Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.3.13

Chevalier Rosé

Chevalier Rosé
  • Valmistaja: Chevalier
  • Tyyppi: Kuohuviini
  • Maa: Ranska
  • Rypäleet: Gamay, Cinsaut, Cabernet Sauvignon, Sciacarello
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,98e (Helmikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 9,47e (Tammikuu 2014, Alko)

Kun blini-iltamistamme ruoka vihdoin loppui, mutta vaikutti siltä, että vieraat eivät aikoneet heti poistua paikalta, kaivoi isäntä viinikaapista erilaisia hätävara-viinejä, joilla saatiin jatkettua illan istumista. Ensimmäiseksi pöytään saapui Alkon perusvalikoiman vanha tuttu Chevalier Rosé, josta on hyvin vaikeata löytää mitään tietoa Alkon tuotekuvauksen ulkopuolelta – esimerkiksi tuottajan sivuja ei taida olla olemassakaan, rypäleiden suhteet sekoituksessa ovat täysi mysteeri, rypäleiden alkuperä samoin (viini kyllä taitaa olla valmistettu sieltä sun täältä kasvatetuista rypäleistä, eli mitään aluetta edustavasta viinistä ei taida olla kyse) ja miksi viinissä on käytetty niinkin erikoista rypälettä kuin Korsikalla kasvatettavaa Sciacarelloa?

Väriltään viini on intensiivisen ja syvän mansikkaisen roséenpunainen. Lasissa viini kuohuu melko hillitysti.

Tuoksu on hillitysti mansikkaiseen taittuvan marjainen ja hennon sitruksinen. Freesi, mutta varsin yksiulotteinen yleisvaikutelma.

Maultaan viini on kirpakalla tavalla rapsakka ja melko kuiva, mutta kuohu on melko pientä ja kevyttä, eikä viini vaikuta happojensakaan puolesta kovinkaan intensiiviseltä. Kielellä pyörii melko kevyttä omenaa ja punaista marjaa, lähinnä kirpeätä karpaloa ja hieman vadelmaa. Yleisvaikutelma on varsin simppeli, eikä kepeänpuoleinen marjaisuus tunnu olevan tasoissa kirpakan rungon kanssa.

Kuivahkolta jälkimaultaan Chevalier Rosé on kevyen marjainen, hapokas, vadelmaisen marjainen, simppeli ja hieman vetinen.

Chevalier Rosé on melko tyypillinen halvan pään skumppa – aivan halvimpien juomien ponnettomuutta ja melkein kiljumaista ilmaisua viinistä ei löydy, mutta eipä tunnu löytyvän juuri muutakaan. Viinin tunnistaa kuivaksi kuohuviiniksi, mutta juuri mitään sen kummempaa viinistä ei oikein löydy. Kevyt marjaisuus on vaatimatonta ja runko vaikuttaa epätasapainoiselta; viini ei ole varsinaisesti mitenkään vastenmielinen, mutta ei tästä myöskään tunnu juuri mitään saavan irtikään. Jos hyvää roséekuohuvaa kaivataan, suosittelen etsimään niitä vasta vähintään kympin kieppeiltä – tällaiseen rahat tuntuvat menevän hukkaan.

Lyhyesti: Simppeli, kirpakka, kuivahko, hieman epätasapainoinen ja vaatimaton tusinaroséeskumppa. Ei varsinaisen huono tapaus, mutta ei myöskään oikeastaan ostamisenkaan arvoinen.

Arvio: Keskinkertainen – tylsä, ennalta-arvattava ja yksiulotteinen roséekuohuva. Siirrä katseesi muihin pulloihin.

Hinnan (9,47e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti