Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.2.13

Kreydenweiss Pinot Gris Grand Cru Moenchberg 2009

Kreydenweiss Pinot Gris Grand Cru Moenchberg 2009
  • Valmistaja: Domaine Marc Kreydenweiss
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Moenchberg
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Bas-Rhin
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: – (Tammikuu 2013)
    (vuosikerta 2007 ollut Alkossa vuonna 2012 hintaan 29,60e)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Kreydenweissin kehuttu Pinot Gris Grand Cru Moenchberg 2007 kävi Alkon valikoimissa viime vuoden puolella melko pienikokoisena kertaostoseränä, mutta en ehtinyt testata viiniä ennen sen katoamista hyllyiltä. Noh, Alsacen viininäyttelyssä pääsin korjaamaan ainakin osittain, sillä tämän Grand Cru -tasoisen Mounchberg "Le Moine" -tarhan viinin pari vuodenkiertoa tuoreempi versio oli testattavana Kreydenweissin pöydässä (monen monen muun viinin ohella.)

Väriltään viini on melko neutraalin vetinen, mutta taittuu hennosti kellervään.

Tuoksu on selvästi muita Kreydenweissin Pinot Gris -viinejä runsaampi ja kypsempi: lasista kohoaa makeaan taittuvaa ananaksisuutta, persikkaa, mineraalisuutta ja aasialaista mausteisuutta. Pidempään lasia pyörittelemällä ja tarkasti nuuhkimalla erottuu hedelmäisen ensi-iskun alta kevyttä kukkaisuutta, rusehtavaa omenaa ja hentoa mantelimaisuutta tai pähkinäisyyttä.

Maultaan viini on muita Kreydenweissin Pinot Gris -viinejä runsaampi ja täyteläisempi, mutta talon tyylille uskollisesti hyvin kuiva. Melko mausteinen ja monikerroksinen maku tarjoilee kevyesti kypsää hedelmäisyyttä, hentoa mantelia ja mehukasta hunajaa. Suutuntumaltaan viini on melko pyöreäntäyteläinen ja isokokoinen, mutta samalla varsin rapsakan hapokas ja napakka – tietynlainen miellyttävä yhdistelmä karua ilmaisua ja ronskia rehevyyttä.

Intensiivinen jälkimaku onnistuu vielä tehokkaasti täyttämään suun viinin kadottua kieleltä puhtaalla mineraalisuudellaan ja keskimakua kypsemmällä trooppisella hedelmällään. Lopuksi kielelle jää vielä rypäleelle ominaista, melko voimakastakin mausteisuutta.

Yleisesti viini oli alusta loppuun melko mainiota tavaraa, kaikin puolin erinomainen esitys. Viinistä tuntui kuitenkin puuttuvan melkein täysin ne kevyesti hapettuneen viinin merkit, joista mainittiin monessa vuosikerta 2007:n arvostelussa – liekö tämä vuosikerta tyylillisesti erilainen, vai ovatkohan ne piirteet semmoisia, jotka nousevat esiin tässäkin vasta seuraavan vuoden parin kuluessa? Viinin kevyistä pähkinäisistä piirteistä oli vaikea sanoa mahtoiko kyseessä olla viinin ominaisaromit, vai kypsytyksen myötä syntyneet piirteet – joka tapauksessa viini on jo nyt varsin nautittavissa ja helposti lähestyttävissä, mutta kuitenkin tyylillisesti vielä varsin nuori, joten kärsivälliset voivat aivan hyvin laittaa viininsä kypsymään useammaksi vuodeksi. Rakenteensa puolesta voin aivan hyvin luottaa viinin kestävän.

Lyhyesti: Runsas, intensiivinen, kuiva, täyteläinen, napakka, voimakas, aromikas, harmoninen – elsassilaisviinien parhaat puolet, nyt yhdessä pullossa!

Arvio: Erinomainen – kaikin puolin mallikas ja tyylipuhdas esitys Kreydenweissiltä! Viini on jo nyt, reilun kolmen vuoden nuoressa iässä, jo varsin mainio esitys; tulevaisuudelta voi vain odottaa jotain vielä parempaa!

Hinnan (29,60e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti