Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.3.13

Blandy's Sercial 1940

Blandy's Sercial 1940
  • Valmistaja: Blandy's Madeira
  • Tyyppi: Väkevöity viini, DOC Madeira, Frasqueira
  • Maa: Portugali
  • Alue: Madeira
  • Rypäleet: Sercial (100%)
  • Koko: 0,7
  • Hinta arviointihetkellä: 212,40e (Helmikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Chris Blandyn vetämä Madeira tasting päättyi kahden vuosikerta-Madeiran, Frasqueiran, ihmettelyyn. Ensimmäinen, Terrantez 1976, oli puolimakea; jälkimmäinen, Sercial 1940, rutikuiva. Lisäksi en löytänyt mitään tietoja viinin jäännössokerista, joten mysteeriksi jäi se, vaikuttaako viini ainoastaan rutikuivalta, vai onko se ihan oikeasti täysin kuiva – kumpikin mahdollisuus on täysin todennäköinen, sillä Sercialista on valmistettu myös täysin kuivaa Madeiraa, minkä lisäksi viinin lähes naurettava määrä (11,4 g/l) happoja takaa sen, että vaikka viinissä olisi reilustikin jäännössokeria, ei se helposti läpi maistuisi.

Viini on todellisuudessa tyyliltään 46-vuotiasta, sillä viini on pullotettu jo 1986, eli lähemmäs kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Väriltään viini on tasaisen kullankeltainen, hieman ohutta hunajaa muistuttava.

Tuoksu on todella röyhkeä ja lähes hyökkäävä – nenää ei tarvitse tuoda kovinkaan lähelle lasia, kun tuoksu jo käy päin näköä. Yleisvaikutelmaltaan tuoksu on hyvin vanha ja likainen, seassa on multaista maaperää, savuisuutta, paperimassaa, hennosti kuivattuja hedelmiä, vanhoja huonekaluja, sammaloitunutta puuta ja maltaisuutta, joka tuo mieleen jonkin epämääräisen oluen tai viskin ilman hallitsevaa tammisuutta.

Suussa viini on vähintään yhtä mielenkiintoinen seikkailu kuin tuoksukin, mutta ilmeeltään täysin toisenlainen – todella hapokas, kirpeä ja rutikuiva ensikosketus johdattaa kuivan hunajaiseen, kitkerään, puiseen ja tiukkaan makumaailmaan. Leukaperiin asti viiltävä hapokkuus ja hampaat narskumaan saava kuivuus vain korostaa viinin pähkinäisiä, pistävän sherryisiä, hyvin mausteisia, tupakkaisia ja vaaleapahtoisen kahvisia piirteitä. Pitkään viini vaikuttaa hedelmäpuoleltaan täysin kuolleelta ja tertiääriaromien valtaamalta, mutta lasia pyörittelemällä, nuuhkimalla ja pitkään suussa pyörittelemällä löytyy taustalta häilyviä aavistuksia trooppisista hedelmistä, lähinnä hentoa, kirpakkaa passionhedelmää.

Jälkimaussa viinin hapettuneet ja pitkälle kehittyneet piirteet korostuivat eniten; ainoat viinin keskimausta löytyvät, makeuden kanssa flirttailevat aromit katosivat viinin mukana ja kielelle jäi lähinnä voimakasta ja paahteista mausteisuutta, kuivaa pähkinäisyyttä, kevyen maltaista ruisleipäisyyttä ja tupakkaa. Hyvin voimakkaan hapokkuuden johdosta jälkivaikutelma on todella freesi, hyvin intensiivinen ja se tuntuu jatkuvan loputtomasti – vielä toistakymmentä minuuttia tastingin jälkeen viinin vivahteet tuntuivat nousevat kerta toisensa jälkeen kielelleni.

Blandyn yli 70-vuotiaasta vuosikerrasta valmistettu lähes 50-vuotias Sercial on lyhyesti todettuna todellinen viinikokemus ja -elämys. Varsinaista paikkaa sydämessäni se ei onnistunut valtaamaan, sillä rutikuivat ja hapettuneet väkevät viinit harvoin onnistuvat puhuttelemaan allekirjoittanutta, mutta tästä huolimatta viinin käsittämätöntä, vanhan viinin aromien runsautta jaksaa ihastella ja hämmästellä vaikka kuinka kauan. Pienten suupalojen kanssa viinin suorastaan tajuttoman kova hapokkuus talttuu hieman, mutta mikään miedon makuisista finger foodeista ei onnistunut tarjoamaan vastapainoa viinin voimakkaalle, intensiiviselle, ja kaikessa kehittyneisyydessään röyhkeälle aromimaailmalle.

Viinistä ei oikein tiedä mitä ajatella – näin kuiva ja eritoten näin hapokas viini suorastaan karjuu ruokaa kumppanikseen, mutta ruoan pitää olla juuri sopivan runsasta, ettei se jää viinin intensiivisen maun jalkoihin, muttei toisaalta myöskään peitä viinin vaikuttavaa, kehittyneiden piirteiden palettia. Ehkä paras kokemus olikin tutustua viiniin näin yhden pienehkön maistelulasillisen verran – mielikuvitus olisi loppunut kesken, jos olisi pitänyt keksiä mitä tehdä kokonaiselle pullolle!

Lyhyesti: Uskomattoman monisyinen, todella kehittynyt ja suorastaan järkyttävän hapokas, kuiva Madeira, joka on iästään huolimatta vielä mainiosti iskussa.

Arvio: Erinomainen – eivät nämä rutikuivat Madeirat ja muut väkevät hurmaa minua samalla lailla kuin makeammat vastaavat, mutta siitä huolimatta tämän viinin kehittyneiden vivahteiden armadan edessä ei voinut muuta kuin hämmästellä.

Hinnan (212,40e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti