Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.3.13

Michel Fonné Gewurztraminer Grand Cru Marckrain 2008

Michel Fonné Gewurztraminer Grand Cru Marckrain 2008
  • Valmistaja: Michel Fonné
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Marckrain
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin
  • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Tammikuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Edelleen Alsacen viininäyttelyn satoa.

Kirotut pientuottajat. Koetin etsiä viinistä kuvaa ja jotain taustatietoja, mutta melkoisen tuloksetta: Singaporessa viiniä myydään noin kuudella kympillä – siinä suurin piirtein kaikki mitä viinistä pikainen etsiskely paljastaa (Systembolagetista kuitenkin löytyy monia muita Fonnén viinejä.) Onneksi tiskin takana seisovien ihmisten kanssa tuli kuitenkin juteltua sen verran, että sain tietooni viinin sisältävän 35-40 g/l jäännössokeria.

Väriltään viini on kullankeltainen, mutta hyvin vaalean hailakka, eli nyt ei puhuta mistään jälkiruokaviinien syvästä kultaisuudesta.

Tiivis, makea tuoksu on todella huumaava ja vyöryy hillityllä, mutta määrätietoisella lempeydellä lasista. Nyt puhutaan varsinaisesta Gewürztraminerin aromien ilotulituksesta: runsasta hunajaisuutta, mehevää litsiluumua, kypsiä kriikunoita, tuntuvaa, ruusuvetistä parfyymisyyttä ja kevyttä aasialaista mausteisuutta.

Kypsän hedelmäiseltä maultaan viini on tuoksulle hyvin uskollinen: aluksi kielelle vyöryy makeata hunajaisuutta ja kriikunaisuutta, sitten mukaan saapuu positiivisella tavalla karhea, mausteisempi elementti. Yleisilmettä hallitsee keltainen hedelmähilloisuus. Pieniä vivahteita ja aromeja tuntuu syntyvän jatkuvasti kielelle ja kokonaisuus kehittyy upealla tavalla viinin pyöriessä suussa; kokonaisuus on todella syvä ja monikerroksinen, vaikkakin melko vähähappoinen ja siksei kovinkaan intensiivinen. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja kevyen öljyinen, mutta makeaksi, vähähappoiseksi viiniksi ei kovinkaan raskas.

Lopullisen silauksen upealle paketille antaa kypsän hedelmäinen, melko voimakkaastikin mausteinen ja pitkänpuoleinen jälkimaku.

Kokonaisuutena Fonnén GC Gerwurztraminer on varsin mainio, vivahteikas paketti: freesiyttä puuttui, mutta se ei varsinaisesti haitannut, sillä tämä kuitenkin on melko odotettavissa oleva ominaisuus rypälelajikkeelta – sen sijaan viinin todella runsas, aromaattinen makumaailma oli vastaansanomatonta.

Makeutensa kanssa viini toimisi varmasti mausteisten tai kevyesti tulisten curryjen ja tandooriruokien parina, mutta viiniä maistellessani tuntui, että melkeinpä mikä tahansa ruoka vain tulisi minun ja viinin uskomattoman moniulotteisuuden tielle – siksi suosittelenkin vain tarjoilemaan viinin hyvin jäähdytettynä sellaisenaan pienelle seurueelle; kumppaniksi kannattaa korkeintaan pistää hillityn aromaattisia, pehmeitä tai puolikovia juustoja. Toki ymmärrän aivan hyvin, jos haluaa nautiskella näin upean viinin vain omassa seurassaan.

Lyhyesti: Todella upea, uskomattoman aromikas ja moniulotteinen puolimakea Gewürztraminer. Jos hillitty, mutta tuntuva makeus viinissä ei pelota, on tämä varmasti yksi upeimmista nuorista valkoviineistä mitä Alsacesta tulee.

Arvio: Täydellinen – parasta Gewürztramineria. Viinin voi kuvitella paranevan entisestään vielä joitain vuosia, mutta kun viini on näin upeata jo nyt, voi kypsyttely vaatia turhankin paljon kanttia. Hatunnosto viinintekijöille – nappisuoritus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti