Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.2.13

Kreydenweiss Riesling Grand Cru Wiebelsberg 2009

Kreydenweiss Riesling Grand Cru Wiebelsberg 2009
  • Valmistaja: Domaine Marc Kreydenweiss
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Wiebelsberg
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Bas-Rhin, Andlau
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 30e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Grand Cru -tasoisen Pinot Gris'n jälkeen Kreydenweissin pöydässä nökötti testattavana enää kaksi Grand Cru -tasoista Rieslingiä. Ensimmäisenä oli myös "La Dame" -nimellä tunnetun Wiebelsbergin viinitarhan viini, jota viinitalo valmistaa vuodessa n. 7000 pulloa – viini on myös talon muun linjan kanssa yhtenevästi luomuna ja biodynynä valmistettu.

Väriltään viini on kellanvihreä, mutta taittuu sävyltään enemmän kullankeltaisen suuntaan.

Tuoksu on vivahteiden runsaudestaan huolimatta melko viileä ja varautunut. Lasista leijailee kevyesti todella mainio Rieslingin aromien armada – sitruunankuoria, kivistä mineraalia, valkoisten kukkien terälehtiä, limettiä, aavistus hunajaa ja tuoretta Granny Smith -omenaa.

Maku on todella runsas, happamankirpeä ja erittäin intensiivinen. Voimakas ja varsin kuiva makumaailma tuo makeankypsää sitrusmarmeladia, mineraalia, tuoretta omenaisuutta ja kevyttä mausteisuutta; erityisesti kypsemmänmakeat elementit muistuttavat, että viini on melko kuuman vuosikerran 2009 tuotoksia, mutta siihen ne kuuman vuoden merkit tuntuvat sitten jäävän. Riesling GC Wiebelsberg on hyvin hapokas, minkä vuoksi suutuntumaltaan viini on teräksisen leikkaava ja lähes sähköisen eloisa; yleisilme on todella iso muttei mitenkään painava, vaan varsin kepeä ja ketteräliikkeinen.

Hapokas ja särmikäs jälkimaku on keskimaun tavoin eloisa, kirpakka ja hyvin intensiivinen. Kielellä pyörii vielä pitkään jälkikäteen kuivaa limettiä ja sitrushedelmäisyyttä sekä voimakasta, kivennäisvetistä mineraalisuutta.

Kreydenweissin Pinot Gris GC Moenchbergin tavoin myös Riesling GC Wiebelsberg onnistuu tarjoamaan mainiosti runsasta ja melko karua ilmaisua yhdessä, tyylikkäässä paketissa. Viini on suuri, muttei sorru missään osa-alueessa tekemään asioita liian överisti, vaan pysyy tyylikkäänä ja sopusuhtaisena alusta loppuun saakka.

Vaikka viini on yleisilmeeltään vielä varsin nuori, viini ei vaikuta mitenkään liian tiukalta tai raa'alta, vaan on varsin hyvin lähestyttävissä jo nyt – vaikkakin tuntuu kaipaamaan ruokaa kylkeensä, jotta viinin intensiivinen ote saisi vastapainoa ja hedelmä pääsisi rakenteen alta paremmin esiin. Viini on kuitenkin myös varsin lupaavan oloinen kypsyttelyä varten ja jo valmiiksi varsin tasapainoinen ilmaisu saattaa lisävuosien kanssa päästä entistä paremmin balanssiin.

Oli viinimaku minkälainen tahansa, tässä viinissä osa-alueet ovat niin jetsulleen kohdalla, että jos Rieslingistä pitää, ei tämä viini voi tehdä hutikutia!

Lyhyesti: Iso ja intensiivinen Riesling, johon riittävän pelkistetty ja puhdaspiirteinen ilmaisu tuo erinomaista tasapainoa ja kepeyttä – todella miellyttävä ja harmoninen huippu-risukka Pohjois-Alsacesta.

Arvio: Erinomainen – todella mallikas esitys tältä luomutuottajalta. Viini ei ole halvimmasta päästä, mutta rahalleen saa tämän viinin kanssa vastinetta.

Hinnan (~30e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti