Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.3.13

Szigeti Grüner Veltliner Brut

Szigeti Grüner Veltliner Brut
  • Valmistaja: Sektkellerei Szigeti
  • Tyyppi: Kuohuviini, Österreichischer Sekt
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Burgenland, Neusiedlersee
  • Rypäleet: Grüner Veltliner (~90%), Pinot Blanc (~10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,74e (Helmikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 16,20e (Tammikuu 2014, Alko)

Kolmas blinifestareillamme tarjolla ollut kuplajuoma (Becker-Steinhauerin ja Janszin ohella) oli itävaltalainen, Grüner Veltlineristä valmistettu kuiva kuohuviini. Viinin 8,1 g/l jäännössokerista vastaa talon Pinot Blancista valmistaman Trockenbeerenauslesen ja liköörin dosage. Ennen kauppoihin saapumista tätä perinteisellä shamppanjamenetelmällä valmistettua viiniä on vielä kypsytelty 12 kuukautta pullossa.

Lasiin kaatuu vihertävää viiniä joka kuohuu voimakkaasti lasissa. Melko hedelmäisestä ja viileästä tuoksusta löytyy päärynämehua, tuoretta omenaa, mineraalisuutta, kevyen pippurista mausteisuutta, kukkaisuutta ja ruohoista yrttisyyttä.

Suussa viini jatkaa tuoksun viitoittamalla, viileällä ja ryhdikkäällä linjalla: vaikka viini on jo ehtinyt jo hetken aikaa laantua ja lämmetä lasissa, on viinin runsas kuohu edelleen todella rapsakka ja suutuntuma on todella kirpeä sekä napakan hapokas (eli en kyllä lähde allekirjoittamaan Alkon kuvausta "keskihapokkaasta" viinistä!) Varsin kuiva makumaailma on happaman sitruksinen, jopa lähes greippisen kirpeä, viheryrttinen ja pippurinen; yleisvaikutelma on todella tiukka ja rapsakka. Seassa on kyllä myös hieman kypsempää trooppista hedelmäisyyttä, mutta se jää lähinnä pientä mielenkiintoa tuovaksi tausta-aromiksi. Szigetin GV Brut voittaa intensiteetissä, raikkaudessa ja puhdaspiirteisyydessä sen, mikä menetetään syvyydessä ja moniuloitteisuudessa – viini ei siis ole erityisen elegantti, mutta sen sijaan sitäkin harteikkaampi esitys.

Aavistuksen lämmittävässä jälkimaussa kohdataan raikasta sitruksisuutta, hieman makeampaa omenaista hedelmää ja kevytta pippurisuutta.

Kokonaisuutena Szigetin Grüner Veltliner Brut on todella intensiivinen ja hyvin rapsakka kuohuviini, jota hallitsee sen hedelmäisyydestä huolimatta varsin tuntuva yrttisyys ja kevyt vegetaalisuus. Kuohuviini tuntuu paikoitellen olevan jopa niin voimakas ja rapsakka, että sellaisenaan lasillinenkin rupeaa tuntumaan jo pieneltä urakalta. Sen sijaan runsaiden, rasvaisten ja mössöisten blinien kanssa viini toimii vallan kiitettävästi – reipas hapokkuus ja tuhdit kuplat leikkaavat rasvan läpi ilman minkäänlaisia ongelmia ja keventävät raskasta ruokaa upealla tavalla.

Szigeti GV Brut vaikuttaakin olevan vallan mainio vaihtoehto silloin kun kaivataan lähinnä tasokkaiden Shamppanjoiden harteikkuutta, ilman tyylikästä ja moniulotteista makumaailmaa – hartiaa nimittäin tästä viinistä löytyy enemmän kuin tarpeeksi, mikä ei ole mitenkään itsestäänselvyys edes hinnakkaampien kuohuviinien joukossa. Makupuoleltaan viini on toisaalta melko yksiulotteinen ja suoraviivainen, mutta toisaalta varsin lajikeuskollinen ja puhdaspiirteinen. Kepeäksi kesäkuplivaksi Szigeti voi olla turhan ärjy vaihtoehto, mutta silloin kun tarvitaan Grünerin hapokkuutta, pippuria ja napakkuutta, viini on ehdottomasti paikallaan; viini ei ole mitenkään helppo, jokapaikan skumppa, mutta oikeassa paikassa oikeaan aikaan se on vallan erinomainen ja tasokas tapaus.

Lyhyesti: Vihertävän yrttinen, pippurinen, napakan hapokas ja hyvin rapsakka kuohuviini, jonka voima ja intensiivisyys kaipaavat ruokaa tasapainottamaan kokonaisuutta.

Arvio: Hyvä – sellaisenaan rupeaa varmasti tökkimään ensimmäisen lasillisen jälkeen, mutta sopivan ruoan kanssa viiniä voisi ryystää läpi aterian. Tyylikäs, mutta tarkasti paritettava itävaltalaiskupliva.

Hinnan (16,20e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti