Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.3.13

Erlenbacher Kayberg Riesling 2011

Erlenbacher Kayberg Riesling 2011
  • Valmistaja: Genossenschaftskellerei Heilbronn
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Württemberg
  • Maa: Saksa
  • Alue: Württemberg, Heilbronn
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,99e (Helmikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 11,50e (Tammikuu 2014, Alko)

Nyt taas pieni hengähdystauko Alsacen viininäyttelyn tarjonnasta ja vaihteen vuoksi aivan muihin maisemiin!

Pari viikkoa sitten saimme kutsun ystäväni luokse blinipippaloihin (tai no, itse asiassa olin alunperin mukana ideoimassa koko tapahtuman järjestämistä), joita varten oli valmistettu mukavasti 10 litran ämpärillinen blinitaikinaa sekä aimo liuta erilaisia fyllinkejä. "Sisäänpääsymaksuna" oli toive, että muassa tuotaisiin pullo ruoalle sopivaa viiniä ja jotain blinien päälle pantavaa.

Syömingit aloitettiin nostamalla tällä tutulla ja luotettavalla saksalaisviinillä tervetulomaljat lettusten vielä valmistuessa kyökin puolella.

Väriltään viini on raa'an sitruunan viherkeltainen.

Tuoksusta löytyy makeata vihreätä omenaa, valkoisia kukkia, jäännössokerin tuomaa hieman makeampaa hunajaa ja aavistus petrolia.

Maultaan viini on tuoksua kuivempi. Kielellä pyörii tuoreen hapokasta viheromenaisuutta, kevyen greippistä sitruksisuutta ja hentoa hunajaa. Yleisilmeeltään viini on raikas ja pirteän hapokas, mutta joten kuten erottuva jäännössokeri (8 g/l) tekee viinistä hieman täyteläisemmän ja öljyisemmän.

Jälkimaussa makeampi hedelmä pääsee esiin happojen alta ja kielelle jää pyörimään runsaasti omenaisuutta, voimakasta hunajaisuutta ja suunraikastavaa sitruksisuutta. Jälkivaikutelma on keskipitkä, varsin mukava ja tasapainoinen.

Erlenbacher Kayberg pitää tuoreella vuosikerrallaan itsensä edelleen varsin mainiona kympin Rieslinginä. Kokonaisuus ei vaikuttanyt aivan yhtä vivahteikkaalta ja hunajaiselta kuin 2010, mutta vastavuoroisesti viini tuntuu hieman kuivemmalta ja raikkaammalta. Suurista eroista ei kuitenkaan ole kyse, vaan viini on edelleen mitä mainioin arkivalkkari, joka on varsin helppo ja miellyttävä sellaisenaan, mutta pelittää myös mainiosti kevyeiden ruokien kumppanina – lisäksi kevyt jäännössokerisuus tekee viinistä varsin luotettavan kumppanin erilaisille aasialaisille ruoille.

Lyhyesti: Arkinen, mutta myöskin miellyttävän raikas, tasapainoinen ja tasokas perus-risukka. Turvallinen, toimiva valinta.

Arvio: Miellyttävä – varsin näppärä yleistyökalu moniin tilanteisiin. Viinin runsaat hapot tekevät siitä miellyttävän raikkaan sekä yleiskäyttöisen monien ruokien kumppanina, mutta kevyt jäännössokeri pyöristää pahimmat rapsakuudet pois, joten viini on myös varsin mukava tapaus ihan sellaisenaankin.

Hinnan (11,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti