Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.2.13

Kreydenweiss Pinot Gris Clos Rebberg 2008

Kreydenweiss Pinot Gris Clos Rebberg 2008
  • Valmistaja: Domaine Marc Kreydenweiss
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 20-23e (Tammikuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Alsacen viininäyttelyssä luomu-/biodynytuottaja Marc Kreydenweissin pöydässä seissyt, etiketitön viini kiinnitti huomioni; kyseessä oli viinipullo, johon oli vain liimattu valkoinen tarralappu, jossa luki "PG Rebberg 2008." Kyseessä oli siis Kreydenweissin poikkeuksellisen jyrkän Clos Rebberg "Aux Vignes" -tarhan Pinot Gris'tä – mutta samalla paljastui sellainen pieni asia, että viinin 2007 oli viimeinen virallinen vuosikerta. Tämä johtui siitä, että paikalliset villisiat ovat kuulemma erityisen ihastuneita Pinot Gris -rypäleisiin ja pahimmillaan tuhoavat merkittävän osan sadosta, kun taas Riesling-rypäleet jäävät rauhassa köynnöksiin roikkumaan. Vuosikerta 2008 jäi niin pieneksi, ettei sitä edes ymmärtääkseni laskettu markkinoille; tämän jälkeen tarhan Pinot Gris -köynnökset korvattiin Riesling-köynnöksillä.

Samalla myös mainittiin tämän viinin olevan jäännössokerinsa perusteella viinitalon makein valkoviini. Jäännössokeria viinistä siis löytyy peräti 6 g/l – antakoon tämä osviittaa siitä, kuinka kuivia ja omalla tavallaan karuja Kreydenweissin viinit yleensä ovat.

Väriltään viini on hieman vaatimattoman kellanvihreä.

Tuoksu on melko hillitty ja hieman sulkeutuneen oloinen; aluksi löytyy trooppista hedelmää, mutta ei rypäleelle tyypillisesti makeankypsänä, vaan melko kevyenä, tuoreena ja raikkaana hedelmäisyytenä – kevyttä ananasta ja hunajaista mausteisuutta. Sitten kokonaiskuvaan astuvat reippaampi kukkeus ja voimakas mineraalisuus. Yleisvaikutelma on todella freesi ja kirkas.

Maultaan viini on kuiva, hyvin mineraalinen ja karun pelkistetty. Kielellä pyörii sitruksia, savuista mineraalia, kevyttä mausteisuutta ja tuoreen kirpeätä karambolaa. Yleisvaikutelma on kevyt, napakan hapokas ja intensiivinen.

Jälkimaku on kevyehkö, kirpeän sitruksinen, raikkaan mineraalinen, hieman mausteinen, puhdaspiirteinen ja kohtuupitkä. Mutta samoin kuten Pinot Gris Lerchenbergin kanssa, viiniä on melko vaikea hahmottaa Pinot Gris'ksi – yleisvaikutelma on alusta loppuun hyvin Rieslingmäinen.

Kokonaisuutena Pinot Gris Clos Rebberg on karuhko, hillitty ja freesi tapaus, eli hyvin karujen ja hapokkaiden viinien ystäville se voi olla ihan tutustumisen arvoinen tapaus. Sen sijaan itselleni näin kepeä ja hillitty viini tuntui olevan jo hieman alisuoriutuja; ruoan kanssa viinistä varmasti saisi enemmänkin irti, mutta jos haluan erittäin hapokasta, kirpeän sitruksista ja eloisaa viiniä, suuntaan katseeni mielummin Rieslingeihin – joita kuitenkin saa tämäntyylisinä jopa puolet edullisempaan hintaan. Vaikka arvostan kevyemmän ja raikkaamman pään Pinot Gris -viinejä, oli tämä tapaus tyylillisesti jo hieman turhankin kevyt ja karu. Lisäkypsyttelyllä viinin hapokkuutta voi saada hieman tasaantumaan ajan kanssa, mutta epäilen että aromit tulevat erityisesti enää kasvamaan tästä.

Lyhyesti: Erittäin hillitty, puhdaspiirteinen, kevyt, voimakkaan mineraalinen ja jopa karua Rieslingiä muistuttava yhden viinitarhan luomu/biodynaaminen Pinot Gris.

Arvio: OK – ihan kelvollinen esitys karun pään Pinot Gris'ksi, muttei mitenkään erityinen tai hurraahuutoja herättävä. Ihan kelpo OK-tason viini.

Hinnan (20-23e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti