Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.2.13

Trimbach Gewurztraminer Vendanges Tardives 2002

Trimbach Gewurztraminer Vendanges Tardives 2002
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin
  • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 198 SEK / 0,375 (~23,01e, Tammikuu 2013,
    Systembolaget, beställningssortiment)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Alsacen Vendanges Tardives -viinit ("myöhäinen sadonkorjuu", late harvest) ovat epämääräinen valkoviinien luokka, jonka viinit ovat yleensä melko makeita, mutta eivät kuitenkaan samalla lailla erittäin makeita kuin perinteiset jälkiruokaviinit. Lähimmät tyylilliset verrokit lienevät saksalaiset makeat Spätlesen- ja Auslesen-viinit, joissa makeusaste voi kuitenkin vaihdella VT-viinejä kuivemmasta vielä selvästi makeampaan. Yleensä Alsacen VT-viinejä valmistetaan vain hyvinä vuosikertoina ja niiden jäännössokerimäärä huitelee 50 g/l molemmilla puolilla – niin myös tämänkin viinin tapauksessa.

Väriltään viini on todella syvän kullankeltainen ja viskositeetiltään kevyesti öljymäisen oloinen.

Viinin tuoksu on todella kypsä ja vivahteikas. Viinin makeutta ennakoivat jälkiruokaviinimäinen makea hunajaisuus, karamellisuus, säilykepersikkaisuus ja kypsä päärynäisyys, joihin sekoittuu rypäleelle ominainen mehevä litsiluumuisuus ja ruusuveden aromi. Yleisvaikutelma on todella leveä ja kypsänmakea.

Suussa viini on tuoksun lupaamien odotusten mukaan melko makea, hyvin aromikas ja varsin runsas, mutta samalla ilahduttavan hapokas viinityylin edustajaksi. Täyteläinen suutuntuma on lähes öljyisen oloinen "vain" 43 g/l jäännössokerista huolimatta, mutta hapokkuus onnistuu silti tuomaan kokonaisuuteen miellyttävää tasapainoa ja raikkautta. Runsaan hedelmäinen ja hunajainen maku pyörittää kielellä makeankypsiä trooppisia hedelmiä, litsiluumuja ja parfyymista mausteisuutta – sekä lopuksi jopa yllättävänkin runsasta jalohomeen paahteisuutta (ottaen huomioon sen, että kyseessä on VT-viini, joiden makeus on yleensä seurausta myöhään korjatuista rypäleistä, ei Sélection des Grains Nobles -viini, jotka valmistetaan vasiten jalohomeisista rypäleistä.) Lisäksi 10 vuoden ikä on ruvennut tuomaan viiniin hentoja kehittyneen viinin vivahteita – hentoa pähkinäisyyttä ja pomeranssista aromikkuutta.

Jälkimaussa korostuu aluksi makea päärynäisyys, jonka jälkeen kielelle jäävät jalohomeisuus, hunajaisuus, makea rusinaisuus, kevyen pähkinäinen mausteisuus ja kukkea parfyymisyys harmoniseksi ja melko pitkään jatkuvaksi jälkivaikutelmaksi.

Yleisesti tämä vuosikerta on ihan kohtalainen harppaus vuosikerran 2001 VT-viinistä, joka oli erittäin viileänäkin tarjoiltuna hieman turhan raskaan ja tahmean oloinen esitys. Tässä viinissä oli myös öljyistä paksuutta ja hentoa hidastempoisuutta, mutta kokonaisuudessa oli silti selvästi enemmän puhtia ja freesiyttä, eikä viini makeudestaan huolimatta vaikuttanut missään vaiheessa liian tahmealta tai löysältä. Kokonaisuutena Gewurztraminer VT 2002 on varsin tyylipuhdas ja harmoninen Alsacen VT, josta löytyy varsin vaikuttavaa syvyyttä ja mielenkiintoa jo nyt, mutta joka lupaa myös varsin pätevää tulevaisuutta kypsytystä ajatellen.

Gewurztraminer VT 2002 on todella persoonallinen ja tasokas Alsacen makea viini, joka on jo nyt ehdottomasti korkkaamisen arvoinen, mutta silti vasta matkalla huipulle. Korkkasi sen milloin tahansa, kannattaa se tarjota ehdottomasti riittävän viileänä, jotta viinin hapot saa riittävästi esille.

Lyhyesti: Todella monisyinen, tasapainoinen ja runsas, mutta samalla myös riittävän hapokas ja raikas "late harvest" -viini hyvin aromaattisesta Gewürztraminerista. Edustaa viinityylin huippua ja tullee kehittymään suotuisasti vielä vuosikymmenen jos toisenkin.

Arvio: Erinomainen – viini on ehdottomasti yksi parhaista maistamistani makeista Gewürztraminereista, ellei jopa paras. Vaikkei viini ole mitenkään erityisen hapokas esitys, on siihen saatu jäännössokeri ja hedelmän runsaus huomioon ottaen todella mallikas ja harmoninen happotasapaino, mikä vaikuttaa olevan melko harvinaista Gewurz VT -viineissä.

Hinnan (23,01e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti