Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.2.13

Kreydenweiss Pinot Gris Lerchenberg 2010

Kreydenweiss Pinot Gris Lerchenberg 2010
  • Valmistaja: Domaine Marc Kreydenweiss
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Bas-Rhin
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: n. 18e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Seuraavaksi siirryin luomu-biodynytuottaja Kreydenweissin pöydässä peruslinjaston Pinot Gris -viiniin. Tämä viini tulee kokonaan Lerchenberg "Les Allouettes" -tarhalta, jolta viinitalo tuottaa 330 laatikkoa Pinot Gris'tä vuodessa. Lerchenberg sijaitsee pohjoisemmassa osassa Alsacea, arvostetun Moenchberg Grand Cru -tarhan läheisyydessä.

Väriltään viini on Pinot Gris'ksi melko neutraali, vaalean vihertävä.

Tuoksussa on selvästi Pinot Gris'n ominaisaromeja, mutta ne eivät ole makeita ja kypsänmeheviä yleiseen Alsacen tyyliin, vaan varsin raikkaita ja pirteitä. Lasista kohoaa kevyttä hunajaisuutta, hunajamelonia, hentoa mausteisuutta ja tuoretta, raikasta trooppista hedelmäisyyttä.

Suussa PG Lerchenberg jatkaa valitsemallaan linjalla; viini on Pinot Gris'ksi todella kuiva, intensiivinen ja rypälelajikkeen edustajaksi poikkeuksellisen hapokas. Yleisilme on pirteä, jopa kirpakka, voimakkaan mausteinen, sitruunainen, kevyen hunajameloninen ja mineraalinen. Tämä luonteikas viini tuntuu olevan ilmaisultaan varsin armoton ja tykittää kunnon otteella.

Selväpiirteinen jälkimaku on kuiva, mineraalinen, sitruksinen, voimakas ja jopa karu.

Kokonaisuutena Pinot Gris Lerchenberg on todella voimakas ja persoonallinen Pinot Gris, joka ei sovi perinteiseen kuvaan Alsacelaisesta Pinot Gris'tä – viini muistutti enemmän italialaista pirteätä ja neutraalia Pinot Grigiota, johon on saatu elsassilaisen rypäleen voima, aromikkuus ja syvyys. Olisin voinut rehellisesti veikata viinin olevan Riesling, ellen olisi nähnyt pullon etiketissä merkintää "Pinot Gris." Olen positiivisesti yllättynyt – tästä yleensä aromikkaasta, mehevästä ja raskaammanpuoleisesta rypäleestä on näköjään mahdollista saada myös todella kuivaa ja intensiivistä tavaraa Alsacessa! Viini on tyylillisesti selvästi todella karu ja intensiivinen, minkä vuoksi mehevää ja trooppisia hedelmiä tirskuvaa Pinot Gris'tä odottavalle viini voi tulla melkoisena yllätyksenä. Sen sijaan rapsakoiden Rieslingien ystävä jos kaipaa vaihtelua, mutta on muuten tyytyväinen lempiviiniensä premisseihin noin yleensä, suosittelen vilkaisemaan tämän tuottajan katalogia.

Todennäköisesti muutamien vuosien odottelulla viinistä voisi saada hieman lempeämmän ja vähemmän primäärisen, minkä lisäksi viinin rakenne noin itsessään lupaa jo varsin kelvollista kypsyttelykestävyyttä, mutta suosittelen tarkastamaan viinin myös melko nuorena – tässä hengessä valmistettuja, erittäin intensiivisä ja persoonallisia Pinot Gris -viinejä harvemmin tulee vastaan!

Lyhyesti: Erittäin kuiva, rapsakan hapokas ja intensiivinen Pinot Gris, josta löytyvät rypäleen ominaisaromit, mutta tyypillistä PG-viiniä raikkaampina, tuoreempina ja jopa raaempina. Tyylillisesti lähempänä Rieslingiä kuin perinteistä Alsacen Pinot Gris'tä.

Arvio: Tyylikäs – kaikessa intensiivisyydessään, hillityssä karuudessaan ja eloisassa hapokkuudessaan vallan hurmaava yksilö.

Hinnan (~18e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti