Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.2.13

Kreydenweiss Riesling Clos Rebberg 2009

Kreydenweiss Riesling Clos Rebberg 2009
  • Valmistaja: Domaine Marc Kreydenweiss
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18-26e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Clos Reggerg "Aus Vignes" on Kreydenweissin viinitalon alunperin Rieslingille ja Pinot Gris'lle tarkoitettu tarha, jolla tätä nykyä kasvatetaan vain Rieslingiä. Tarha on todella jyrkkä, ja se koostuu 20 peräkkäisestä "köynnösterassista", joilla rypäleitä viljellään.

Väriltään viini on melko kevyt ja haalea, mutta Rieslingiksi melko harvinaisen keltainen.

Tuoksussa on sitruunankuorisuutta, kypsänmakeata sitruunamarmeladia, valkoisia kukkia ja varsin tuntuvaa, kivistä mineraalisuutta.

Maultaan viini on todella puhdaspiirteinen, kuiva ja karu, mutta silti runsaan ja intensiivisen oloinen. Ilmaisultaan tämä Riesling on kirpakassa hapokkuudessaan hyvin napakka, viileä ja fokusoitunut. Viini on selvästi enemmän rakennetta kuin hedelmää kaipaaville; itselleni jopa turhan pelkistetty aromipaletiltaan – kielellä pyörii lähinnä raa'ahkon hapokasta viheromenaisuutta, valkoisia kukkia ja puhdasta, tuntuvan kivistä mineraalisuutta. Taustalla häilyy aavistuksia makeammasta sitruksisuudesta ja hunajasta, mutta intensiivinen rakenne pyrkii peittämään monet viinin vivahteista. Hedelmä on varsin kevyttä, mutta ei missään nimessä ohutta, vaan todella voimakasta ja intensiivistä.

Jälkimaku on erittäin napakka, limettinen, raikkaan mineraalinen ja puhdaspiirteinen. Hyvin hapokas jälkivaikutelma on intensiivinen, freesi ja happamankirpeä; runsaimman hapokkuuden väistyessä kieleltä kuitenkin löytää makeampia ja hedelmäisempiä hunajan ja ananaksen vivahteita.

Yleisvaikutelmaltaan Clos Rebberg Riesling on todella tyylipuhdas, virtaviivainen ja varsin karu Alsacen Risukka. Vaikka viinistä vivahteita löytyykin, ovat ne todella hennon oloisia erittäin jäntevän ja voimakkaan rakenteen otteessa ja viini vaikuttaakin sellaiselta, joka tuntuu kaipaavan vielä useampia vuosia aikaa, jotta vielä nuoruudessaan lähes raivokas ote laantuu, yleisilme leppyy ja viinin hedelmän vivahteikkuus ja syvyys pääsee paremmin esiin. Vaikka viini on varsin mainio karuksi ja hyvin hapokkaaksi Rieslingiksi, vaatii useampi lasillinen jo tietynlaisia masokistisia piirteitä ellei viinin kylkeen saa jotain runsasta ja rasvaista leikkaamaan sen loputtoman tuntuisia happoja. Itse kyllä pistäisin viinin kaapin perälle istumaan useamman vuoden kakkua.

Lyhyesti: Todella intensiivinen, hapokas ja melko karu Riesling. Lähes raakile lapsukainen, vaikka ikää on pitkälti neljättä vuotta – kaipaa runsasta ruokaa tai pidempää kypsyttelyä loistaakseen.

Arvio: Tyylikäs – viini on varsin hyvin tehty, tyylipuhdas karun pään Riesling; vaikkakin jollain lailla saman tyylinen kuin esimerkiksi Moselin ylipelkistetyt ja superkarut Riesling Trockenit, silti toista maata ja selvästi elsassilainen esitys.

Hinnan (18-26e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti