Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.3.13

Cattin Crémant d'Alsace Brut

Cattin Crémant d'Alsace Brut
  • Valmistaja: Joseph Cattin
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Crémant d'Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling, Chardonnay
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10-15e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viimeinen pöytä, johon jaksoin pysähtyä pidemmäksi aikaa Alsacen viininäyttelyssä, oli Etelä-Alsacesta tulevan tuottaja Joseph Cattinin pöytä, jonka pramean näköiset Crémant-pullot houkuttelivat minut paikalle. Ensimmäisenä testattavakseni päätyi talon perus-Crémant, josta edustaja sanoi viinin olevan tehty Pinot Blancista – sen sijaan mm. talon kotisivut heittävät sekaan neljä muuta rypälettä. Onkohan talon tyyli muuttunut ja sivut ovat vain ajastaan jäljessä, vai halusikohan vain edustaja pitää homman mahdollisimman yksinkertaisena?

Väriltään viini on kevyen kullankeltainen.

Tuoksu on kevyehkö ja simppeli: sitruksisuutta, kevyttä mineraalia, aavistus makeata omenaa.

Maultaan viini on melko kuiva ja tuoksun tavoin melko kevyehkö. Sen sijaan aromeissa löytyy enemmän syvyyttä: sitrusmoussea, kevyttä hunajaisuutta, paahteisuutta, aavistus paahtoleipää ja makeampaa hedelmäsalaattia. Suutuntumaltaan viini on melko hapokas ja pienen, kevyen kuohun ansiosta kevyen kermainen.

Jälkimaku on kuivan ja hapokkaan sitruksinen, melko kepeä ja raikas, mutta myös lyhyehkö.

Cattinin perustason Crémant on ihan hyvin tehty, mutta äärimmäisen yllätyksetön arkiskumppa. Viinistä ei varsinaisesti löydy mitään pahaa sanottavaa (ellei laske kevyenpuoleista makua ja lyhyttä jälkivaikutelmaa sellaisiksi), mutta eipä tästä tunnu löytyvän hirveästi muutakaan. Tarjoaa melko vähän haastetta mm. Alkon valikoimista löytyville Crémanteille, joten viini on hintansa väärti ostos korkeintaan siellä kympin päässä – 15 eurolla ei sitäkään.

Lyhyesti: Kuiva ja tasapainoinen, mutta varsin geneerinen ja turhankin kepeä perus-Crémant.

Arvio: Tylsä – kyllä tällaista siemailee vaikka vappuna tai lakkiaisisssa, mutta varsinaista fiilistelyä on melko vaikeata saada tämän kanssa aikaiseksi.

Hinnan (10-15e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti