Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.3.13

Ca' Rugate Recioto di Soave La Perlara 2009

Ca' Rugate Recioto di Soave La Perlara 2009
  • Valmistaja: Ca' Rugate
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOCG Recioto di Soave
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Soave, Soave Classico
  • Rypäleet: Garganega (100%)
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 23,10e (Maaliskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 23,70e (Tammikuu 2014, Alko)

Vaikkei kevätaurinkoa ole vielä juurikaan näkynyt, saapui Alkon valikoimiin mitä keväisin yllätys – jälkiruokaviini valkoviineistään tunnetusta Italian Soavesta! Paikallisilla leveyspiireillä tavatut Reciotot ovat olleet melkeinpä järjestään Valpolicellan punaisia viinejä, joten oli mukavaa vaihtelua saada vaihteeksi valkoistakin hyllyyn!

La Perlaraan käytetyt rypäleet kerätään viinitalon Soave Classicossa sijaitsevan Brognoligo di Monteforte d’Alponen alueen tarhojen parhaista rypäleistä. Niitä kuivatetaan aluksi varsin kiitettävät 6-7 kuukautta, minkä seurauksena niistä tulee todella makeita, pienikokoisia rusinoita. Tämän jälkeen niistä puristettu mehu käytetään rypäleiden omilla villihiivoilla viiniksi ja kypsytetään 10-12 kuukauden ajan tammessa.

Jääkaappikylmän viini korkataan ja sen annetaan lämmetä parikymmentä minuuttia ennen sen pariin siirtymistä. Lasissa lepää paksunpuoleista viiniä, jolla on upean syvä, kevyesti kuparisen oranssiin taittuvan okrankeltainen väri.

Tuoksu on aluksi hieman hillityn hunajainen ja kuivatun hedelmäinen, mutta lämmetessään ja avautuessaan se muuttuu yhä runsaammaksi ja ilmaisuvoimaisemmaksi. Kypsän hedelmäinen ja selvästi tammisuuteen taittuva tuoksu tuo mieleen erityisesti tyylikkäästi tammitetut Sauternes'n jälkiruokaviinit – makean hunajaisten ja kuivatun hedelmäisten aromien ohella on kypsää aprikoosia ja mandariinia, makeata kukkaisuutta ja yrttejä, vaniljaa, kermatoffeeta ja kevyttä pähkinäisyyttä.

Viini on todella makea ja erittäin pehmeä, mutta runsaan (170 g/l) jäännössokerin tuomasta intensiteetistä huolimatta suutuntuma ei ole kovinkaan raskas tai massiivinen – melko tahmean siirappinen, kylläkin. Yllättävänkin kepeästä suutuntumasta on varmasti kiittäminen viinin runsasta ja raikasta hapokkuutta, jonka ansiosta viini on ihastuttavan freesi ja suorastaan rapsakka voimakkaasta makeudestaan huolimatta. Aromimaailma on varsin runsas ja monisyinen; kielellä pyörii sitruuna- ja appelsiinimarmeladia, aprikoosia, kukkeata hunajaisuutta, rypälemehua ja paljon tammen aromeita – pähkinäisyyttä, vaniljaa, kermatoffeeta ja bitteristä, makeata mausteisuutta. Yleisvaikutelma on upean harmoninen ja monisyinen, eikä ihme kyllä edes runsaan aromikas tammisuus onnistu tökkimään näin mainiossa kokonaisuudessa.

Lopuksi kielelle jää suutasupistavaa, kuivattujen hedelmien ja ananasmehun makeutta, mehukasta, ylikypsää trooppista hedelmäisyyttä ja tammen mausteisuutta melko pitkäksi aikaa, jonka jälkeen hento toffeisuus ja voimakkaan aromikas vaniljaisuus valtaavat alaa ja jättävät todella pitkäänjatkuvan, tyylikkään ja vivahteikkaan jälkivaikutelman.

Kokonaisuutena Ca' Rugaten Recioto di Soave on todella upea jälkiruokaviini vailla vertaa; aluksi suhtauduin melko skeptisesti viiniin sen verrattain kovan hinnan vuoksi, mutta päätinpähän kuitenkin ostaa, koska Recioto di Soavet ovat aina olleet niin hauskoja, tuttifruttimaisen hedelmäisiä viinejä, ettei niitä tee mieli jättää välistä.

No, La Perlara ei ollut hauska viini; se oli yllättävän vakavamielinen, salonkikelpoisen tyylikäs ja suorastaan poikkeuksellisen elegantti esitys. Edes varsin korkea jäännössokeri ei onnistunut tekemään säröä viinin upean harmoniseen ulkokuoreen, vaan kaikki osaset pelasivat upeasti yhteen hiileen ja kokonaisuus oli ehdottomasti enemmän kuin osiensa summa. Kyllä tämmöistä monta kertaa mielummin nauttii kuin esimerkiksi saman hintaluokan Sauternes'ta!

Viini pistettiin appelsiinilla maustettujen belgialaisten vohveleiden kumppaniksi, ja se suoritti tehtävänsä leikiten. Viinin hapot leikkasivat helposti vohveleiden kanssa tarjotun kermavaahdon läpi, kun taas jäännössokerin tuoma makeus ei lannistunut vaaksaakaan vohveleiden tai kermavaahdon makeuden rinnalla; lisäksi viinin runsas aromimaailma ei peittänyt vohveleiden tyylikkään appelsiinista makua, vaan päinvastoin, sointui loistavasti niiden kanssa yhteen. Jälkiruoan ja jälkiruokaviinin liitto par excellence!

La Perlara on poikkeuksellisen upea, vaikkakin vielä nuori jälkiruokaviini, joka on varsin kelpo lisä Alkon vaatimattomanpuoleiseen jälkiruokaviinitarjontaan. Voin luottaa näin aromikkaan ja ryhdikkään viinin kehittyvän suotuisasti vielä kymmenisen vuotta, mutta se on kovasta hinnastaan huolimatta loisto-ostos, vaikka sen korkkaisi jo nyt.

Lyhyesti: Voimakkaan makea, erittäin vivahteikas, raikkaan hapokas ja poikkeuksellisen tyylikkään tamminen jälkiruokaviini Pohjois-Italiasta.

Arvio: Täydellinen – melko harvoin mikään näin nuori jälkiruokaviini onnistuu vakuuttamaan näin kertakaikkisen vakuuttavasti. Osasyyllinen voi tietenkin löytyä erinomaisesta viinin ja jälkiruoan liitosta, mutta La Perlara on tästä huolimatta poikkeuksellisen mallikas esitys. Olen myyty.

Hinnan (23,70e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti