Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.3.13

Cattin Pinot Gris Vendanges Tardives 2007

Cattin Pinot Gris Vendanges Tardives 2007
  • Valmistaja: Joseph Cattin
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 20e (Tammikuu 2013, wine-searcher)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Hieman yllättäen Cattinin makea Vendanges Tardives -viini ei ollutkaan tehty Gewürztraminerista, josta melkeinpä kaikki muut tapahtuman makeat viinit vaikuttavat olevan tehty, vaan toisesta Alsacen "jalosta rypäleestä", Pinot Gris'tä.

Väriltään viini on loistavan kullankeltainen. Makeutta ja täyteläistä suutuntumaa ennakoi viinin melko öljyisen oloinen viskositeetti.

Tuoksu on kevyesti kehittynyt, houkuttavan aromikas ja ylikypsän makea. Viinillä on todella upea, trooppisen hedelmähilloinen bouquet, josta löytyy myös kuivattua aprikoosia ja kevyen savuista mausteisuutta.

Maultaan viini on suuntäyttävän täyteläinen, runsas ja makea – aivan kuten viinin ulkonäkö ja tuoksu antoivatkin odottaa. Kielellä pyörii ananasmehua, kuivattuja hedelmiä, vaahterasiirappia, ylikypsää päärynää, makeata mausteisuutta ja hentoa savuisuutta. Mehevästä yleisvaikutelmastaan huolimatta viini on yllättävänkin hapokas ja vaikuttavan intensiivinen. Kokonaisuutena viini on todella maukas ja mainio.

Lopuksi viini jättää makean aprikoosisen hedelmäisen, jopa sokeriliemisen hedelmäsalaattisen jälkimaun, joka jatkuu kielellä melko pitkään.

Cattinin PG VT on rypäleelle varsin tyylipuhdas, aromikas ja miellyttävän makea esitys; viinistä löytyi paljon Pinot Gris'lle tyypillisiä piirteitä, mutta kaikesta runsaudestaan ja makeudestaan huolimatta viini ei hukkunut omaan aromien paljouteensa, vaan onnistui pysymään kiitettävän raikkaana ja ryhdikkäänä pakettina. Näin tasapainoisen makean viinin voi helposti parittaa monien makeiden ja rasvaisten jälkiruokien kanssa, aina ranskalaisista crêpes sucrées -letuista simppeliin suomalaispannariin.

Rakenteeltaan viini vaikuttaa olevan varsin hyvin kypsytyskestävä, kiitos raikkaan hapokkuuden ja runsaan hedelmän. Viinin kevyen kehittynyt aromikkuus antaa hyvin vihjeitä siitä, mihin suuntaan viini voi kehittyä ajan kanssa ja luottaisin viinin kestävän helposti vielä 10-15 vuotta, joten jos viini sattuu joskus tulemaan vastaan, suosittelen lipastamaan pullon tai pari ja kokeilemaan!

Lyhyesti: Klassinen makea Pinot Gris, jossa makeus, aromikas hedelmäisyys ja ryhdikäs hapokkuus luovat upean tasapainoisen kolminaisuuden; viinissä ei tunnu olevan mitään liikaa, eikä mitään liian vähän.

Arvio: Tyylikäs – todella mainio makea viini Alsacesta, joka on Pinot Gris'lle ominaisilla aromeillaan mukavaa vaihtelua alueelta lähinnä löytyviin makeisiin Gewürztraminereihin.

Hinnan (~20e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti