Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.2.13

Kreydenweiss Pinot Blanc Kritt 2011

Kreydenweiss Pinot Blanc Kritt 2011
  • Valmistaja: Domaine Marc Kreydenweiss
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Pinot Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: n. 13e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Olin saanut kuulla Alsacen viininäyttelyssä ja sitä ennen pientä hehkutusta Marc Kreydenweissin viineistä, joten lähestyin kevyen uteliaisuuden vallassa tuon elsassilaistuottajan tiskiä, jolla näytti oleva varsin kiitettävä – vajaan kymmenen eri tuotteen – valikoima viinejä esillä. Kreydenweiss valmistaa kaikki viininsä luomuna ja tuotanto on ollut kauttaaltaan biodynyä vuodesta 1989. Oli biodynaamisuuden huuhaa-puolesta mitä mieltä tahansa, kyllä ilahduttavan moni tuottaja tekee tasoltaan varsin kiitettäviä viinejä, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Aloitin viinitalon Pinot Blancilla, joka on yhden viinitarhan (Kritt "Les Charmes" -tarhan) rypäleistä valmistettu viini. Kreydenweiss viljelee Kritt-tarhalla Gewürztramineria ja Pinot Blancia, joista jälkimmäisestä valmistetaan sekä tätä nyt arviointivuorossa olevaa valkoviinia, että makeampaa ja kevyesti jalohomeista, Klevner-nimen alla kulkevaa viiniä (sillä Vendanges Tardives- ja Sélection des Grains Nobles -nimikkeitä ei ole sallittua käyttää Pinot Blancin yhteydessä.)

Väriltään viini on hailakka ja nuorekkaan vihreä, mutta kevyesti kellertävään taittuva.

Tuoksu on raikkaan keväinen; melko simppeliä omenaisuutta täydentävät kevyt yrttisyys, valkoisten kukkien aromit ja hento mineraalisuus.

Maultaan viini on mukavan runsas, rutikuiva ja pirteän eloisa. Kielen päällä huljuu tuoreen hapokasta Granny Smith -omenaa, raikasta mineraalia ja sitrusta. Yleisilme on hieman yksipuolinen ja hedelmältään hieman vaatimaton, mutta rapsakan hapokas ja miellyttävän puhdaspiirteinen.

Pitkähkö jälkimaku on kirpeä ja jättää kielelle tuoretta omenaisuutta, kevyttä sitruksisuutta ja paletinpuhdistavaa mineraalisuutta. Jälkivaikutelma on varsin eloisa ja napakka.

Yleisesti Pinot Blanc Kritt on simppeli ja hieman mutkaton, mutta todella raikas, mukavan intensiivinen ja kaikin puolin mainio perusvalkkari. Ei sellainen tapaus, jota muistellaan vuosienkin päästä, vaan sellainen, jonka voi huoletta ottaa esiin melkeinpä millä tahansa kevyemmällä aterialla ja viini onnistuu toimimaan erinomaisesti ruoan kumppanina. Varsin kelpo esitys talon peruslinjastolta.

Lyhyesti: Hieman simppeli, mutta kaikin puolin raikas, intensiivinen ja tasapainoinen Pinot Blanc.

Arvio: Hyvä – viini menee enemmän rakenne kuin hedelmä edellä, minkä vuoksi se on ehdottomasti ruokaviini – tai korkeintaan kuuman kesäpäivän piknikviini. Mutta sellaisena kaikin puolin mainio tapaus.

Hinnan (~13e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti