille!

Hinnan (16-20e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti