Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.3.13

Villa Maria Cellar Selection Riesling 2011

Villa Maria Cellar Selection Riesling 2011
  • Valmistaja: Villa Maria
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island, Marlborough
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 17,12e (Helmikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 17,29e (Tammikuu 2014, Alko)

Kolmas blini-iltamme tarjolla ollut valkoviini (Trimbach Riesling Réserven ja Biohof Pratsch Grüner Veltlinerin ohella) oli uusseelantilaisen viinitalo Villa Marian keskitasoa edustavan Cellar Selection -sarjan Riesling.

Villa Maria on 60-luvulla perustettu viinitalo, joka lukeutuu Uuden-Seelannin arvostetuimpiin ja palkituimpiin – viinitalo on tullut tunnetuksi laadukkaista viineistään ja tinkimättömästä tyylistään jo silloin, kun uuden-Seelannin viiniteollisuudesta tuskin kukaan oli vielä kuullutkaan.

Väriltään viini vaalean neonvihreä; lasissa ei vaikuta olevan häivähdystäkään keltaisen suuntaan. Hetken aikaa lasissa asettuessaan rupeaa viini luomaan pikkuisia kuplia lasin sisäpinnalle.

Tuoksu on hillityn rehevä – kuivan Rieslingin tavoin se ei varsinaisesti räjähdä lasista naamalle, syvyyttä ja mielenkiintoa tuoksusta löytyy: kypsää sitrusta, valkoisia kukkia, appelsiininkuorta ja kevyehköksi petrolisuudeksi taittuvaa mineraalia.

Suussa viini on varsin rehevän ja täyteläisen oloinen, vaikka jäännössokeria löytyy vain 7 g/l ja alkoholiakin on vaatimattomat 12%. Yleisvaikutelmaltaan tämä kuivahko viini on kuitenkin varsin kypsä ja trooppinen, tuoden etäisesti mieleen vanhan maailman kuiviksi käytetyt late harvest -tyyliset Vendanges Tardives- ja Spätlesen-viinit. Kielellä pyörii runsaasti kypsää limettiä ja hieman hillitymmin kypsänmakeata omenaa, hieman runkoa tuovaa mausteisuutta ja mineraalia, sekä varsin tuntuvan hapokkuuden kanssa raikkautta tuovaa, kevyen kirpeähköä greippisyyttä. Hento petrolisuus tuo kokonaisuuteen syvyyttä, mielenkiintoa ja öljymäistä täyteläisyyttä. Runsaudestaan huolimatta viini on hyvin freesi ja napakan hapokas.

Keskipitkässä jälkimaussa jäännössokeri tulee paremmin esiin ja jättää hilelle hunajaista mausteisuutta kypsän omenaisuuden taittuessa makeammaksi omenahilloisuudeksi; eloisa hapokkuus ja viileä mineraalisuus pitävät kuitenkin huolta siitä, että jälkivaikutelma pysyy mukavan freesinä ja melko kuivana.

Kolmesta tarjolla olleesta valkoviinistä Villa Marian risukka oli runsain ja aromaattisin, sekä sellainen jota vallan mielellään pyöritteli niin nenän alla kuin suussa ihan sellaisenaan. Sen sijaan runsaiden ja melko raskaiden blinien kanssa Grüner Veltliner ja karumpi Riesling pelasivat paremmin yhteen – Villa Maria oli todella nautiskeltava sellaisenaan, mutta kypsä ja täyteläinen hedelmä tuppasivat olemaan turhan tasapaksua tavaraa rasvaisten lettujen ja paksujen täytteiden kanssa, jolloin viini ei päässyt leikkaamaan läpi vaan liiskaantui ruoan alle.

Villa Marian taso oli selvästi nähtävissä tässä viinissä samalla lailla kuin aikaisemmissa maistamissani talon viineissä, mutta ruoan ja viinin liitto ei tällä kertaa tässä tapauksessa osunut ihan kohdalleen. Sen sijaan kevyempien, öljyisten kiinalaisruokien, puhdasmakuisten japanilaisten ruokien tai ihan vain ruokaisten salaattien kanssa kevyellä jäännössokerilla varustettu täyteläinen Villa Marian Riesling voisi pelata paljon paremmin.

Lyhyesti: Kypsä ja täyteläinen mutta myöskin napakan hapokas ja vivahteikas uuden maailman laatu-Riesling.

Arvio: Erittäin hyvä – nuoresta iästään huolimatta viinistä rupeaa löytymään jo kevyttä petrolisuutta, mutta onneksi se ei hallitse kokonaisuutta, vaan seasta löytyy runsaasti muutakin mielenkiintoista. Yleisesti viini on varsin hyvä Riesling, sieltä viinityylin kypsemmästä ja hedelmäisemmästä ääripäästä.

Hinnan (17,29e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti