Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.3.13

Blandy's Alvada 5 Years Old

Blandy's Alvada 5 Years Old
  • Valmistaja: Blandy's Madeira
  • Tyyppi: Väkevöity viini, DOC Madeira, 5 Years Old
  • Maa: Portugali
  • Alue: Madeira
  • Rypäleet: Boal (50%), Malvasia (50%)
  • Koko: 0,5l
  • Hinta arviointihetkellä: 11-15e (Helmikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Blandy's Alvada on moderni, Madeiran monisataisia vuosia vanhaa perinnettä rikkova viini – tähän räikeänväriseen pulloon pakattu viini on valmistettu perinteisen yhden rypäleen sijaan (rumpujen pärinää) kahden rypäleen 50-50 blendistä!

Eli todellisuudessahan viini ei nyt ole mitenkään erikoinen – sekä Bual (Boal) että Malmsey (Malvasia) ovat perinteisiä makeiden Madeirojen pohjarypäleitä, ja makeahan tämäkin viini on (jäännössokeria 125-130 g/l). Erikoiseksi sen tekee juuri perinteitä rikkovan blendin käyttö ja nuorempaa yleisöä kosiskeleva, moderni etiketti. Tyyliltään viini on Madeiran tyyliin aluksi hyvin lämpimässä ja sitten viileässä yhteensä 5 vuotta tammitynnyreissä kypsytetty viini, johon on haettu sekä makean Malmseyn täyteläisyyttä että aromikkaamman Bualin syvyyttä ja vivahteikkuutta.

Väriltään viini on todella paksun ja syvän tummanruskea – todennäköisesti ikääntyessään reippaasti tummuvan Malvasian tekosia.

Tuoksultaan viini on kevyehkö ja hienostunut: madeirisoitunutta pähkinäisyyttä, sikarilaatikkosita puisuutta, multaa, kevyttä savua, sahanpurua ja aromaattista joulumausteisuutta – mm. neilikan ja kanelin vivahteita. Tuoksu ei siis varsinaisesti räjähdä naamalle, vaan sitä joutuu enemmän etsimään, mutta sen vivahteikkuuden ja syvyyden vuoksi sitä on varsinainen ilo vain ihmetellä klyyvari lasissa.

Ensisiemaus onnistuu elegantin tuoksun jälkeen yllättämään ja täräyttämään kunnolla päin näköä – maku ei ole mitenkään hillitty tai hienostunut, vaan maistajaa kohtaa todella iso, erittäin aromikas, meheväntäyteläinen ja tummanpuhuva makumaailma. Kielellä pyörii runsaasti makeita, kuivattuja tummia hedelmiä, kevyttä nahkaisuutta, tummaa siirappia, mehukkaita trooppisia hedelmiä, maitokahvia, hentoa pähkinäisyyttä ja tumman rommimaista melassia. Suutuntuma on samettinen, hieman raskas ja kaikessa makeudessaan tahmea, mutta samalla kohtuullisen hapokkuuden myötä sopivan freesi.

Jälkimaultaan Alvada on varsin tyylikäs, voimakas ja pitkä; kielelle jää maitosuklaata, kukkaista hunajaa, siirappia ja pähkinäisyyttä. Hapokkuus pääsee mainiosti esille täyteläisen viinin kadottua suusta ja raikastaa ihastuttavasti jälkivaikutelman mukavan puhtaaksi ja eloisaksi.

Hieman hillitympiin, perinteisiin Madeiroihin verrattuna Alvada oli selvästi isompi, runsaampi ja tietyllä tavalla kosiskelevan oloinen – mutta ei samalla tavalla kuin esimerkiksi simppelit ja yksiulotteisen hedelmävetoiset uuden maailman punaviinit, vaan niin, että viinissä on Madeiralle tyypilliset aromit nostettu esiin ja tuotu todella intensiivisiksi, jopa päällekäyviksi, mutta silti hienosti tasapaino säilyttäen. Madeiralle tyypillinen, napakka hapokkuus on jäänyt viinissä hieman lapsipuolen asemaan, mutta viini on silti raikkaamman ja kevyemmän oloinen kuin esimerkiksi monet Portviinit, eli viini ei ole mitenkään erityisen läski tai lässähtänyt, vaan myös runkonsa puolesta mukavan ryhdikäs.

Viinistä puuttuu vanhempien viinien kerroksisuutta, tyylikkyyttä ja syvyyttä, mutta se korvataan todella runsaalla ja erittäin aromikkaalla makumaailmalla ja runsaudestaan huolimatta varsin tasapainoisella yleisilmeellä. Alvada on nuori, moderni ja hedonistinen Madeira, joka tarjoaa erinomaisen vastuksen edullisille ruskeille väkeville viineille – tässä on mainio makea viini voimakkaille ja suolaisille juustoille tai erilaisille makeille leivonnaisille, niin kuiville kuin kosteillekin.

Lyhyesti: Moderni Madeira, jonka hillityn ja tyylikkään tuoksun takaa paljastuu erittäin runsas, voimakas ja intensiivinen makumaailma. Ikäisekseen todella upea tapaus, vaikka onkin selvästi hakemassa asiakkaita enemmän Portviinien kuin perinteisten Madeirojen ystävien joukosta.

Arvio: Erittäin hyvä – Alvada on todella runsas ja makea, mutta myöskin varsin mielenkiintoinen ja ylipäänsä erittäin herkullinen nuori Madeira. Mainio tapaus, saisi päätyä Alkoonkin asti!

Hinnan (10-15e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti