Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.3.13

Léon Beyer Gewurztraminer SGN 1998

Léon Beyer Gewurztraminer Sélection des Grains Nobles 1998
  • Valmistaja: Léon Beyer
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Alsace Grand Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin
  • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Tammikuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viimeiseksi Alsacen viininäyttelyssä maistamakseni viiniksi jäi viinitalo Léon Beyerin lähes 15-vuotias, jalohomeisista rypäleistä valmistettu Gewürztraminer.

Väriltään viini on syvän kultainen, aavistuksen verran pronssiin taittuva.

Jos viinin väri on syvä, on se tuoksultaan vielä syvempi; lasista kohoaa huumaavan runsas kattaus paahteisia, mehevän hunajaisia ja trooppisen hedelmäisiä vivahteita. Seassa on runsaasti keltaisten hedelmien hilloa, kukkaisuutta ja kevyesti kypsänmakeata päärynää. Yleisvaikutelma on uskomattoman upea, monisyinen ja aromikas.

Kielellä viini on todella täyteläinen ja makea, mutta seasta paljastuu upeata intensiivisyyttä ja Gewürztiksi suorastaan poikkeuksellisen raikasta hapokkuutta, joka kantaa viinin vaivatta ryhdikkäänä loppuun saakka. Kielen toivuttua ensimaun intensiivisestä makeudesta, valtaa paletin todella runsas ja ronski mausteisuus ja voimakkaan ruusuvetinen aromikkuus, joiden jälkeen makuhermoille vyöryy maku toisensa perään hunajaa, ylikypsiä trooppisia hedelmiä, kukkaisuutta ja paahdettuja mausteita. Keskivaiheilta nousee kevyesti mineraalia ja tuoretta nahkaa. Kokonaisuutena viinin maku on kerroksinen, leveä, paksun ja suuntäyttävän öljyinen ja loputtoman aromikas.

Erittäin pitkä jälkimaku on keskimaun tavoin todella intensiivinen, syvä ja aromeiltaan loputon; mausteisen hunajaisuuden ja kukkeuden alta rupeaa paljastumaan kuivattua persikkaa, ananasmehua, ruusuvettä, kevyttä mineraalia ja jalohomeista paahteisuutta. Maku on todella puhdaspiirteinen, voimakas ja jatkuvasti kielellä kehittyvä – maku, joka tuntuu nyt kielellä on toisenlainen kuin se, joka oli muutamia sekunteja sitten. Pelkästään yhtä viinilasillista voisi ihastella loputtomiin.

Beyerin hieman ikää saanut jälkiruoka-Gewürz on lyhyesti todettuna upea kokemus; kaikin puolin parhautta. Viinin valtavan aromikas ja voimakas makupuoli ja suutuntuma saavat mainiolla tavalla runsaasta hapokkuudesta raikkautta ja keveyttä, minkä ansiosta viini on poikkeuksellisen tasapainoinen, harmoninen ja vivahteikas esitys. Viinin aromimaailma on uskomattoman intensiivistä ja tammettomuutensa vuoksi ihastuttavan puhdaspiirteistä, minkä vuoksi viiniä tekee mieli nautiskella ainoastaan sellaisenaan, ilman mitään maun tielle tulevia herkkuja.

Vaikka viinin aromimaailma rupeaa olemaan jo miellyttävästi kehittynyt, voin uskoa viinin olevan vasta matkalla huipulle, eli kehityspotentiaalia löytyy! En ihmettelisi, jos tällaisen pullon löytäisi sadan vuoden päästä ja silloinkin viinin voisi todeta olevan edelleen upeassa tikissä. Erityisesti hatunnosto upean freesistä hapokkuudesta – näin raikkaita Gewürztraminereita tulee harvoin vastaan; vielä harvemmin ylikypsistä rypäleistä tehdyistä jälkiruokaviineistä! Beyerin Gewurztraminer SGN on todella mainio jälkiruokaviini – kaiken kaikkiaan upea päätös upealle viinitapahtumalle!

Lyhyesti: Uskomattoman upea, voimakas, puhdaspiirteinen ja kaikessa runsaudessaan siltu harmoninen ja elegantti jälkiruokaviini, josta rupeaa löytymään nuoren hedelmän ohelta jo kehittyneempiä, persoonallisia vivahteita.

Arvio: Täydellinen – jälkiruokaviiniltä on melko vaikeaa vaatia enempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti