Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.3.13

Kreydenweiss Riesling Grand Cru Kastelberg 2009

Kreydenweiss Riesling Grand Cru Kastelberg 2009
  • Valmistaja: Domaine Marc Kreydenweiss
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Kastelberg
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Bas-Rhin, Andlau
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 30-50e (Tammikuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Alsacen viininäyttelystä löytyneen Kreydenweissin ständin viimeisenä nököttävä viini oli talon "Le Château" -nimellä tunnettu Riesling Grand Cru Kastelberg. Viini on talon totuttuun tyyliin luomu, biodynaaminen ja erittäin kuivaksi käytetty.

Väriltään viini on keskisyvän kellertävä – sävyltään selvästi muita talon viinejä syvempi.

Nuorekas tuoksu on melko kevyenpuoleinen ja raikas, pääpiirteiltään hyvin Rieslingille ominainen: sitruksisuutta, tuoretta omenaa, mineraalia, kevyttä mausteisuutta ja valkoisia kukkia.

Ensivaikutelmaltaan viini on kuiva, hapokas ja kiniinisen mineraalinen, mutta samalla melko täyteläinen. Hedelmäpuolelta löytyy kevyttä limettiä, persikankiveä ja kevyttä mausteisuutta. Maun intensiivisyyys ja voimakas mineraalisuus keventävät täyteläistä suutuntumaa ja viinistä kehittyy suussa ensivaikutelmaa kevyempi ja särmikkäämpi esitys. Hedelmäpuoli on kaikesta suuruudestaan ja intensiivisyydestään hieman turhan nuoren ja yksiulotteisen oloista.

Jälkimausta löytyy mineraalia, kukkia, hapokasta sitruksisuutta, limettiä ja lisää mineraalia. Jälkivaikutelma on hyvin puhdaspiirteinen, intensiivinen ja pitkä.

Kreydenweissin Riesling Grand Cru Kastelberg on varsin vaikuttava ja intensiivinen valkoviini, mutta myöskin vielä todella nuori, yksiulotteinen ja siinä mielessä hieman alisuoriutuja. Viini tuntuu kaipaavan useamman vuoden kypsyttelyä; huipun voisi arvioida löytyvän jostain kymmenen vuoden päästä vuosikerrasta. Nykykunnossa viini ei vaikuttavuudestaan huolimatta tunnu antavan vastinetta kovalle hinnalleen, mutta lähtökohdat ovat erittäin positiiviset

Lyhyesti: Suuri ja intensiivinen, mutta samalla jopa yllättävänkin kevyt ja eloisa Grand Cru Riesling, joka on tässä iässä vielä liian nuori tapaus ollakseen hintansa väärti.

Arvio: Tyylikäs – erityisesti rakenteen tasapaino on viinissä mallikkaasti kohdallaan, mutta kokonaisuus ei vastaa +30 euron valkoviiniä.

Hinnan (30-34e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (35-42e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.
Hinnan (43-50e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti