Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.2.13

Albert Mann Pinot Noir Clos de la Faille 2010

Albert Mann Pinot Noir Clos de la Faille 2010
  • Valmistaja: Domaine Albert Mann
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Wintzenheim
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 30e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viimeiseksi maistamakseni Albert Mannin viiniksi jäi Clos de la Faille – ei-Grand Cru -tasoinen yhden tarhan Pinot Noir (Alsace Grand Cru kun sallii vain valkoviinejä.) Kyseinen viinitarha on kooltaan yhden hehtaarin mittainen ja sijaitsee Wintzenheimin kylässä, eteläisessä Alsacessa.

Väri on elsassilais-Pinot Noireille tyypillisesti todella hailakka, läpinäkyvän punertava ja lähes roséemaisen vaaleanpunainen. Kokonaisuus muistuttaa enemmän rosée- kuin punaviiniä.

Päällimmäisenä tuoksussa on mausteisuutta ja maatalon henkeä – nahkaa ja funkia. Alta löytyy kuitenkin hillitty mutta selväpiirteinen marjapohja: tuoretta puolukkaa ja kevyttä, makeahkoa kirsikkaa.

Maultaan viini on mausteinen ja hyvin kuiva, mutta kevyehkö. Yleisvaikutelma on viileä, nuorekas, tuoreen karpaloinen, hapankirsikkainen, jopa kirpeä ja varsin hapokas. Ryhdikästä yleisvaikutelmaa tukee happojen lisäksi hyvin kevyet mutta nuoret ja tiukat tanniinit.

Jälkimaku on hapokas ja mehukas, se jättää kielelle tuoretta, hapokasta marjaisuutta, kevyen pippurista mausteisuutta ja hentoa likaisuutta.

Kokonaisuus on varsin tyylipuhdas ja miellyttävä, mutta samalla myös hieman yllätyksetön – mikä vastaa mielikuvaani elsassilaisista Pinot Noireista. Viini on miellyttävä ja hyvin freesi, mutta ei loppupeleissä tarjoa mitään kovinkaan ihmeellistä tai erilaista, minkä lisäksi viinin kepeys saa sen vaikuttamaan jopa melkein vaatimattomalta – mikä ei ole erityisen mairittelevaa tämän hintaluokan Pinot Noireissa. Clos de la Faille 2010 on ihan hyvin tehty, tasapainoinen ja intensiivisen hapokas erittäin kevyen pään Pinot Noir, mutta ei kuitenkaan niin erityisen ihmeellinen tapaus, että 30 euron kieppeillä pyörivä hintalappu olisi perusteltu.

Lyhyesti: Melko tyypillinen Alsacen Pinot Noir; hapokas, mausteinen, tuoreen marjainen ja varsin kevyt. Tuore ja kirpeään taittuva aromimaailma kaipailee ruokaa seurakseen.

Arvio: Hyvä – freesi, eloisa ja mukavan tasapainoinen, mutta samalla myös turhan kevyt ja yllätyksetön Pinot Noir Alsacesta.

Hinnan (~30e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti