Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.2.13

Trimbach Pinot Gris Réserve 2009

Trimbach Pinot Gris Réserve 2009
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16,99e (Tammikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 16,99e (Helmikuu 2013, Alko)

Trimbachin Pinot Gris Réserve 2009 on blogini ensimmäinen viini, josta olen arvioinut kolme peräkkäistä vuosikertaa (aiemmat löytyvät tästä: 2007, 2008), mikä ei missään nimessä haittaa allekirjoittanutta, sillä viini on pitkän aikaa ollut ehdottomasti yksi parhaista Alkon perusvalikoimasta löytyvistä valkoviineistä, jotka voi napata mukaansa 20 euron setelillä. Kuitenkin uhkaavasti lähestynyt vuosikerta 2009 on herättänyt arveluksia, sillä tuo vuosikerta tunnetaan erittäin kuumana ja aurinkoisena Alsacessa, minkä seurauksena jopa yleensä raikkaat ja eloisan hapokkaat viinit ovat saattaneet olla todella suuria, raskaita ja massiivisia esityksiä. Tuhtien viinien ystäville tämä on varmasti pelkästään hyvä asia, mutta itselleni tämä tyyli kolisee paljon heikommin, ja olenkin pitänyt paljon melko heikkona pidetyn vuosikerran 2008 viineistä, jotka ovat olleet tyyliltään melko karuja, hillittyjä, hapokkaita ja vasta ajan kanssa avautuvia. katsotaan miten yleensä karummista ja hapokkaammista viineistään tunnettu Trimbach selviää runsaudestaan tunnetun Pinot Gris'n kanssa tänä lämpimänä vuotena!

Väriltään viini on kauniin hunajaisenkeltainen.

Tuoksu on hyvin mehevä ja kypsä, jopa tuhti. Lasista nousee makeata, trooppista hedelmää, kevyttä hunajaisuutta, joka jopa leikittelee jalohomeisten jälkiruokaviinien aromimaailmalla, säilykepersikkaa ja kevyttä savuisuutta.

Suussa viini on hyvin täyteläinen ja runsas, sekä rypäleelle tyypillisesti erittäin aromikas; kielellä pyörii makeata ja kypsää trooppista hedelmäisyyttä, intensiivistä ja kuivaan taittuvaa mausteisuutta sekä hunajaa. Hedelmäpuolelta löytyy erityisesti hunajamelonia, päärynää ja aprikoosia, mutta myös hieman kuivattuja trooppisia hedelmiä. Kokonaisuus on melko hevi eikä kovinkaan hapokas, mutta myös todella monikerroksinen ja samettinen. Taustalla henkii tietty kuiva, karu alavire, mutta kuuma vuosikerta on tehnyt tehtävänsä ja viini on turhankin monoliittinen valkoviiniksi. Yleisilme on todella vaikuttava ja herkullinen "blockbuster" ja viini varmasti lyö ällikällä viiniin ensi kertaa tutustuvat, mutta itselleni kokonaisuudesta puuttuu se raikkaus, vaivattomuus ja puhtaus, jota 2008 tarjoaa mainiosti. Viinin makeudesta vastaa lähinnä kypsä hedelmäisyys, eikä niinkään jäännössokeri, joka tuo viiniin lähinnä runsautta, täyteläisyyttä ja kermaista tekstuuria.

Jälkimaku jättää kielelle paljon keskimaun makeimpia elementtejä; hunajaa sekä ylikypsää trooppista hedelmää, joka taittuu persikkaan, aprikoosiin ja ananasmehuun. Jälkimaku jatkuu melko pitkään ja jättää todella maukkaan ja monisyisen, mutta myös hieman makean ja tahmean vaikutelman.

Ei tästäkään viinistä voi varsinaisesti mitään pahaa sanoa, mutta todella mainion ja harmonisen vuosikerran 2008 jälkeen tämä viini vaikuttaa turhan raskaalta ja ylikypsältä. Kokonaisuutena se toimii varmasti edelleen monille erilaisille ruoille sekä on todella nautinnollinen tapaus sellaisenaan, mutta se ei saa sukkia pyörimään jaloissani samalla tavalla kuin hieman kepeämmät ja samalla raikkaammat aikaisemmat vuosikerrat. Jos haluat massiivisen meditaatio-valkoviinin, on tämä todella mainio esitys, mutta kärsivällisellä kypsyttelyllä upeata ja tasapainoista Alsacen Pinot Gris'tä kaipaavan kannattaa käydä hamstraamassa Alkon hyllyiltä vanhat vuosikerrat pois vielä kun sitä on tarjolla.

Lyhyesti: Todella rehevä, runsas, täyteläinen ja aromikas Alsacen Pinot Gris. Taidokkaasti kuivan ja puolikuivan aromimaailman välimaastoa samoava trooppinen hedelmäpommi. Suosittelen tarjoamaan melko hyvin viilennettynä runsaassa ja haastavassa ruokapöydässä (esimerkiksi joulupöytä) tai ihan sellaisenaan.

Arvio: Erinomainen – onhan tämä pienoisesta raskaudestaan ja massastaan huolimatta todella upea, aromikas ja kaikin puolin mainio valkoviini, sekä ehdottomasti edelleen Alkon alle parin kympin viinien kärkikastia. Viini ei yllä samanlaiseen harmoniaan kuin edellinen vuosikerta, mutta vastapainona tarjotaan sellaista hedelmien ilotulitusta, että varsinaista valittamisen aihetta ei löydy.

Hinnan (16,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti