Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.2.13

Trimbach Gewurztraminer 2010

Trimbach Gewurztraminer 2010
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 17,99e (Tammikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 17,99e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Hiljattain Alkon tilausvalikoimaan saapui Trimbachin kuiva Gewurztraminer, joka myös esiteltiin meille Wennercon Trimbach-tilaisuudessa. Gewürztraminer (tai elsassilaisittain ilman umlauttia, Gewurztraminer) yleensä tuottaa melko makeita eikä erityisen hapokkaita rypäleitä, minkä seurauksena viinit ovat yleensä puolikuivia tai jopa puolimakeita, sekä enemmän raskaanpuoleisia kuin raikkaita – tai jos viinit käytetään kuiviksi, niiden alkoholiprosentti nousee usein melko korkeaksi runsaan sokeripitoisuuden takia. Kuiviin ja usein hieman karunpuoleisiin viineihin painottunut Trimbach edustaa jälkimmäistä tyyliä; vuosikerran 2010 Gewurztraminer on kuivahko (jäännössokeria viinityylille vaatimattomat 9 g/l) ja melko korkea alkoholipitoisuudeltaan (14%).

Väriltään viini on melko neutraali, vain kevyesti vihertävään taittuva.

Tuoksu on rypäleelle hyvin tyypillisen aromikas; lasista löytyy makeata kukkeutta, kevyttä litsiluumuisuutta, hennosti kypsää päärynää, parfyymisyyttä ja huumaavan makeata hunajaa.

Maultaan viini on aromikkaaseen ja makeaan tuoksuun nähden melko hillitty ja tuoksun luomia mielikuvia paljon kuivempi. Kokonaisuus on hyvin mausteinen ja kukkea, mutta samalla jopa yllättävänkin hienostunut – tuoksu antaa odottaa paljon rehevämpää ja aromikkaampaa viiniä. Kielellä pyörii mausteisuuden ja ruusuvetisen kukkeuden ohella vain kevyttä päärynäistä hedelmää ja hentoa litsiä. Yleisesti viini on keskitäyteläinen ja miellyttävän hapokas Gewurziksi.

Jälkimaku on keskimaun tapaan voimakkaan mausteinen ja hillityn aromikas, mutta jäännössokeri nostaa selvästi päätään, tehden lopetuksesta hunajaisen makean, korkeintaan keskipitkän ja hieman ponnettoman. Lopuksi kielelle jää miellyttävä, kevyt ja raikas mineraalisuus, sekä sille vastapainoksi nielua ja kitalakea lämmittävä alkoholisuus.

Kokonaisuutena viini on varsin mainio, tasapainoinen ja miellyttävän aromikas. Raikkautta ja harmoniaa on edellisvuosikertaa enemmän, sillä kokonaisuus ei ole läheskään yhtä raskas ja alkoholinen kuin aiemminmaistamani vuosikerta 2009. Kokonaisuus ei siltikään onnistu vakuuttamaan täysin – kokemuksena viini menee hieman laskusuhdanteessa; todella runsasta ja aromikasta tuoksua seuraa hillitty ja kevyehkö maku, joka lopulta päättyy jopa hieman vaatimattoman oloiseen jälkimakuun.

Tästä keveästä tylytyksestä huolimatta viini ei missään nimessä ole huono, päinvastoin – kokonaisuus on varsin maukas eikä kärsi liiallisesta raskaudesta tai mausteisuudesta. Balanssi on varsin hyvin kunnossa Gewurztramineriksi ja kokonaisuus pelaa oikein mainiosti. Viini vaikuttaa kevyesti viilennettynä todella erinomaiselta kumppanilta mausteisille aasialaisruoille tai pehmeänpuoleisille juustoille. Vuosikerta 2010 ei noussut edellisestä vuosikerrasta aivan uudelle tasolle, mutta pieni parannus saatiin sentään. Viini on hinnaltaan kovanpuoleinen elsassilaiseksi perus-Gewurztiksi, mutta rahalle myös saa hyvin vastinetta.

Lyhyesti: Sopivan tasapainoinen, harmoninen ja varsin tyylikäs Alsacen kuiva Gewurztraminer. Viinistä löytyy rypäleen tyypillisiä sudenkuoppia, mutta kokonaisuutta katsellessa ne loppupeleissä jäävät varsin pieniksi ja yleisesti homma toimii mainiosti.

Arvio: Tyylikäs – varsin mallikas esitys kuivaksi Gewurztramineriksi.

Hinnan (17,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti