Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.2.13

Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle 2005

Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle 2005
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Ribeauvillé
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 20-30e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Viime vuoden puolella Alkon valikoimista poistui Trimbachin arvostettu, Grand Cru -tasoinen Pinot Gris -viini, Réserve Personnelle 2004, joka irtosi hintaan 29,90e, mutta jonka saattoi löytää viinin poistuessa vajaan 24 euron hintaan – kuten allekirjoittanut onnistui tekemään.

Wennercon järjestämässä Trimbach-tastingissä oli tarjolla viinin tuoreempaa vuosikertaa, 2005:ttä, jota tällä hetkellä yritetään tarjota uudelleen Alkon valikoimiin. Tämä viini on Trimbachin Ribeauvilléssä sijaitsevan, Grand Cru -tasoisen Osterbergin viinitarhan 25-vuotiaiden köynnösten hedelmistä valmistettu viini, jonka rypäleet korjataan mahdollisimman myöhään ja joka käytetään talon tyylin mukaisesti melko kuivaksi. Riittävän hapokkuuden takaamiseksi viini ei käy missään vaiheessa happoja pehmentävää malolaktista käymistä. Lisäksi viinin korkean laadun takaamiseksi viiniä ei valmisteta heikkoina vuosikertoina ollenkaan.

Väriltään viini on syvän kullankeltainen, mutta seassa on aavistus kevyttä vihertävyyttä.

Lasista kohoaa vivahteikas, syvä tuoksu, joka tarjoaa runsaasti trooppisia hedelmiä, hunajaa, kuivattua aprikoosia ja ananasta sekä hentoa, jalohomeista aromikkuutta. Viereisessä lasissa makoilevaan perus-Pinot Gris Réserveen verrattuna tuoksu on vielä paksumpi ja jykevämpi, mutta samalla myös jotenkin freesimpi eikä läheskään yhtä ylikypsää luonnetta henkivä – paketti pysyy kasassa paljon paremmin.

Suussa viini on todella runsas, syvä ja erittäin moniulotteinen. 11 g/l jäännössokeri tekee viinistä juuri ja juuri puolikuivan sekä varsin kermaisen täyteläisen, mutta vastapainoksi asettuu mukavasti kokonaisuutta kuivaava, luonteikas mausteisuus ja (rypälelajike huomioonotettuna) varsin kiitettävä hapokkuus. Kielellä pyörii runsaasti kypsiä ja kuivattuja hedelmiä, erityisesti persikkaa, ananasta ja hunajamelonia, sekä jalohomeista hunajaisuutta ja kevyttä savuisuutta. Kokonaisuus on varsin intensiivinen, samettinen, suorastaan hurmaavan loputon ja positiivisella tavalla överi – viini on todella iso, runsas ja intensiivinen, muttei läheskään niin raskas, tahmea tai monoliittinen kuin voisi odottaa.

Jälkimaku on keskimaun tavoin todella runsas ja aromikas. Kielelle jää voimakasta mausteisuutta, hentoa hunajaisuutta, kevyttä jalohomeisuutta ja mehevää, trooppista hedelmäisyyttä todella pitkäksi aikaa. Loppusilauksen antaa upean puhdaspiirteinen, kevyen savuinen mineraalisuus.

Kokonaisuutena Pinot Gris RP on elämys vailla vertaa. Jos Trimbachin Pinot Gris Réserve on onnistunut hurmaamaan minut kauttaaltaan monta kertaa aikaisemmin, tämä viini tekee sen seuraavassa potenssissa. Vaikka tämä rehevä ja hyvin täyteläinen viini on hieman raskastekoisempi ja massiivisempi kuin perus-Réserve – hyvin myöhään kerättyjen rypäleiden kypsyysaste siis maistuu ja tuntuu – on se silti Trimbachin tyyliin upean tasapainoinen, raikas ja harmoninen esitys. Loputtomalta tuntuvan aromien ilotulituksen keskellä ei hetkeksikään viini tunnu liialliselta tai lihavalta, vaan viinin jokainen komponentti tuntuu tarkkaan harkitulta ja kokonaisuuksista muodostuu ehdottomasti jotain suurempaa kuin niiden summa antaisi odottaa. Trimbachin PG RP on todella vaikuttava, suuri viini, joka suoriutuu käden käänteessä vaikka minkälaisesta aasialais- ja fuusiokeittiöstä, mutta on ehdottomasti kokemuksen arvoinen nautinto aivan sellaisenaan nautittuna. Vaikka viini on jo nyt verrattomassa kunnossa, suosittelen antamaan sen ikääntyä vähintään 10 vuoden ikään vuosikerrasta.

Lyhyesti: Kaikin puolin täydellinen Pinot Gris – tästä viinistä tuntuu löytyvän koko rypäleen makupaletti kaikessa vaikuttavuudessaan, tarjoiltuna raikkaan mineraalisuuden ja pirteän hapokkuuden luomassa, ryhdikkäässä rungossa.

Arvio: Täydellinen – todella upea, vaikuttava ja kaikesta runsaudestaan huolimatta uskomattoman tasapainoinen ja harmoninen Alsacen Pinot Gris. Jos pitää suurista viineistä, on tästä viinistä vaikeata löytää mitään pahaa sanottavaa.

Hinnan (20-30e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti