Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.3.13

Blandy's Santa Luzia

Blandy's Santa Luzia
  • Valmistaja: Blandy's Madeira
  • Tyyppi: Väkevöity viini, DOC Madeira
  • Maa: Portugali
  • Alue: Madeira
  • Rypäleet: Tinta Negra Mole (100%)
  • Koko: 0,375 / 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,50e / 17,89e (Helmikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 20,40e (Tammikuu 2014, Alko)

No niin. Kun nyt tässä on tullut toivuttua Alsacen viininäyttelyn havaintojen perkaamisesta, on aika siirtyä seuraavan tapahtuman jälkipuintiin. Kyseessä on siis helmikuussa Madeiratalo Blandy'sin vasta kolmekymppisen toimitusjohtaja Chris Blandyn luotsaama Madeira-maistelu, jossa esiteltiin yhdeksän erilaista talon Madeiraa. Tilaisuus olikin varsin mielenkiintoinen, sillä omat kokemukseni Madeirasta ovat jääneet parin pienen lasillisen lisäksi lähinnä kastikkeisiin ja kakun kostukkeisiin.

Ensimmäisenä esiteltiin talon perus-Madeira, Alkon hyllyiltä jo 80 vuoden ajan löytynyt Santa Luzia, joka on valmistettu Madeiran saaren jokapaikan perusrypäleestä, Tinta Negra Molesta, ja kypsytetty perinteisen auringossa kuumentamisen sijaan vesilämmitteisissä estufa-tankeissa ja reilun kahden vuoden ajan tammitynnyreissä.

Väriltään viini on melko tumman mahonginruskea ja jonkin verran läpinäkyvä.

Tuoksusta löytyy rusinaa, kukkeutta, hennon kinuskimaista ja pähkinäistä hapettumista sekä tammista maitosuklaata ja karamellia.

Maultaan viini on 130 g/l jäännössokerinsa vuoksi varsin makea, mutta varsin pirteän happorakenteen vuoksi myös yllättävän kepeä ja tietyllä tapaa mukavan ohuehkon tuntuinen suussa. Kielellä pyörii kevyttä rusinaisuutta, kuivattua taatelia, kukkaisuutta ja hentoa mausteisuutta.

Keskipitkässä jälkimaussa erityisesti tamminen tumma suklaisuus ja vaahterasiirappisuus näyttelevät pääosaa, mutta taustalle jää myös kevyttä hunajaa ja kukkaisuutta. Jälkivaikutelma on kuitenkin eloisan hapokas, kepeähkö ja yllättävän freesi.

Kokonaisuutena Santa Luzia yllätti tasokkuudellaan – viini muistutti hyvin paljon tasokasta perus-Tawny Portia, mutta selvästi kepeämpänä ja raikkaampana esityksenä; juurikin tämä yllättävä raikkaus ja eloisa hapokkuus teki erityisen positiivisen vaikutelman. Balanssi oli näin edukkaaksi tuotteeksi varsin mallikkaasti kohdillaan ja pakko myöntää; kyllä tällaista paljon mielummin juo kuin vastaavan hintaista Tawnya! Santa Luzia on varsin mainio arki-väkevä viini, joka toimii mainiosti esimerkiksi useiden makeampien leivonnaisten tai suolaisempien juustojen kumppanina – tai ihan vain kastikkeessa tai kakun kostukkeena! ja mikä parasta, viini ei ole korkkaamisen jälkeen heti hapettumassa pilalle.

Lyhyesti: Simppeli, mutta mukavan tasapainoinen, raikas ja tyylikkään aromikas makea väkevä viini.

Arvio: Hyvä – Santa Luziahan paljastui varsin mukavaksi makeaksi ruskeaksi viiniksi! Varsin kelpo esitys peruslinjaston tuotteeksi.

Hinnan (20,40e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti