Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.3.13

Blandy's 10 Years Old Verdelho

Blandy's 10 Years Old Verdelho
  • Valmistaja: Blandy's Madeira
  • Tyyppi: Väkevöity viini, DOC Madeira, 10 Years Old
  • Maa: Portugali
  • Alue: Madeira
  • Rypäleet: Verdelho (100%)
  • Koko: 0,5
  • Hinta arviointihetkellä: 15-20e (Helmikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Blandy's Madeirakoulutuksen neljästä eri rypäleestä valmistetun Madeiran sarjassa toisena tuli yleensä puolimakeata tyyliä edustava Verdelho – rypäle, jota kasvatetaan vähäisiä määriä Madeiran ulkopuolella mm. Portugalissa ja Espanjassa.

Väriltään viini on keskisyvän kullanruskea – viinien väri tuntuu selvästi tummuvan makeuden kasvaessa.

Tuoksu on kevyenpuoleinen, mutta Sercialin tapaan varsin tyylikäs ja moniulotteinen. Päällimmäisenä on kukkeutta, kuivattuja hedelmiä, appelsiinia ja kevyttä savuisuutta. Alta rupeaa löytymään hennon maamaisia, mausteisen tammisia ja hapettuneen pähkinäisiä vivahteita.

Maultaan viini on puolimakea – ei siis "makea" sanan varsinaisessa mielessä, kuten jälkiruokaviinit tai tilaisuudessa makeammat vastaan tulleet Madeirat, mutta selvästi edellistä Sercialia makeampi. Aromimaailma on tyylikkäästi kehittynyt; kielellä pyörii nahkaa, mausteista ja makeata kuivakakkuisuutta ja hentoa sherryisyyttä. Hedelmäpuolesta muistuttaa taustalla häilyvä, makean mehukas kuivatt hedelmäisyys. Kokonaisuus on runsaalla hedelmähappoisuudellaan ihastuttavan freesi ja makeudestaan huolimatta varsin kepeä tapaus.

Jälkimaultaan viini on todella pirtsakka ja käytännössä kuiva – kiitos viinin eloisan hapokkuuden. Viinin kadottua suusta pyörii kielellä pitkään mantelisia, särmikkään hedelmäisiä, savuisia ja mausteisia vivahteita. Jälkivaikutelma on intensiivinen, aromikas ja miellyttävän monisyinen.

Kokonaisuutena Blandy'sin kymmenen vuotta kypsynyt Verdelho on todella tyylikäs ja ihastuttava tapaus – siinä on makeamman väkevän viinin runsautta ja houkuttelevuutta, mutta sellaiseksi se on suorastaan hämmentävän kevyt ja hapokas. Viinistä löytyy uskomattoman ryhdikäs särmä, jolla se pystyy helposti leikkaamaan monien erilaisten ruokien läpi muitta mutkitta. Tyylillisesti viini on niin mainio aperitiivi kuin maukas digestiivi, joten yhdistäminen joko kermaiseen keittoon tai suolaisiin juustoihin on lähinnä makukysymys. Lisäksi voisin kuvitella viinin toimivan tarvittaessa vaikka pääruoan kumppanina, edellyttäen vain, että sen kanssa on jotain selvästi makeampaa (kastike, glaseeraus) antamaan vähän vastapainoa viinin makeudelle.

Lyhyesti: Varsin hienostunut, puolimakea Madeira, jossa yhdistyy upeasti sherryisen hapettuneet piirteet makeampiin ja mausteisempiin vivahteisiin – yhdistettynä todella ryhdikkääseen ja intensiiviseen hapokkuuteen. Todella mainio, tyylikäs ja yleiskäyttöinen esitys.

Arvio: Tyylikäs – upea keskitien kulkija Blandy'sin Madeirojen joukossa. Viinin ei-kuiva-muttei-vielä-makeakaan ilmaisu yhdistettyyn rapsakkaan hapokkuuteen tekee viinistä todella helpon naitettavan monenlaisille ruoille; todellinen ruokapöytien yleistyökalu väkevöityjen viinien joukossa.

Hinnan (15-20e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti