Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.2.13

Joseph Scharsch Pinot Gris Clos Saint Materne 2009

Joseph Scharsch Pinot Gris Clos Saint Materne 2009
  • Valmistaja: Domaine Joseph Scharsch
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Bas-Rhin
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 22,50e (Tammikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 22,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Alsacen viininäyttelyssä pyöriessäni silmiini osui vanhan tuttavuuden – Joseph Scharschin – ständi. Siispä katsomaan mitä tarjolla on! Perustason Rieslingin ja Gewurztraminerin ohella seisoi mm. vanha tuttu, Grand Cru Altenberg de Wolxheim sekä yhden viinitarhan Pinot Gris, Clos Saint Materne. Koska mielummin etsin jotain uutta kuin vanhoja tuttuja, pyysin maistiaisen Pinot Gris'tä.

Väriltään viini on kellanvihreä, mutta moniin muihin vastaavasta lajikkeista tehtyihin viineihin verrattuna selvästi paksumpi ja syvempi sävyltään.

Tuoksu ei ole yhtä tuhti ja mehevä kuin monet Pinot Gris't (etenkään tältä kuumalta vuodelta), vaan korkeintaan keskirunsas. Aromipuolelta löytyy rehevää ja kypsähkönpuoleista trooppista hedelmää, melko voimakasta mausteisuutta, hentoa savuista maamaisuutta ja kepeä mineraalinen vivahde.

Maku on niin runsas ja suutuntumaltaan niin täyteläinen, että englannin sana richness kuvastaa yleisvaikutelmaa enemmän kuin täydellisesti. Kokonaisuudessa on paljon puolikuivan ja puolimakean välimaastoona settuvaa hunajaista makeutta, tiukkaa ja asenteellista mausteisuutta ja kokonaisuuteen kaivattua raikkautta tuovaa mineraalisuutta. Clos St. Materne on kuitenkin kuuman vuoden Pinot Gris'ksi yllättävän freesi; viinissä on ihan kohtuullista hapokkuutta ja yleisvaikutelma on rehevyydestään huolimatta mukavan tasapainoinen ja aromeiltaan varsin harmoninen.

Lopuksi viini jättää kielelle mehukasta – erityisesti kypsän persikkaista – hedelmäisyyttä, kohtuullista hapokkuutta ja jopa hieman karheata Pinot Gris'n mausteisuutta. Loppusilauksessa mineraalisuus ja hapokkuus pääsevät paremmin esille ja tuovat jälkivaikutelmaan kirpeätä otetta.

Kuuman vuoden Pinot Gris'ksi Joseph Scharschin viinitalo on onnistunut saamaan Clos St. Maternesta varsin mallikkaan esityksen. Koska viini ei edes yritä olla raikas ja ryhdikäs kuiva Pinot Gris, vaan runsas, syvä ja täyteläinen puolikuiva / -makea valkoviini, kokonaisuus vaikuttaa pelaavan paljon paremmin. Siinä missä monet vuosikerran 2009 elsassilais-Pinot Gris't vaikuttavat hieman väsähtäneiltä ja löysiltä esityksiltä, tuntuvat nämä makeammat viinit pelaavan ihan toisenlaisilla korteilla; Clos St. Materne on todella syvä, moniulotteinen ja kaikin puolin nautittava, hieman makeaan taittuva Pinot Gris, joka toimii hyvin viilennettynä varmasti niin mausteisille – jopa tulisillekin ruoille – kuin täyteläisille ja aromikkaille pastaruoille. Viini on kuitenkin todella mainio ja hurmaavan aromikas seurusteluviini, kiitos hillityksi jäävän hapokkuuden ja mukavaa lempeyttä tuovan jäännössokerin.

Koska viiniä ei saa Suomessa tilattua kuin kuusi pulloa kerrallaan, heittäisin lisähuomiona sellaisen kuriositeetin, että viiniä saa länsinaapurin tilausvalikoimasta reilun vitosen halvemmalla, eli 147 SEK (~16,50e) hintaan. Jos siis olet lähiaikoina matkustamassa Ruotsin puolelle, suosittelen pitämään silmät auki!

Lyhyesti: Erittäin aromikas, täyteläinen ja kevyesti makeaan taittuva valkoviini, jossa kuitenkin makeuden vastapainona on juuri sopivasti raikkautta ja kirpeyttä.

Arvio: Erinomainen – hieman makeammaksi Pinot Gris'ksi Clos Saint Materne 2009 on todella mainio, tasapainoinen ja moniulotteinen esitys. Viini on jo nyt varsin hyvässä tikissä, mutta kehittynee vielä vuosia varastoinnissa.

Hinnan (22,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti