Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.3.13

Michel Fonné Crémant d'Alsace

Michel Fonné Crémant d'Alsace
 • Valmistaja: Michel Fonné
 • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Crémant d'Alsace
 • Maa: Ranska
 • Alue: Alsace, Haut-Rhin
 • Rypäleet: Pinot Blanc (70%), Pinot Noir (30%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 136 SEK (~15,74e, Tammikuu 2013,
  Systembolaget, beställningssortiment)
 • Hinta nyt: 136 SEK (~16,33e, Maaliskuu 2013,
  Systembolaget, beställningssortiment)


Jossain vaiheessa kesken Alsacen viininäyttelyä havahduin siihen, etten ollut maistanut ensimmäistäkään kuohuviiniä – eikä Alsacen viinitapahtuma voi olla täydellinen ilman lasia Crémant d'Alsacea! Joten etsimään pöytiä, joissa näyttää nököttävän kuohuviinipulloja. Ensimmäiseksi uhriksi valikoitui viinitalo Michel Fonné Etelä-Alsacesta, Bennwihrin kylästä. Alkosta viiniä ei löydy, mutta naapurimaamme monopolista tuote löytyi tilausvalikoimasta.

Väriltään talon Crémant on hyvin neutraali, vain aavistuksen verran vihertävään taittuva.

Tuoksu on lähes värittömään viiniin verrattuna varsin runsas ja miellyttävän aromikas: sitruksia, kevyttä kukkaisuutta, makeata omenaa, hunajaisuutta ja lopuksi hentoa hiivaleipäisyyttä. Varsin tyylipuhdas nokka viinillä!

Kuiva maku on varsin hillitty ja tyylikäs, kuten myös viinin pienikuplainen mousse. Aromit ovat kevyitä, mutta niitä tuntuu löytyvän niin runsaasti, että yksittäisten vivahteiden etsiskely on vaikeata – yleisvaikutelma on silti tyylikään hedelmäinen, kevyen paahteinen ja mukavan raikas. Kokonaisuus on melko hapokas, hyvin tasapainossa ja varsin miellyttävä – tämä Crémant on nuori peruskuohuva, mutta varsin tasokas ja hyvin tehty sellainen.

Jälkimaussa viinin jäännössokeri nousee enemmän pintaan ja raikkaat aromit väistyvät kypsän sitruksisten, makean omenaisten ja hennon hunajaisten aromien aromien tieltä. Jälkivaikutelma on keskipitkä, miellyttävä ja varsin aistikas.

Fonnén Crémant yllätti kertaheitolla – odotin satunnaisesti valitun kuohuviinin olevan yllätyksetön peruskuohuva, mutta viini olikin pykälän pari parempaa tasoa edustava kuplajuoma! Kyse ei ole mitenkään erityisen ihmeellisestä kuohuviinistä ranskalaisten skumppien viitekehyksessä, eli niitä hyviä Shamppanjoita tämä viini ei lähde vielä haastamaan, mutta esimerkiksi monet saman hintaluokan Cavat ja uuden maailman kuohuviinit jäävät tälle kakkoseksi. Kaiken kaikkiaan varsin positiivinen yllätys!

Lyhyesti: Varsin tyylikäs, tasapainoinen ja harmoninen Alsacen kuohuviini. Erittäin laadukas peruskupliva.

Arvio: Erittäin hyvä – todella mainio ja tasapainoinen kuohuviini, jossa on ryhtiä ja runkoa kevyempien ruokien pariksi, mutta toiminee parhaiten ihan sellaisenaan maljaviinina tai vaikkapa vappuna tai uutenavuotena.

Hinnan (16,33e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti