Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.3.13

Blandy's Terrantez 1976

Blandy's Terrantez 1976
  • Valmistaja: Blandy's Madeira
  • Tyyppi: Väkevöity viini, DOC Madeira, Frasqueira
  • Maa: Portugali
  • Alue: Madeira
  • Rypäleet: Terrantez (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 140-220e (Helmikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viimeiset kaksi viiniä, jotka esiteltiin Chris Blandyn vetämässä Blandy's Madeira -tilaisuudessa, olivat ns. Frasqueira Madeiroja, eli vuosikertaviinejä (Vintage Madeira näin Lontoon murteella.) Ensimmäinen tarjolla ollut oli valmistettu nykyisin jopa Madeiran saarella erittäin harvinaiseksi käyneestä Terrantezista. Viini on vuosikertaa 1976, mutta viini on pullotettu vuonna 1997, joten tyyliltään se vastaa suurin piirtein 21-vuotiasta Madeiraa. Viiniä ei kuitenkaan ole ymmärtääkseni suodatettu ennen pullotusta, joten se kehittyy kevyesti edelleen pullossa, minkä lisäksi viinin dekantointi karahvin kautta on suositeltavaa.

Terrantez-rypäle tuottaa yleensä makeita ja erittäin aromikkaita viinejä, mutta on myös vaativa kasvatettava (vaatii varsin kuivia kasvatusalueita, mikä on melko vaikea temppu Afrikan tasolla sijaitsevalle madeiran saarelle) sekä erittäin herkkä taudeille, minkä vuoksi rypäle on lähes täysin kadonnut Madeiran saarelta, josta siitä on perinteisesti valmistettu Malvasian ja Boalin kanssa makeammanpuoleista Madeiraa. Nykyisin rypälettä tavataan lähinnä pienissä Vinho Verden alueella osana rypälesekoituksia, mutta nykyisin rypälettä pyritään ksavattamaan enemmän myös Madeiran saarella. Rypälettä ei pidä sekoittaa hyvin samannimiseen Torrontés-rypäleeseen, jota viljellään Argentiinassa.

Väriltään viini on erittäin tummanruskea, hyvin syvä ja lähes läpinäkymätön. Reunoilta viini taittuu kirkkaamman kullankeltaiseksi, kadottaen aivan reunoilla värinsä täysin.

Tuoksu on varsin runsas, mutta huomattavan aromaattinen ja raikas – kukkaista parfyymiä, appelsiininkuorta, aasialaisia mausteita, puuta ja tummaa suklaata. Viinin pitkä ikä niin tynnyrissä että pullossa on selvä tuoksun kehittyneissä vivahteissa, jotka tuovat klyyvariin sherryisen läpileikkaavaa, hapettunutta pähkinäisyyttä, ruskeata omenaa, vanhoja huonekaluja, hentoa hiivaisuutta ja kevyttä kakkaisuutta.

Kielellä viini on ilmaisultaan suorastaan ilmiömäisellä tavalla nuorekkaan freesi – viini ei ole mikään rauhallinen vanhus, vaan hapokkuudessaan yllättävän eloisa ja energinen. Kielellä pyörii pomeranssinkuorta, makean mehukasta mandariinisuutta, pitkään haudutettua mustaa teetä, kevyttä tupakanpurua, hyvin voimakasta pähkinäisyyttä, kuivattua ananasta ja paahdettuja kahvinpapuja. Jäännössokeri (90 g/l) tuo kokonaisuuteen samettista täyteläisyyttä, mutta napakan hapokkuuden vuoksi ei juuri ollenkaan raskautta. Puolimakea maku ei ole niinkään iso, mutta todella kerroksittainen, tyylikäs ja makeudessaan varsin rehevä, joka puolelle kurova. Yleisvaikutelma on uskomattoman moniulotteinen ja elegantti, mutta alkoholisuudessaan (20%) hieman turhan lämmin.

Jälkimaku on kuivan mausteinen, hunajaan taittuvan makea, bitterisen yrttinen, mausteisen kuivakakkuinen, kukkaisan parfyyminen, kevyen appelsiininen, puisevan tamminen ja yleisesti todella aromikas. Suorastaan upea jälkivaikutelma häilyy todella pitkään kielellä, välillä makeaan ja välillä kuivankatkeroiseen taittuen ja jatkuvasti muotoaan muuttaen.

Viini on todella upea ja vaikuttava esitys – siitä löytyy sekä aiemminesiteltyjen, kuivempien Madeirojen hillitympää, varautunutta eleganssia, että makeampien Madeirojen runsaampaa ja rehevämpää aromikkuutta, yhdistettynä todella intensiiviseen ja kokonaisuuden kanssa mainiosti tasapainossa olevaan, sitrusmaiseen hapokkuuteen. Kokonaisuudessa rupeaa olemaan jo melko runsaasti vanhan viinin kehittyneitä piirteitä, mutta hedelmää tuntuu vielä olevan jäljellä, eli viini olisi voinut viettää varmasti pidemmänkin aikaa tynnyrissä.

Yleisesti Terrantez 1976 on todella erinomainen, tyylikäs ja uskomattoman moniulotteinen makean pään Madeira, joka sellaisenaan nautittuna kruunaa aterian kuin aterian paremmin kuin moni upea jälkiruoka. Viinin voisi helposti yhdistää vaikka minkälaisiin jusutoihin tai jälkiruokiin, mutta suosittelen tarjoamaan näin uskomattoman moniulotteisen ja tyylikkään viinin ihan sellaisenaan – näin upea esitys ansaitsee nauttia parrasvaloista omassa, ylhäisessä yksinäisyydessään.

Lyhyesti: Uskomattoman tyylikäs makea Madeira, jossa yhdistyy upeasti hillitympien, kuivempien Madeirojen kevyt eleganssi ja makeampien Madeirojen runsaus ja rehevyys todella raikkaaneloisaan hapokkuuteen ja varsin pitkälle ehtineeseen oksidoitumiseen. Viini ei ole kuitenkaan läpihapettunut ja kuollut, vaan mukana on edelleen varsin kiitettävästi elinvoimaa ja hillitymmissä määrin hedelmäisyyttä.

Arvio: Täydellinen – aivan uskomattoman upea makean pään väkevöity viini. Täydellinen kokemus sellaisenaan; tämä Terrantez on viini jota voisi ihastella loputtomiin.

Hinnan (140-159e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (160-220e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti