Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.2.13

Albert Mann Riesling Grand Cru Schlossberg 2011

Albert Mann Riesling Grand Cru Schlossberg 2011
  • Valmistaja: Domaine Albert Mann
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Schlossberg
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Kientzheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 25-34e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Aloitin Alsacen viininäyttelyn suuntaamalla luonnonmukaisesti ja biodynaamisesti tehdyistä viineistä tunnetun Albert Mannin pöydän ääreen. Tilaisuuden ensimmäiseksi viiniksi valikoitui pian talon Grand Cru -tasoinen Riesling Kientzheimin kylästä, Schlossbergin tarhalta.

Viinin ulkonäkö on melko neutraalin väritön ja hennosti vihertävään taittuva, mutta viskositeetiltään hennosti öljymäisen oloinen.

Tuoksu on melko hillityn värisen viinin rinnalla melkoisen runsas; viini tarjoilee paljon kypsiä trooppisia hedelmiä, erityisesti mehevää ananasta, sekä makeankypsää omenaisuutta. Seassa on myös tyylikäs valkoisten kukkien juonne sekä kevyt häivähdys eetteristä alkoholia.

Suussa viini on hyvin runsas ja melko täyteläinen. Kielellä pyörii hennosti makeaan taittuvaa omenahilloisuutta, kypsää persikkaa ja hieman tuoreempaa karviaista. Yleisilme on hillityn mineraalinen, varsin nuori ja vaikkakin melko hapokas, myös varsin lempeä ja rauhallinen.

Viini päättyy lopulta tuoreen ja hapokkaan omenaiseen sekä kohtuullisen mineraaliseen jälkimakuun.

Kokonaisuutena Albert Mannin GC Riesling on varsin tasokas ja nautittava, mutta varsin yllätyksetön ja peruskauraa – sen tasoinen esitys, että sille pärjäävät alueen parhaat perustason Rieslingit. Ei siis mitenkään kummoinen GC, vaikka onkin miellyttävä ja tasapainoinen – nothing to write home about, niinkuin lontoonkielisessä viinimaailmassa tavataan tällaisista viineistä sanoa. Viini oli kuitenkin harvinaisen nuori tapaus Grand Cru Rieslingiksi, joten kenties 5-10 vuoden odottelu voisi tuoda viiniin enemmän syvyyttä, luonnetta ja mielenkiintoa. Tässä iässä viinistä ei kuitenkaan saa juuri mitään sellaista, jota ei saisi puolet edullisemmista Alsacen Rieslingeistä.

Lyhyesti: Runsas, täyteläinen ja tasapainoinen, mutta varsin yllätyksetön Grand Cru Riesling.

Arvio: Hyvä – mikä on melko alisuoriutumista tämän hinta- ja tyyliluokan Rieslingiltä. Toivottavasti useamman vuoden varastointi voisi korjata asiaa mielenkiintoisempaan suuntaan.

Hinnan (25-29e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaan hinnan luomia odotuksia.
Hinnan (30-34e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti