Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.3.13

Blandy's 10 Years Old Bual

Blandy's 10 Years Old Bual
  • Valmistaja: Blandy's Madeira
  • Tyyppi: Väkevöity viini, DOC Madeira, 10 Years Old
  • Maa: Portugali
  • Alue: Madeira
  • Rypäleet: Malvasia Fina (100%)
  • Koko: 0,5
  • Hinta arviointihetkellä: 15-20e (Helmikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Sercialin ja Verdelhon jälkeen Blandy'sin 10-vuotiaiden Madeirojen suoralla tuli vastaan yleensä puolimakeita ja makeita Madeiroja tuottavasta Boalista (Malvasia Finasta) tehty tapaus. Jäännössokeritietoa en viinille löytänyt, mutta pullon etiketin mukaan viini on "Medium Rich Bual" eli puolimakeata tavaraa olisi luvassa.

Väriltään viini on tummanpuoleisen mahonginruskea, hieman vaahterasiirappia ulkonäöltään muistuttava.

Tuoksu on melko mehevä ja avoin; lasista löytyy kahvisia, madeirisoituneen pähkinäisiä, kuivatun hedelmäisiä, rusinaisia, karamellisia ja aromaattisen tammisia vivahteita. Yleisvaikutelmaltaan viini on itse asiassa melko Tawnyportmainen eikä niinkään sherryisen hapettunut kuin pari edellistä.

Suussa viini aloittaa varsin makeana, mutta muuttuu hyvin nopeasti melko kuivahkoksi sherryisen pähkinäisten aromien ja sitrusmaisen hapokkuuden vaikutuksesta. Aromipuolella on paahtunutta, jopa lähes kitkerää espressoisuutta, hentoa savuisuutta, tummaa siirappia ja joulumausteita. Suutuntuma on eloisa, mutta selvästi kahta aikaisempaa täyteläisempi ja tukevampi. Jäännössokeri kohottaa kehittyneiden ja mausteisten aromien seasta kevyitä kuivatun aprikoosisia ja rusinaisia vivahteita.

Lopuksi jälkimaussa kielelle jaa savuisia, tupakanpuruisia, espressoisia, vaniljaisen tammisia ja kuivatun hedelmäisiä aromeja sekä kehittyneitä vivahteita, jotka maistuvat suurin piirtein siltä, miltä suitsukkeet tuoksuvat. Jälkivaikutelma on pitkä, hapokkuudessaan pirteä, kompleksisen aromikas ja kevyesti tulinen.

Blandy'sin 10 vuotta kypsytetty Madeira on jonkin verran tasokkaan Tawny Portin tyylinen, mutta monia vastaavanikäisiä sellaisia persoonallisemman ja mielenkiintoisemman oloinen, sekä yllättävänkin kuiva jäännössokeristaan huolimatta – olisin odottanut paljon makeampaakin viiniä "Medium Rich" -etiketin takaa. Balanssi on viinissä mainiosti kohdallaan ja kokonaisuus on mukavan mausteinen, varsin mavivahteikas ja aromikas. Raikkaan hapokkuutensa vuoksi viini vaikuttaa varsin sopivalta kumppanilta erilaisille hedelmäpohjaisille jälkiruoille, mutta mausteisen aromimaailmansa puolesta voin kuvitella viinin sopivan mainiosti mausteisemmille kuivakakuillekin. Viini on myös varsin mainio, maukas ja raikas jälkiruoka ihan sellaisenaankin.

Lyhyesti: Makeudestaan huolimatta varsin kuivan oloinen, mausteinen ja tyylikkäästi kehittynyt Madeira. Ryhdikäs, runsas ja tasapainoinen esitys.

Arvio: Erittäin hyvä – varsin maukas, monipuolinen ja vivahteikkuudessaan kiehtova väkevöity viini. Ei ihan yhtä tyylikäs ja harmoninen kuin kaksi edellistä kuivempaa 10-vuotiasta Madeiraa, mutta vastavuoroisesti selvästi runsaampi ja aromeiltaan voimakkaampi tapaus.

Hinnan (15-20e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia: