Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.3.13

Cattin Gewurztraminer Grand Cru Hatschbourg 2011

Cattin Gewurztraminer Grand Cru Hatschbourg 2011
  • Valmistaja: Joseph Cattin
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Hatschbourg
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin
  • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: n. 20e (Tammikuu 2013, wine-searcher)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Parin kuohuviinin jälkeen oli aika tarkastaa viinitalo Cattinin muu osaaminen. Kuivista valkoviineistä talolla oli tarjolla ainoastaan perustason arkivalkkareita, joita oli tullut jo sen verran ihmeteltyä päivän aikana, että hyppäsin suoraan talon ainoaan tarjolla olevaan Grand Cru -viiniin: Hatschbourgin tarhan Gewürztramineriin. Kyseinen viini on käsinvalituista rypäleistä valmistettu makeahko (jäännössokeria 25 g/l) valkoviini, jolle taloa edutanut henkilö sanoi huipun tulevan vasta n. viiden vuoden päästä. Noh, kassotaan missä kunnossa viini on nyt!

Väriltään viini on raa'an vihertävä ja hyvin kevyt. Tuoksu sen sijaan on mehevähkö ja kohtuullisen runsaan hedelmäinen: makeata kukkaisuutta, kypsää omenaa ja päärynää sekä runsaasti Gewürztraminerille ominaista mausteisuutta.

Tuo tuoksun voimakas mausteisuus tuntuu hallitsevan myös makupalettia, sillä kokonaisuus on kielellä melko ronskin oloinen kaikessa mausteisuudessaan. Mausteisuuden alta paljastuu myös makeata litsiluumua, päärynäisyyttä, mangososetta ja hentoa hikisyyttä. Kokonaisuutena tämä puolimakea viini on hieman vähähappoinen, minkä vuoksi suutuntuma on runsas ja öljyisen täyteläinen; yleisvaikutelma on aromikas, mutta ponneton ja hieman valju.

Viinin jälkimaku on yllättävän runsas ja tuntuu jopa voimistujan keskimausta; kielelle jää makeata hunajaisuutta, voimakasta mausteisuutta ja trooppista hedelmäisyyttä, mutta jälkivaikutelma jää kuitenkin melko lyhyeksi ja löysäksi.

Cattinin GC Gewurztraminerilla on ihan hyvät lähtökohdat, mutta se tuntuu kuitenkin jäävän puolitiehen; suurin ongelma on vähäisessä hapokkuudessa, mikä on toki odotettavaa kyseiselle rypälelajikkeelle, mutta mikä tuntuu näin runsaassa käsittelyssä jäävän vielä pahemmin rungon alle. Myönnettävä on, että viini oli ylivoimaisesti nuorin Gewürztraminer jota tilaisuudessa maistoin, ja kypsyttely voisi tuoda viiniin hieman enemmän syvyyttä ja parempaa tasapainoa; mutta en usko viinin hapokkuuden kasvavan vuosien odotuksella, joten epäilen että viini ei tule pääsemään tästä Akilleen kantapäästään eroon myöhemmällä iälläkään.

Niin monen mainion päivän aikana maistetun Gewurztraminerin jälkeen Cattinin Grand Cru ei onnistunut vakuuttamaan allekirjoittanutta. Osasyynä voi tietenkin aina olla viinin Grand Cru'lle poikkeuksellisen nuori ikä, mutta pääsyynä oli turhan epätasapainoinen, ponneton ja läskinpuoleinen kokonaiskuva.

Lyhyesti: Nuori, runsas ja erittäin mausteinen, mutta myös raskas ja veltonpuoleinen Grand Cru -tason Gewürztraminer.

Arvio: Keskinkertainen – harvoin Grand Cru -viinit saavat allekirjoittaneelta näin vaatimattomia arvosanoja, mutta tällä kertaa parempaan ei pystytty; ainoa ominaisuus, joka erottaa tämän viinin puolimakeasta perus-Gewürztraminerista, on sen poikkeuksellisen runsas ja intensiivinen hedelmäisyys – muuten kokonaisuus on turhan veltto ja arkinen.

Hinnan (~20e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti