Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.2.13

Kreydenweiss Clos du Val de l'Eléon 2009

Kreydenweiss Clos du Val de l'Eléon 2009
  • Valmistaja: Domaine Marc Kreydenweiss
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Pinot Gris (50%), Riesling (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16-20e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Clos du Val de l'Eléon "L'Âme de la Terre" on luomu-biodynytuottaja Kreydenweissin Rieslingille ja Pinot Gris'lle omistettu viinitarha, jonka rypäleistä viinitalo tuottaa perinteistä Gentil-viiniä, eli useamman Alsacessa kasvatetun rypälelajikkeen sekoiteviiniä.

Väriltään viini on nuorekkaan vihertävä.

Tuoksu on mukavan ilmaisuvoimainen ja tuo hauskasti molempien rypäleiden ominaisaromeja olematta selvästi kumpaakaan; kokonaisuutta hallitsee Pinot Gris'n voimakas mausteisuus ja kypsät trooppiset hedelmät, mutta seasta löytyy myös sitruksenkuorisuutta, limettiä, kevyttä hunajaa ja juuri ja juuri petrolisuuden kanssa flirttailevaa mineraalisuutta.

Maultaan Clos du Val de l'Eléon on kuiva, karuhko ja sopivan pelkistetty, mutta silti yllättävän täyteläinen suutuntumaltaan. Makupuoli on iästään huolimatta melko nuori ja varsin tiukka; kielellä pyörii sitruksia, kevyttä valkopippurista mausteisuutta, hentoa aprikoosia ja ja hennon bitteristä mineraalia. Täyteläisestä suutuntumasta huolimatta viini on hyvin hapokas, napakka ja hieman paradoksaalisesti mukavan kevyt suussa – viini käyttäytyy kuin Riesling, mutta siinä on Pinot Gris'n mehevyyttä ja suutuntumaa tuomassa kokonaisuuteen sopivaa leveyttä ja mielenkiintoa.

Jälkimaussa suuhun jää sitruksenkuorisuutta, hentoa yrttiä, teräksisyydessään tuntuvaa hapokkuutta ja entistä bitterisempänä tuntuvaa viileätä mineraalisuutta. Kohtuullisen pitkässä jälkivaikutelmassa pinot Gris tuntuu jäävän melkein kokonaan Rieslingin jalkoihin, mutta tämä ei haittaa – yleiskuva on vallan freesi, intensiivinen ja kaikin puolin positiivinen.

Kokonaisuutena Clos du Val de l'Eléon on varsin ryhdikäs, tyylikäs, monisyinen ja -käyttöinen elsassilais-blend, joita näkee tätä nykyä harvemmin lajikeviinien hallitessa markkinoita. Viini on talon tyylin mukaisesti varsin intensiivinen, hapokas ja enemmän rakennetta korostavan karu kuin hedelmävetoisen mehevä – viini siis on selvästi enemmän kevuille ja raikkaille ruoille tarkoitettu ruokaviini kuin pehmeä ja kepeä seurusteluviini. Intensiteettiä ja raikkautta kaipaaville viini on kuitenkin varsin mainio tuttavuus sellaisenaankin. Lisäksi, jos kaipaa nuoruuden vimman ja intensiteetin sijaan syvyyttä ja vivahteikkuutta, voi viiniä rakenteensa puolesta – kuten melkeinpä mitä tahansa muutakin Kreydenweissin viiniä – kypsytellä helposti vielä vuosia lisää; voisin jopa veikata viinin olevan lähemmäs neljän vuoden iästään huolimatta tällä hetkellä vasta matkalla huipulle.

Lyhyesti: Hyvin tehty, tasapainoinen ja raikkaan hapokas valkoviini, joka onnistuu mainiosti yhdistämään Rieslingin raikkauden ja rakenteen Pinot Gris'n aromikkuuteen ja täyteläisyyteen.

Arvio: Erittäin hyvä – todella mallikas esitys sieltä Alsacen karummasta päästä.

Hinnan (16-20e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti