Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.2.13

J.B. Adam Riesling Grand Cru Kaefferkopf VV 2009

Jean-Baptiste Adam Riesling Grand Cru Kaefferkopf Vieilles Vignes 2009
  • Valmistaja: Jean-Baptiste Adam
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Kaefferkopf
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Ammerschwihr
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16-21e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Vuorossa jälleen yksi lämpimän vuosikerran 2009 Grand Cru Riesling. Rupeaa pikku hiljaa vaikuttamaan siltä, että näiltä viineiltä voi odottaa melkein mitä vain – monet viinit ovat olleen runsaita, mutta myös raskaita, löysiä ja hyviksi Rieslingeksi auttamattoman vähähappoisia, kun taas toiset ovat olleet yllättävänkin freesejä ja eloisia esityksiä. Tästä epävarmuustekijästä huolimatta tutustun ihan mielelläni todella freesillä ja hapokkaalla perus-Rieslingillä vakuuttaneen J.B. Adamin tähän luomuna ja biodynaamisesti valmistettuun Grand Cru Rieslingiin.

Väriltään viini on runsas ja syvä vihreään taittuvan oljenkeltainen, sekä kevyesti öljyisen oloinen.

Tuoksu on miellyttävän runsas, mutta hyvin tuoreen ja raikkaan oloinen; tuoretta omenaa, kevyttä limettisyyttä ja mineraalia. Makea hunajaisuus ja mehevät trooppiset hedelmät loistavat poissaolollaan.

Maultaan viini on kirkas, kuiva, kypsän omenainen ja sitruksinen. Puhdaspiirteinen, mukavan hapokas ja lähes kieltäkipristävän intensiivinen suutuntuma on todella mallikkaan raikas ja eloisa, viini ei ole läheskään niin raskas kuin valtaosa maistamistani 2009 Rieslingeistä. Pian kokonaisuuteen astuu mukaan voimakas, kevyen merellinen mineraalisuus.

Jälkimaussa on aluksi voimakasta kivistä mineraalisuutta ja voimakkaan hapokkuuden tuomaa intensiteettiä, mutta niiden väistyessä kielelle nouee aluksi tuoretta omenaa, sitten kuivattua ananasta ja lopuksi hentoa hunajaista makeutta. Jälkivaikutelma on varsin runsas, tyylille uskollinen ja jatkuu pitkään.

J.B. Adamin GC-risukka onnistui yllättämään varsin positiivisesti – en jaksa antaa vuosikerran 2009 elsassilaisille hirveästi odotusarvoa, sillä todella monet ovat olleet meheviä, helppoja ja jopa raskaita esityksiä. Sen sijaan tästä viinistä ei vaikuta löytyvän kuuman vuoden merkkejä juuri ollenkaan, vaan kokonaisuus on todella mallikas ja osa-alueiltaan upeasti balanssissa. Niin intensiteettiä kuin Grand Cru -tasoisten viinien runsautta ja syvyyttä löytyy reilulla kädellä. Viini on varsin mainio, mutta vielä armottoman nuori ja tuntuu reilun kolmen vuoden iässäkin olevan lähes raa'an oloinen.

Viini kaipaa vielä muutamia vuosia ikää ja esimerkiksi tuottajan väite siitä, että viini saavuttaisi huippunsa 10-15 vuoden iässä vaikuttaa varsin realistiselta. Oli viinillä ikää kuinka paljon tahansa, on Grand Cru Kaefferkopf Riesling todella mainio laatu-Riesling, joka on onnistunut hienosti välttämään kuuman vuosikerran vitsaukset.

Lyhyesti: Vielä varsin tiukka, intensiivinen ja kuuman vuosikerran viiniksi ihastuttavan viileän oloinen huippu-Riesling, jolla on vielä reilusti vuosia edessään. Suosittelen useamman vuoden lepäilyaikaa ennen korkkaamista.

Arvio: Erinomainen – saisi tämäkin viini päätyä Alkon hyllyille, ja mieluusti järkevään hintaan. Joka tapauksessa, Jean-Baptiste näyttää osaavan tehdä Rieslingejä – ainakin omaan makuuni. Nuori, intensiivinen ja mainio Grand Cru.

Hinnan (16-21e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti