Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.3.13

Jeannin-Naltet Mercurey 1er Cru Grands Voyens 2007

Domaine Jeannin-Naltet Mercurey 1er Cru Clos des Grands Voyens 2007
  • Valmistaja: Domaine Jeannin-Naltet Pére et Fils
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Mercurey 1er Cru Clos des Grands Voyens
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte Chalonnaise, Mercurey
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,50e (Helmikuu 2013, exquisiteweine.de)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Ystäväni kyseli tuossa männäkuusta että kiinnostaisiko viinien tilailut; kuulemma oli isomman hengen satsi lähdössä Exquisiteweineltä, joten pullokohtaiset kuljetuskustannukset olisivat jäämässä melko pieniksi. Mikäs siinä! Selailin nopeasti puljun tarjonnan läpi ja päädyin ostamaan pullon punaista Bordeaux'ta, pullon Sauternes'ta ja Burgunderin. Näistä edukkain, tämä 1er Cru -tasoinen Pinot Noir eteläisen Bourgognen Mercureysta, tuli korkattua tässä hiljattain kaverin luona lautapelien pelailun lomassa.

Väriltään viini on ohuen hailakka ja kauniisti kirkkaan verenpunainen. Normaalia, kepeätä Pinot Noir -tasoa, siis.

Tuoksu tuleekin sitten pienenä yllätyksenä ohuehkon tuoksun jälkeen: viinin nokka tarjoilee Pinot Noirin kypsän karpaloisuuden ja yleisen, tuoreen punamarjaisuuden ohella runsaasti tupakkaa, tummanpuhuvaa, tammista mausteisuutta, kevyen palanutta ja savuista aromikkuutta sekä hentoa toffeeta ja tummaa suklaata. Tammea löytyy jonkin verran, mutta se ei peitä viinin omia aromeja, vaan tukee yllättävän monimuotoisella ja persoonallisella otteellaan runsasta ja paikoin varsin tuhtiakin marjaisuutta. Kokonaisuus ei ole siltikään kypsän tai tammisen muheva, vaan varsin freesi ja mukava.

Makupuoleltaan Clos des Grands Voyens on varsin runsas, aromeiltaan tummanpuhuva ja todella monivivahteinen. Kielellä pyörii kypsää, aavistuksen kirpeätä karpaloa ja puolukkaa, kevyttä pippurisuutta, aavistus satulannahkaa, kuivan mausteista tammisuutta, savuista maaperää ja hennosti hieman makeampaa vadelmaa. Melko runsas makumaailma tekee viinistä melko täyteläisen oloisen, mutta napakka hapokkuus ja viinin yleinen raikkaus pitää kokonaisuuden varsin eloisena ja kepeänä.

Jälkimakua hallitsee hapokas karpaloisuus, kevyt mustapippurisuus ja aromikas, mutta varsin kohtuullisena pysyttelevä tammisuus. Jälkivaikutelma on melko pitkä, kuivan mehukas ja hennon karvas. Lopuksi kevyt alkoholisuus jää lämmittämään nielua ja kielentausta.

Yleisesti Jeannin-Naltet'n 1er Cru Mercurey oli todella mainio Burgunderi aivan sellaisenaan; viini oli selvästi runsaampi ja aromikkaampi kuin osasin odottaa ja kokonaisuus oli runsauden lisäksi varsin tasapainoinen ja erittäin miellyttävä. Viini sopi todella passelisti lautapelien lomaan sellaisenaan nautittavaksi, mutta olisi kyllä aivan varmasti pelittänyt yhtä mainiosti jopa runsasmakuisten ruokienkin kanssa. Lisäksi viini kyllä todennäköisesti kestäisi vielä reippaasti lisäkypsyttelyä; nyt siitä tuntui löytyvän jo hieman kypsemmän viinin merkkejä, mutta yleisilmeeltään viini vaikutti olevan vasta matkalla huipulle.

Varoituksen sana vain siitä, että viini oli onnistunut kehittämään jonkin verran viinikiveä lasin pohjalle – pullon viimeisestä tilkasta kaadettua lasillista tyhjentäessä ihmettelin hetken verran notta mitä hiekkaa lasiini oli jemmattu. Suosittelen siis käyttämään viinin karahvin kautta; kuitenkaan kovinkaan runsasta hengittelyä viini ei kaipaa, sillä se tuntui olevan varsin iskuvalmiina heti korkatessa.

Ja pakko myöntää, että ulkomailta tilatessa Burgundereiden hinta on kohdillaan – näin upean viinin hinnalla ei Alkosta meinaa saada edes simppeliä, mehumaista tusina-Burgunderia! Village-tason burgunderit ja edullisimmat 1er Cru't ovatkin sitten jo helposti kolmannen kympin puolella. Toki tällä viinillä oli puolellaan Mercureyn alue, joka on vähemmän tunnettu eikä yhtä arvostettu kuin Côte d'Or'n alueiden Pinot Noirit, minkä vuoksi viiniä ei oltu hinnalla pilattu, mutta silti. Näin mainiota Pinot Noiria ei Suomesta tähän hintaan saa, vaikka kuinka yrittäisi.

Lyhyesti: Melko runsaan, mutta silti tasapainoisen ja miellyttävän tamminen Pinot Noir, josta löytyy hentoon väriinsä nähden upeasti runsautta, aromisyvyyttä ja intensiteettiä. Erinomainen Etelä-Bourgognen edustaja.

Arvio: Erinomainen – loistava esimerkki siitä, miten ulkomailta tilattaessa laatu ei aina edellytä kovaa hintaa. Tammelle yliherkkien kannattaa varoa, vaikkei viini olekaan mikään tammessa uitettu jenkki- / NZ-Pinot; muille suosittelen ehdoitta.

Hinnan (13,50e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti