Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.2.13

J.B. Adam Auxerrois Vieilles Vignes 2011

Jean-Baptiste Adam Auxerrois Vieilles Vignes 2011
  • Valmistaja: Jean-Baptiste Adam
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Auxerrois (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 20,30e (Tammikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Itse herra Jean-Baptiste Adamin hallinnoiman tiskin tarjonnasta valikoitui seuraavaksi viinitalon luomuna ja biodynaamisesti viljeltyjen tilojen vanhojen köynnösten Auxerrois, joka löytyy myös Alkon tilausvalikoimasta.

Viini kellanvihreä väri on todella geneerinen valkoviinin väri. Ei mitään yllätyksiä ulkonäköosastolla.

Kevyesti mausteinen tuoksu on tuoreen hedelmäinen, kevyesti trooppisiin mielikuviin taittuva; sitrushedelmiä, omenaa, kevyttä aprikoosia, aavistus ananasta.

Keskitäyteläinen maku tuntuu asettuvan jonnekin kuivan ja puolikuivan välimaastoon (Alkon sivujen mukaan vuosikerrasta 2009 löytyy 6 g/l jäännössokeria, mutta tämä vuosikerta jää mysteeriksi.) Keskimaku seuraa uskollisesti tuoksua; melko hapokas maku tarjoilee sitrusta ja omenaa sekä kevyesti trooppisempien hedelmien vivahteita.

Keskipitkä jälkimaku on freesi, raikkaan hedelmäinen ja kevyen mineraalinen.

En tiedä johtuiko silloisesta taudistani, vähäisestä kokemuksestani Auxerrois'n kanssa vai mistä, mutta viinistä oli todella vaikea saada otetta. Kokonaisuus on ihan miellyttävä ja tasapainoinen, mutta samalla todella yllätyksetön ja geneerinen; lisäksi paketista tuntuu puuttuvan yleensä "vieilles vignes" -merkinnän mukana tulevaa syvyyttä / runsautta / vivahteikkuutta / intensiteettiä / dägää. Viinissä ei ole mitään vikaa, mutta se ei oikeastaan tarjoile mitään, mikä saisi siitä innostumaankaan. Selvästi ranskalainen, Alsacen henkeä huokuva viini, mutta jotenkin erittäin kasvoton ja persoonaton esitys. Mainio ruokaviini, josta ei tunnu löytyvään oikein mitään.

Lyhyesti: Mukavan raikas, tasapainoinen ja täydellisen yllätyksetön elsassilaisvalkoviini.

Arvio: Tylsä – mainio, nautittava ja täydellisen mitäänsanomaton. Kyllähän tätä mielellään juo, mutta pakko myöntää, ettei viini onnistu jättämään niin kielelle kuin takaraivoonkaan minkäänlaisia mielikuvia.

Hinnan (20,30e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti