Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.3.13

Jansz Premium Cuvée Brut

Jansz Premium Cuvée Brut
  • Valmistaja: Jansz
  • Tyyppi: Kuohuviini
  • Maa: Australia
  • Alue: Tasmania
  • Rypäleet: Chardonnay (52%), Pinot Noir (43%), Pinot Meunier (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 17,12e (Helmikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 17,94e (Tammikuu 2014, Alko)

Kun blini-iltamamme olivat edenneet siihen pisteeseen, että pääsimme istumaan pöydän ääreen mättämään lettuja lautaselle, iskettiin pöytään myös ensimmäinen flight viinejä, eli kuohuviinipuoli. Tarjolla oli nyt arvioitavana oleva Jansz Cuvée Brut, Szigeti Grüner Veltliner sekä jo aimmein arvosteltu Becker-Steinhauer Riesling Brut.

Janszista on tullut kuultua melko ristiriitaista kommenttia – toiset sanovat sen olevan Alkon kuohuviinitarjonnan parhaasta päästä, toisten mielestä se on aivan liian iso ja överihedelmäinen uuden maailman skumppa, jolle löytyy paljon parempiakin kilvoittelijoita edullisemmista hintaluokista. Katsotaanpa mitä itse bloginpitäjä sattui olemaan mieltä!

Väriltään viini on melko vihertävän vaalea; kuohu on lasissa melko hillittyä mm. vieressä vimmalla kuohuvaan Szigetiin verrattuna.

Tuoksu on mukavan hedelmäinen ja tasapainoinen; persikkaa, Pommacin mieleeni tuovaa trooppisen sekahedelmäistä ja kevyesti kypsän omenaista meininkiä, sekä pullahiivaa. Shamppanjarypäleistä huolimatta tuoksu ei hirveästi muistuta mineraalisia, raikkaita ja leipäisiä Shamppanjoita, vaan Jansz on selvästi uutta maailmaa edustava, mutta tuoksu on silti varsin sopusuhtainen ja miellyttävän tasapainoinen.

Yleisvaikutelma on rehevän runsas, melko kuiva ja mukavan kirpeä; 10 g/l jäännössokeri on hyvin balanssissa rungon kanssa eikä tunnu tekevän kokonaisuudesta mitenkään liioiteltua. Maku on aromikas, raikkaan sitruksinen, miellyttävän omenainen, kevyesti manteliin taittuvan paahteisen hiivainen ja aavistuksen trooppisen hedelmäinen. Hapokkuutensa puolesta viini on runsaasta hedelmästään huolimatta mukavan freesi ja napakka, mitä korostaa pieni mutta runsas ja melko pitkäkestoinen mousse.

Jälkimaku on pitkä, hapokkaan rapsakka ja kuiva. Kielellä pyörii yrttisyyttä ja kevyttä trooppista hedelmäisyyttä; viinin mousse tuo jälkivaikutelmaan miellyttävän kermaisen loppusilauksen.

Oma mielipiteeni Janszista kallistuu sinne tasokkaamman puolelle; viini ei ollut läheskään niin massiivinen ja överihedelmäinen kuin joistain kuulopuheista olisin voinut odottaa, mutta ei se kyllä varsinainen Shamppanjakaan ollut, vaan melko selvästi uuden maailman kuohuva. Suurta persoonallisuutta viinistä ei löytynyt, eli se on melko tyypillinen uuden maailman Champagne-blend, mutta varsin mallikkaasti tehty ja tasapainoinen sellainen; ei tämän tarvitse hävetä vastaavan hintaluokan Shamppisten rinnalla, vaikkei sellaisia ihan 1:1 muistutakaan!

Viini toimi vallan mainiosti blinien ja hyvin sekalaisten, päälleladottavien oheissyötävien kanssa; runko kesti tuhdit ja paksut mössöt ja sörsselit, eikä hedelmä antanut periksi voimakkaampienkaan makujen rinnalla. Lisäksi sekä hapokkuus että kestoisa kuohu kevensivät mukavasti reippaan rasvaista ruokailua varsin kaivatulla tavalla. Hedelmän runsauden vuoksi Jansz tuntuu sopivan paremmin joko maljakuohuvaksi tai ruoan kumppaniksi kuin kahden hengen siemailukuplivaksi, sillä näin runsas viini voi pidemmän päälle ruveta tuntumaan raskaalta.

Lyhyesti: Tasokas, aromikas ja runsaudestaan huolimatta varsin tasapainoinen uuden maailman kuohuviini. Ei tarjoile suuria yllätyksiä, vaan tasaista, korkeaa laatua; perusluotettava laatukupliva.

Arvio: Tyylikäs – kaikin puolin mallikas esitys uudesta maailmasta; Tasmania on hienosti onnistunut profiloitumaan Australian kenties laadukkaimpia viinejä tuottavaksi alueeksi.

Hinnan (17,94e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti