Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.3.13

Churchill's Reserve Port

Churchill's Reserve Port
  • Valmistaja: Churchill's
  • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, Ruby Reserve
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Tempranillo, Tinta Barroca, Tinta Francisca, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional
  • Koko: 0,2
  • Hinta arviointihetkellä: 7,76e (Helmikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 7,89e (Tammikuu 2014, Alko)

Blini-iltamme päätteeksi juhlien isäntä onnistui taikomaan jostain vielä makeita viinejä niistä kiinnostuneille – tarjolla oli Blandy'sin Madeiraa sekä juuri Alkon valikoimiin saapunut minipullo Reserve Ruby Portia, joista jälkimmäinen kiinnitti allekirjoittaneen huomion.

Reserve Portit ovat yleensä melko arvaamattomia osteltavia – parhaat ovat mitä mainioimpia järkevän hintaluokan Portviinejä, mutta useimmat ovat vain täysin geneerisiä ja yllätyksettömiä perus-Porteja, jotka erottaa tusina-Rubysta vain kovempi hintalappu. Tämä tapaus on arvostetun Churchill'sin viinitalon 4 vuotta tynnyrissä kypsytelty Port, joka on valmistettu näköjään vain T-kirjaimella alkavien rypäleiden field blendistä ja suodatettu ennen pullotusta (eli viiniä ei tarvitse dekantoida ennen tarjoilua, mutta se ei myöskään kypsyttämällä enää juurikaan kehity.)

Väriltään tämä sympaattisen tanakasta pullosta kaatuva viini on todella läpinäkymättömän sinipunaista.

Tuoksultaan viini on todella runsas, tumman marjahilloinen ja paksun musteinen. Seassa on myös kypsänmakeita punaisia marjoja, pippuria, viikunaa ja eetteristä alkoholisuutta.

Maultaan Churchill'sin Reserve on hyvin makean marjahilloinen ja kypsän boysenmarjainen. Seassa on myös keveämpää, trooppista hedelmää, kuten ananasmehua ja hedelmäsalaattia, mutta myös pippuria ja tulisuutta. Suutuntumaltaan viini on leveä, tulinen ja vähähappoinen – mikä tuntuu korostuneena pehmeytenä ja raskautena. Viini on monien Reserve Portien tapaan melko arkinen ja simppeli, mutta samalla myös varsin tuhti ja raskassoutuinen.

Vähäisistä hapoistaan ja korostuneesta makeudestaan johtuen viinin jälkimaku on melko lyhyehkö, makean kuningatarhilloinen, keitetyn luumuinen, kevyen pippurinen ja nielua poltteleva.

Churchill'sin Reserve on melko perus-ok arki-Port, mutta tavallisesta Rubyyn verratessa eroa tuskin löytäisi. Periaatteessa ei tässä mitään epäkelpoa ole, mutta viini on kyllä loppujen lopuksi todella harmiton ja Portviini-tasolla yllätyksetön tapaus. Siksi viinin hinta on melko kova, jopa poikkeuksellisen pienen pullon huomioon ottaen – vajaalla kympillä kuitenkin saa jo puolikkaan pullon varsin kelvollista Ferreiran LBV:tä, joka on tyylillisesti jo selvästi seuraavalla tasolla.

Lyhyesti: Pehmeä, jopa läskinpuoleinen, ja varsin geneerinen perus-Port todella pikkuisessa pullossa. Reserve-nimestään huolimatta eroa perus-Ruby-viineihin ei juuri löydy.

Arvio: Tylsä – paremmalla rakenteella viinistä olisi jo saanut huomattavasti enemmän irti, mutta nyt viini tarjoilee lähinnä nuoren Portviinin perusaromeita melko ponnettomassa ja raskasliikkeisessä rungossa. Vajaalla kympillä saa parempiakin pikkupulloja Portviiniä.

Hinnan (7,89e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti