Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.3.13

Blandy's 10 Years Old Sercial

Blandy's 10 Years Old Sercial
  • Valmistaja: Blandy's Madeira
  • Tyyppi: Väkevöity viini, DOC Madeira, 10 Years Old
  • Maa: Portugali
  • Alue: Madeira
  • Rypäleet: Sercial (100%)
  • Koko: 0,5
  • Hinta arviointihetkellä: 15-20e (Helmikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Chris Blandyn vetämässä Blandy's Madeira -tapahtumassa muutaman 5-vuotiaan Madeiran jälkeen haluttiin esitellä osanottajille Madeiran päärypäleet ja niistä tehtyjen viinityylien erot. Tämä toteutettiin esittelemällä Blandy'sin neljä erilaista, eri rypäleistä valmistettua 10-vuotiasta Madeiraa. Ensimmäinen noista neljästä oli 50 g/l jäännössokerillaan kuivahkoa päätä edustava Sercial.

Sercial on yksi Madeiran perinteisistä neljästä lajikkeesta ja se yleensä tuottaa kevyitä, kuivahkoja ja varsin hapokkaita viinejä, sillä se kypsyy myöhään, ei kerää kovinkaan suuria sokerimääriä ja säilyttää korkean happopitoisuuden rypäleissä sadonkorjuuseen asti. Erityisesti rypäleen hapokkuus tekee Sercial Madeiroista erityisen kypsytyskestäviä. Nykyisin Sercial on melko harvinainen rypälelajike – sitä kasvatetaan vain hyviä pieniä määriä Portugalissa sekä yhä vähenevässä määrin Madeiran saarella. Tämä viini on ennen pullotusta suodatettu, joten se ei kaipaa dekantointia, mutta se ei myöskään siksi enää kehity pullossa.

Väriltään viini on ohuehko, tasaisen ja hennon utuisen vaaleanruskea.

Tuoksultaan viini on kevyehkö, hennon setrinen ja hennon kuivatun hedelmäinen, sekä hapettuneella ilmaisullaan kuivan sherryisen pähkinäinen ja aavistuksen leipäinen.

Maultaan viini on aikaisempiin, runsaisiin ja makeisiin Madeiroihin verrattuna kevyehkö, hyvin vivahteikas ja kompleksi. Tuntuvan hapokkuutensa vuoksi viini on lähes kirpeä ja erittäin napakka; lähes 50 g/l jäännössokerista huolimatta viini maistuu puolikuivalta (mihin kyllä toki saattaa vaikuttaa aikaisemmin maistettujen, makeiden Madeiroiden tuoma kontrasti.) Aromipuolella on hyvin vähän hedelmää; palettia hallitsevat kukkeat, paahdetun mausteiset, poltetun sokeriset ja oksidoituneen pähkinäiset aromit. Seassa kuitenkin löytää kevyttä, kuivahkoa pomeranssisuutta.

Hapettunut ja puiseva jälkimaku on pitkä, kerroksinen ja tuntuu kehittyvän kielellä jätkuvasti; suuhun jää hasselpähkinäisiä, moniulotteisen mausteisia ja kuivatun hedelmäisiä vivahteita varsin pitkäksi aikaa. Runsas, vettä kielelle nostava hapokkuus tuontuu tuovan jälkimakuun runsaasti intensiteettiä.

Kokonaisuutena tämä Madeira on varsin tyylikäs ja hienostunut kuivahkon pään edustaja. Hyvin kuivat väkevöidyt viinit (Sherryt, Portit, Madeirat) eivät usein ole allekirjoittanutta juurikaan puhutelleet, mutta tästä rupeaa löytymään jo sen verran jäännössokeria, ettei viini ole aivan makumieltymysteni ulkopuolella. Yleisesti tämä 10yo Sercial on varsin elegantti ja ennen kaikkea mielenkiintoinen ja kompleksi tapaus, joka kuitenkin tuntuu hyvin hapokkaana tapauksena kaipaavan jotain syötävää kylkeensä – esimerkiksi jokin miedompi, kova juusto tai täyteläinen, kermainen keitto vaikuttaisi varsin osuvalta yhdistelmältä ainakin ajatuksen tasolla. Viini antaisikin varmasti alkupalojen kanssa tarjoiltuna tyylikkäälle ateriakokonaisuudelle sen arvon vaatiman, tyylikkään startin.

Lyhyesti: Kuivahko ja erittäin hapokas Madeira, jossa yhdistyy hienosti Sercialin kevyet, elegantit aromit ja vuosikymmenen kestäneen kypsytyksen ja hapettumisen tuoma kompleksisuus.

Arvio: Tyylikäs – moniulotteinen, vivahteikas ja erittäin ryhdikäs Madeira ruoille, ei jälkiruoille.

Hinnan (15-20e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti