Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.3.13

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2009

Willy Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2009
  • Valmistaja: Willy Gisselbrecht
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Muenchberg
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Bas-Rhin, Nothalten
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,68e (Tammikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 19,98e (Tammikuu 2014, Alko)

No niin, blinikekkereistä takaisin Alsacen viininäyttelyn sadon pariin. Seuraavana vuorossa Suomessakin tunnetun viinintuottaja Willy Gisselbrechtin Grand Cru -tasoinen Riesling, jonka voi bongata ihan Alkon hyllyiltäkin (tosin tällä hetkellä monissa myymälöissä saattaa vielä olla jäljellä viileän 2008-vuosikerran tavaraa!)

Väriltään viini on runsas ja melko vihertävä, kevyesti kuitenkin kullankeltaiseen taittuva.

Runsaassa tuoksussa on paljon kypsää omenaa ja makeata sitruksisuutta, mutta myös tuoreempaa, lähes kirpeätä sitruunaa. Hedelmän alta paljastuu valkoisia kukkia, kevyen savuista mineraalia ja hentoa, mutta selvää petrolia.

Maultaan Muenchberg Riesling on kuiva, erittäin runsas ja hyvin intensiivinen, jopa sähköinen kaikessa sähäkässä ja leukaperiä viiltävässä hapokkuudessaan. Runsaudestaan huolimatta viini on suussa ihastuttavan freesi ja kevyt, jopa leikkisä. Reilun kolmen vuoden iästään huolimatta viinin hedelmäpuoli on vielä hyvin nuorta ja hieman yksiulotteisen oloista – viini tarjoilee erittäin runsaalla ja voimakkaalla otteella lähinnä pirteätä sitrusta, teräksistä mineraalia ja tuoretta Granny Smith -omenaa; alta kuitenkin voi erottaa hillittyn aromaattista yrttisyyttä, aavistuksen petrolia ja hentoa, mantelimaista mausteisuutta.

Jälkimaku on voimakkaan mineraalinen, kypsän sitruksinen, hapokkaan omenainen ja hennosti hunajaan taittuva. Jälkivaikutelma on voimakas, nuorekas, kirpeä, voimakkaasti vettä kielelle nostava ja suutasupistava.

Kokonaisuutena Gisselbrechtin Grand Cru on todella mainio – jopa yksi parhaista nuorista Grand Cru Rieslingeistä, mitä tapahtumassa ehti maistaa! Viini on selvästi vielä hyvin nuori eikä ole ehtinyt kehittää juurikaan iän tuomaa syvyyttä hedelmäänsä, minkä lisäksi rungoltaan se on vielä todella tiukka ja intensiivinen, jopa armoton, mutta alta paistaa selvästi viinin orastava vivahteikkuus ja upea potentiaali tulevaisuutta ajatellen. Nykyisellään GC Muenchberg Riesling on todella voimakas, runsas ja tyylikkyydessään vaikuttava esitys, joka kaipaa ehdottomasti tarpeeksi runsasta ruokaa vastapainoksi. Viini kuitenkin tuntuu suorastaan huutavan lisää ikää alleen; suosittelenkin pistämään viinin talteen 3-5 vuoden ajaksi ja palaamaan sen pariin vasta vuosikymmenen loppupuolella – näin upeita viinejä on turha korkkailla menemään liian nuorina (oma Muenchberg 2008 saa siis vielä odotella vuoroaan kaappini perällä!)

Lyhyesti: Hyvin runsas, intensiivinen ja voimakas Riesling, josta löytyy reilusti napakan hapokkuuden tuomaa kepeyttä. Vaikuttava esitys, joka tuntuu vielä aivan liian nuorelta korkattavaksi. Tämä viini kaipaa kärsivällisyyttä sekä upean aterian, jonka se voi kruunata.

Arvio: Erinomainen – yksi upeimmista Rieslingeistä, mitä Alkon hyllyltä löytyy – kunhan vain jaksaa odottaa viinin kanssa. Nykykunnossakin viini hakkaa helposti monet kilpailijoistaan, mutta kypsytys kannattaa, jos haluaa saada täyden vastineen rahoilleen.

Hinnan (19,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti