Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.3.13

Blandy's 10 Years Old Malmsey

Blandy's 10 Years Old Malmsey
  • Valmistaja: Blandy's Madeira
  • Tyyppi: Väkevöity viini, DOC Madeira, 10 Years Old
  • Maa: Portugali
  • Alue: Madeira
  • Rypäleet: Malvasia Branca de São Jorge (100%)
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 15-24e (Helmikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viimeinen neljästä erilaisesta rypälelajikkeesta tehdyistä Madeiroista oli Malvasiasta valmistettu 10yo Malmsey. Malvasia on rypälelajike, jota on viljelty pitkään Madeiran lisäksi ympäri välimeren viinimaita, minkä lisäksi se on nykyisin löytämässä tiensä myös uuden maailman viinimaihin. Tämän viinin etiketistä löytyvällä Malmseylla yleensä viitataan makeisiin, väkevöityihin viineihin (lähinnä Madeiraan), kun taas Malvasialla viitataan tavallisiin, kuiviin valkoviineihin. Malmseyt ovat tyypillisesti niitä makeimpia ja täyteläisimpiä Madeiroja, mihin viitataan yleensä lisämääreellä "Rich Madeira."

Väriltään viini on hyvin tummanpuhuvan rusehtava ja syvä. Reunoilta viinin väri kevenee vaaleampaan kullankeltaiseen.

Tuoksultaan viini on voimakkaasti madeirisoitunut ja sherryisästi hapettunut; kokonaisuus on hyvin pähkinäinen, erityisesti hasselpähkinöihin ja paahdettuihin manteleihin taittuva. Seassa on myös vaahterasiirappia, kukkaisuutta, melassia, joulumausteita ja vaniljaista tammea. Jopa kevyesti pistävän hapettunut tuoksu on makea, voimakas ja hyvien ruskeiden väkevien viinien tapaan "pilalla" hyvällä tavalla.

Maultaan viini on hyvin täyteläinen, makea ja voimakas – mitä kyllä voi odottaakin viiniltä, josta löytyy n. 120 g/l jäännössokeria. Aromimaailma on kevyen rusinainen, kuivan puiseva, kuivakakkuinen, kitkerän tumman suklainen ja savuinen, taustaltaan täynnä kuivattuja keltaisia hedelmiä ja paahtuneen kahvisia aromeja. Vaikka viini on makea ja hennosti öljyisen täyteläinen, sen tuoreen omenainen ja mehukas hapokkuus pitää kokonaisuuden hienosti ryhdikkäänä ja melko raikkaana. Hapokkuus ja bitteriset vivahteet pistävät makeutta mainiosti vastapalloon, eikä yleisvaikutelma ole läheskään yhtä makea kuin aivot väittävät minulle viinin olevan.

Jälkimaku on voimakas; kielellä pyöriimelko pitkään kirpakan hapokasta ja läpitunkevan hapettunutta makua, johon yhdistyy kevyempiä rusinaisia, sitruksenkuorisia, pähkinäisen tammisia ja kukkaisia piirteitä. Kielen kärjessä häilyy hennosti hunajaisuuteen taittuvaa makeutta.

Kokonaisuutena Madeirat tuntuvat muuttuvan yhä intensiivisemmiksi ja vaikuttavammiksi makeuden kasvaessa, mutta samalla viineistä tuntuu katoavan eleganssia ja niitä kevyitä, hienovaraisia vivahteita niiden kadotessa runsaan jäännössokerin tuomien voimakkaiden ja makeiden aromien alle. Tämä Malmsey oli nimittäin melko vaikuttavaa "huhhuh"-kamaa kolmen aikaisemman jälkeen, mutta viinistä ei tuntunut löytyvän ihan samanlaista tyylikkyyttä kuin esimerkiksi selkeästi kuivemmista Sercialista tai Verdelhosta. Lisäksi viinin runsas makeus rajoittaa sen käyttöä – näin makea viini sopii lähinnä jälkiruoaksi tai juustojen kumppaniksi, ei ehkä niinkään esimerkiksi kevyempien alkuruokien tai keittojen pariksi. Tästä huolimatta tämä 10yo Malmsey on erittäin mainio ja maukas tapaus, joka ei yhtään häpeä kuivempien sisarustensa rinnalla.

Lyhyesti: Runsas, täyteläinen, intensiivisen makea ja tyylikkäästi ikää taakseen kerännyt Malmsey Madeira; tyylillisesti hyvin lähellä perinteistä 10yo Tawny Portia.

Arvio: Erittäin hyvä – ei ihan yhtä tyylikäs, elegantti tai raikas kuin kuivemmat kumppaninsa Sercial, Verdelho ja Bual, mutta kuitenkin varsin miellyttävä, moniulotteinen ja mehevä makean pään Madeira.

Hinnan (15-24e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti