Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.3.13

Blandy's 5 Years Old Bual

Blandy's 5 Years Old Bual
  • Valmistaja: Blandy's Madeira
  • Tyyppi: Väkevöity viini, DOC Madeira, 5 Years Old
  • Maa: Portugali
  • Alue: Madeira
  • Rypäleet: Malvasia Fina (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 16,54e (Helmikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 16,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Tunnetun Santa Luzian jälkeen siiryimme Chris Blandyn vetämässä Madeiramaistelussa toiseen Alkon perusvalikoimasta löytyvään Madeiraan; astetta parempaa tasoa edustavaan, Boal- eli Malvasia Fina -rypäleestä valmistettuun 5yo Bualiin. Toisin kuin Santa Luzia, tämä Madeira on valmistettu perinteisellä canteiro-menetelmällä, jossa viiniä kypsytetään aluksi lämpimissä olosuhteissa säilytetyissä tammitynnyreissä, minkä jälkeen varastoidaan tynnyrit siirretään viileämpiin olosuhteisiin. Tämä viini on nimensä mukaisesti viettänyt 5 vuotta tammitynnyreissä.

Väriltään viini on kirkkaan kullankeltaiseen taittuvan kellanruskea, eli selvästi vaaleampi kuin tummahko Santa Luzia.

Tuoksussa törmätään ensimmäiseksi oksidoituneeseen pähkinäisyyteen ja ruskeaan omenaan, mutta seassa on myös kevyttä rusinaisuutta, hunajaista kukkeutta ja vaahterasiirappia. Hetken päästä myös makean leivontamausteiset ja tammiset, bourboniin ja kermatoffeeseen taittuvat kevyet aromit rupeavat nousemaan mukaan.

Kielellä 5yo Bual on selvästi pehmeämpi ja täyteläisempi kuin Santa Luzia, vaikka jäännössokeria löytyykin tästä vähemmän (95 g/l). Viini on kyllä melko hapokas verrattuna esimerkiksi Tawny Porteihin, mutta Santa Luzian kepeyttä ja raikkautta viinistä ei löydy. Sen sijaan aromipuolella on selvästi enemmän syvyyttä: kuivattuja viikunoita, kevyttä pippurisuutta, hentoa sikarisuutta, vaniljaista tammea, mantelia ja yleistä oksidoitunutta happamuutta. Yleisvaikutelma on pehmeän silkkinen, makea ja miellyttävän vivahteikas.

Jälkimaku on miellyttävän tasapainoinen, pehmeä ja keskipitkä. Kielelle jää vaniljaista tammea, kevyttä sikarisuutta, leivontamausteisuutta, paahteista pähkinäisyyttä ja mantelirouhetta.

Yleisesti 5yo Bual on mukava, miellyttävä ja tasapainoinen makea väkevä viini, mutta loppupeleissä hieman yhdentekevän oloinen – viinistä puuttuu mm. Santa Luziasta löytyvää kepeyttä ja raikkautta, ja vaikka viini onkin tätä vivahteikkaampi ja kehittyneempi aromeiltaan, ei 5yo Bual ole silti kovinkaan kummallinen esitys esimerkiksi Tawny Porteihin – erityisesti kun muistaa, että vain muutaman euron kovemmalla hinnalla Alkosta irtoaa kerrassaan upea Kopke 20yo Tawny. Kyseessä on siis ihan mainio, pehmeä perus-Madeira, mutta kokoonsa ja laatuunsa nähden aivan liian kovalla hinnalla.

Lyhyesti: Kevyesti kehittynyt, pehmeä, täyteläinen ja makea perus-Madeira.

Arvio: Miellyttävä – viinissä on tyylikkäästi kevyen hapettunut juonne, mutta se ei dominoi, vaan ainoastaan tuo lisää mielenkiintoa ja syvyyttä valmiiksi aromikkaaseen kokonaisuuteen. Yleisesti viini on kuitenkin melko miellyttävää peruskamaa, ei sen ihmeempää.

Hinnan (16,99e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti