Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.3.13

Cattin Grande Cuvée Brut 2007

Cattin Grande Cuvée Brut 2007
  • Valmistaja: Joseph Cattin
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Crémant d'Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Pinot Blanc (80%), Chardonnay (20%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Tammikuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Googlen mukaan tämä viini on ainakin olemassa – sitä ei vain myydä missään. Arvioita ja artikkeleita löytyy, mutta viinin hintataso onnistui pysymään visusti mysteerinä. Noh, eipä siinä.

Grande Cuvée on viinitalo Cattinin huippu-Crémant, jota kypsytetään vähintään pullossa 2½ vuotta ennen myyntiinlaskua, mikä on melkoisesti enemmän kuin peruskuohuvilla, jotka yleensä makoilevat pullossa juuri ja juuri vuoden päivät. Viini on valmistettu käsinpoimituista rypäleistä ja käynyt ja kypsynyt vanhoissa tammitynnyreissä ennen kuplat aikaansaavaa pullokäymistä.

Väriltään viini on kevyesti kultaiseen taittuvan kellanvihreä, mutta siinä missä kuohuviinit ovat yleensä sävyltään melko ohuita, tämä on hieman paksumman sävyinen.

Aromikas tuoksu on todella syvä ja runsas. Viinin houkutteleva nokka tarjoaa runsaasti pidempäänkypsytetyn kuohuviinin vivahteita: hiivaista ranskanleipää, mantelia, sitruksenkuoria, hennosti rusehtavaa omenaa sekä raikkautta tuovaa mineraalia.

Todella runsas maku jatkaa aromikkaan tuoksun viitoittamalla tiellä. Kielellä pyörii kevyttä hunajaisuutta, kypsää omenaisuutta, hedelmäsalaattista trooppista hedelmää, kevyttä päärynähilloa, hentoa pähkinäisyyttä ja aavistuksen verran voimaisuutta. Aromikas yleisvaikutelma on todella mehevä, miellyttävästi kehittynyt ja tasapainoinen. Runsaalle kokonaisuudelle löytyy miellyttävän pehmeä, mutta riittävän särmikäs hapokkuus. Kuplat ovat pienikokoisia mutta runsaita, mitkä tekevät kokonaisuudesta sopivan kevyen ja kermaisen.

Jälkimaku on kuivahko, pitkä ja leveä; se jättää kielelle maalaisomenamehuisen jälkimaun, johon saapuu hiljaa mukaan hentoa mausteisuutta, paahtoleipäisyyttä ja lopuksi tuoreiden viinirypäleiden aromia.

Kokonaisuutena Cattinin huippu-Crémant on todellakin huipputuote – ehdottomasti paras päivän aikana maistamistani kuohuviineistä (no, ei niitä kovinkaan montaa ollutkaan) sekä varsin kelvollinen haastaja hieman tasokkaammille Shamppanjoille! Olisi mielenkiintoista tietää missä hintaluokassa viini mahtaa pyöriä, sillä melko harvoin tulee vastaan näin tasokkaita kuohuviinejä Champagnen ulkopuolelta – ja niistä saa sitten jo maksella.

Näin miellyttävästi kehittynyttä kuohuviiniä on turha miettiä ruoan kumppaniksi – vaikka viini varmasti kestäisi monet ruoat, jäisi sen upea vivahteikkuus helposti monien ruokien jalkoihin. Näin upeat kuohuviinit kannattaa nauttia ihan sellaisenaan, pienessä seurassa ja kaikessa rauhassa, jotta ne pääsisivät kunnolla loistamaan.

Lyhyesti: Hienosti kehittynyt, monisyinen ja erittäin aromikas Alsacen Crémant, joka ei kuitenkaan käy runsaudestaan huolimatta liian tuhdiksi tai raskaaksi – kiitos tasapainoisen moussen ja riittoisan hapokkuuden.

Arvio: Täydellinen – harvoin tulee vastaan yhtä sävähdyttäviä kuohuviinejä; ainakaan Champagnen alueen ulkopuolelta. Viinin kypsytyskestävyydestä en osaa sanoa, mutta tällä hetkellä viini tuntuu olevan mitä mainioimmassa tikissä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti