Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.3.13

Rabl Blauer Zweigelt Vinum Optimum 2009

Rabl Blauer Zweigelt Vinum Optimum 2009
  • Valmistaja: Weingut R. Rabl
  • Tyyppi: Punaviini, Qualtitätswein Niederösterreich
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal, Langenlois
  • Rypäleet: Zweigelt (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,99e (Maaliskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 14,41e (Helmikuu 2014, Alko)

Aina silloin tällöin tulee pläräiltyä vanhaa kunnon Viinistä Viiniin -opusta. Joskus kirjaa pläräillessä silmiin osuu joku tuiki tuntematon viini, johon herää mielenkiinto kirjan kuvauksen perusteella. Rablin Zweigeltin Rinta-Huumo ja Berglund ovat arvioineet neljän tähden arvoiseksi ja hinta-laatusuhteeltaankin selvästi hintatasoaan paremmaksi; kuvauksenkin puolesta viini vaikuttaa varsin näpsäkältä, joten ei muuta kuin viini testiin ja katsomaan meneekö makumieltymykset yksiin!

Väriltään viini on tasaisen tumman kirsikanpunainen ja melko läpinäkyvä.

Tuoksussa on paljon kypsiä, tummia marjoja (päällimmäisenä mustikkaa ja karhunvatukkaa) sekä mehevää mansikkaa ja vadelmaa. Tuoksun yleisvaikutelma on kypsänmakea sekä hieman yksiulotteinen.

Maultaan Rabl on selvästi tuoreemman marjainen, yrttinen, pippurinen ja kuivahko. Tuoksun marjaisuus toistuu selvästi maussa, mutta hämäävästi ei läheskään yhtä kypsänmakeana kuin tuoksu antaisi odottaa – makeus tuntuu lähinnä kevyenä ja ohimenevänä makeana mustikkamehumaisuutena kielen kärjessä. Seassa on myös mielenkiintoa tuovaa yrttisyyttä ja kevyttä metsäisyyttä. Suutuntumaltaan viini on ryhdikkään hapokas, mutta samalla tasaisen pehmeä ja huoleton. Tanniineja on kevyesti, eli ei ainakaan niin paljon, että viini rupeaisi tökkimään sellaisenaan nautittuna. Yleisesti viinin makeanmehevän tuoksun ja varsin kuivan marjaisen maun välillä on hauskaa ristiriitaisuutta.

Jälkimaultaan viini on kuivan punamarjainen, aromaattisen yrttinen, kuivahko, mukavan napakan hapokas ja kevyen savuinen. Jälkivaikutelma ei ole kovinkaan pitkä tai erityisen kummoinen, mutta miellyttävän tasapainoinen ja sopivan raikas.

Yleisesti viini on varsin miellyttävä, tasapainoinen ja marjavetoinen punaviini, jossa suurinta yllätyksellisyyttä tuo makeaa ja runsasta tuoksua seuraava kuiva ja tuoreen marjainen keskimaku. Viini on kuitenkin yleisesti varsin tasapaksu ja yllätyksetön esitys, joka ei juurikaan tuo mitään uutta marjaisten ja mehevien keskieurooppalaisten punaviinien joukkoon – onko oikeasti olemassa tuottajia, jotka onnistuvat saamaan Zweigeltista aikaan jotain mielenkiintoista kuivien punaviinien saralla?

Viini maistui ihan hyvin niin manchego-juuston kanssa kuin sellaisenaan, mutta ei onnistunut juurikaan jättämään suuria muistijälkiä. En siis voi ihan yhtyä Viini-lehden toimituksen mielipiteeseen viinistä – kyseessä on varsin hyvä perusviini, mutta mielestäni sellaista on jo syytä odottaa lähes 15 euron hintalapulla. Miellyttävä, helppo ja tasapainoinen punaviini niin seurusteluun kuin arkisille ruoille, muttei mitään niin kummoista, että oikeasti tekeisi mieli suositella ihmisiä erityisesti testaamaan juuri tätä.

Lyhyesti: Varsin kypsänmakealla ja mehevällä tuoksulla yllättävä kuiva, marjainen, pehmeä ja tasapainoinen perusviini Itävallasta. Helppo ja huoleton arkiviini.

Arvio: Miellyttävä – viini on varsin mukavaa peruskauraa, joka pyörii suussa ja valuu nieluun vaivatta, eikä hierrä tai kierrä. Samalla viini ei myöskään oikein onnistu jättämään juuri minkäänlaisia musitijälkiä. Helppoa arkitavaraa.

Hinnan (14,41e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti