Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.2.13

Albert Mann Pinot Gris Grand Cru Furstentum 2011

Albert Mann Pinot Gris Grand Cru Furstentum 2011
  • Valmistaja: Domaine Albert Mann
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Furstentum
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 24e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Biodynaamisia luomuviinejä tuottavan Albert Mannin pöydässä päätin iskeä seuraavaksi hampaani talon Grand Cru -tasoiseen Pinot Gris'hin, joka tulee Alsacen puolivälin tuntumassa sijaitsevalta Furstentumin tarhalta.

Väriltään viini on tuhdin kellanvihreä, jopa kevyesti paksun tai öljyisen oloinen.

Tuoksu on hieman kevyenpuoleinen, mutta tarjoilee selväpiirteisesti Pinot Gris'n mausteisuutta, hunajamelonisen makeata hedelmää ja kevyttä kivennäisvetistä mineraalia.

Hillityn tuoksun jälkeen maku tuntuu esiintyvän erityisen runsaana ja mehevänä. Puolikuiva maku on hyvin monikerroksinen ja hurmaavan vivahteikas. Kielellä pyörii trooppista hedelmää, päällimmäisenä hunajamelonia ja kevyttä päärynäisyyttä, mutta myös runsasta ja melko tiukkaakin lähi-idän mausteisuutta, mehiläisvahaa, sitruunamarmeladia ja hieman leipäistä, kenties hiivaista aromaattisuutta. Suutuntuma on täyteläinen, jopa hieman vahamainen, sekä varsin iso, muttei raskas vaan yllättävän raikkaan hapokas, mikä tekee kokonaisuudesta mukavan intensiivisen, mutta myös jotenkin vielä villin ja jopa liian nuorekkaan oloisen.

Jälkimaku on hyvin mausteinen, mehevä hedelmäisyys jättää suuhun kypsää omenaa, päärynää ja hieman persikkaa. Miellyttävän pitkänpuoleista jälkivaikutelmaa häiritsee hieman kevyesti poltteleva alkoholisuus, jota jälkimaun mausteisuus tuntuu hennosti korostavan. Tästä huolimatta kokonaisuus on varsin harmoninen ja sointuu upeasti yhteen keskimaun kanssa todella valloittavaksi kokonaisuudeksi.

Yleisesti Albert Mannin GC Pinot Gris on todella suuri ja vaikuttava valkoviini, suorastaan hedonistinen nautiskeluviini, mutta 2011 GC Rieslingin tavoin vielä varsin nuoren ja raa'ahkon oloinen – vaikkakin tämä viini hurmaa yrittämättäkin jo tässä iässä, tuntuu se suorastaan kerjäävän lisää ikää rauhoittuakseen ja kehittääkseen lisää syvyyttä jo valmiiksi runsaaseen aromikkuuteensa.

Muutamien vuosien lisäkypsytyksellä Albert Mannin GC Pinot Gris tullee tarjoamaan varmasti todella upean valkoviinielämyksen, joka on todellinen nautinto jo ihan sellaisenaan, mutta toimii varmasti monien runsaiden, mausteisten, tai jopa raskaanpuoleisten ruokalajien yhteydessä. Nykykuntoisenakin viini on kuitenkin ehdottomasti tutustumisen arvoinen esitys.

Lyhyesti: Vielä varsin nuori ja villi, mutta silti myös vaikuttava, erittäin aromikas ja tasapainoinen Grand Cru Pinot Gris. Kaipailee muutamia vuosia (tai jopa ihan lähemmäs vuosikymmenen) lisää ikää.

Arvio: Tyylikäs – viini on jo nyt todella miellyttävä ja vaikuttava tapaus, mutta varmasti vielä jonkin verran kaukana siitä, mitä se tulee olemaan. Joka tapauksessa viini on varsin mainio esitys tältä ranskalaiselta luomutuottajalta.

Hinnan (~24e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti