Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.3.13

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 1997

Willy Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 1997
  • Valmistaja: Willy Gisselbrecht
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Muenchberg
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Bas-Rhin, Nothalten
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Tammikuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Testattuani Gisselbrechtin Grand Cru Riesling 2009:n Alsacen viininäyttelyssä, osui silmiini samanlaisilla teksteillä, mutta täysin toisenlaisella etiketillä varustettu pullo – viini paljastui saman viinin 12 vuotta vanhemmaksi vuosikerraksi. No mutta! Testiannos lasiin ja ihmettelemään mitä vuodet tekevät!

Väriltään viini on syvän vihertävänkeltainen.

Tuoksua hallitsee sitruksisuus – niin tuore, limettinen sitruksisuus, kuin makeampi sitruunamarmeladisuus – ja bensankäryiset petrolin aromit, joita on varsin runsaasti, muttei missään nimessä läpitunkevasti tai kaikenpeittoavasti.

Kuten teini-ikäiseltä Rieslingiltä odottaa saattaa, on petrolisuus levinnyt tuoksusta keskimakuun asti, ja ensivaikutelmaltaan viini on runsaan bensiininen. Petrolin alta rupeaa kuitenkin nopeasti löytymään raikasta sitruksisuutta, kevyesti savuiseen taittuvaa mineraalisuutta ja jopa hennon suolaista merellisyyttä, hunajaa, aavistus piparminttuista yrttisyyttä ja kukkaista mausteisuutta. Suutuntumaltaan viini on hapokkuudessaan varsin tuntuva, freesi ja intensiivinen, mutta samalla myös varsin lempeä ja kevyesti öljyisen oloisen täyteläinen – viini on selvästi rauhoittunut reilun kymmenvuotisen kellarissa makoiltuaan. Varsinaista jäännössokerisuutta viinistä ei kuitenkaan täyteläisestä suutuntumasta ja kevyestä hunajaisesta makeudesta huolimatta tahdo erottaa.

Jälkimaku on keskimakua kirpeämmän sitruksinen, mutta seasta löytyy myös sitruunamarmeladisuuttam kukkeutta ja kevyttä petrolisuutta. Jälkivaikutelma on todella monisyisen aromikas ja harmoninen.

Kokonaisuutena Gisselbrechtin teini-iän saavuttanut Grand Cru Riesling on todella mainio, maukas ja kaikin puolin vaikuttava valkoviini, joka antaa mainiosti osviittaa siitä, minkälaiseksi talon nuori GC tullee kehittymään. Viinissä on upeasti vanhan Rieslingin syvyyttä ja vivahteikkuutta, Grand Cru -viinien runsautta ja intensiteettiä sekä jokaiselle loistavalle viinille pakollista, napakkaa ja kokonaisuutta keventävää hapokkuutta.

Tässä ruvetaan olemaan melko lähellä sellaista vanhemman Rieslingin täydellisyyttä; viini oli ehdottomasti yksi parhaista päivän aikana maistetuista kuivista valkoviineistä, ellei jopa paras. Viini kyllä varmasti kestää lisää ikää ja kehittyy vielä lisävuosien kypsytyksestä, mutta varsinaista tarvetta sellaiselle ei ole – Gisselbrechtin Riesling GC Muenchberg 1997 on varsin tasapainoinen, harmoninen ja upeasti kehittynyt huippu-Riesling. Kannattaa napata mukaan jos joskus sattuu tulemaan vastaan!

Lyhyesti: Todella upeasti kehittynyt Riesling, jossa loputon aromikkuus ja suutuntuman runsaus saavat hienosti vastapainoa napakalta ja eloisalta hapokkuudelta.

Arvio: Täydellinen – suuri, mutta silti varsin kepeä ja kaikin puolin todella harmoninen Riesling; kaiken kaikkiaan mitä loistavin valkoviini, joka toimii niin sellaisenaan kuin monenlaisten ruokien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti