Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.2.13

Albert Mann Gewurztraminer Grand Cru Steingrubler 2009

Albert Mann Gewurztraminer Grand Cru Steingrubler 2009
  • Valmistaja: Domaine Albert Mann
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Steingrubler
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Wettolsheim
  • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 22e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viimeiseksi testaamakseni Albert Mannin valkoviiniksi jäi Grand Cru -tasoinen Gewurztraminer Steingrublerin viinitarhalta. Kaakkoon avautuva Steingrubler on harvinaisen jyrkkärinteinen Alsacen viinitarhaksi, mikä pitää tehokkaasti kuivana jo entisestään vähäsateisen viinitarhan maaperää.

Väriltään viini on hieman vaatimaton, neutraali ja kevyesti raa'an vihertävä.

Elegantti tuoksu on Gewurztramineriksi melko kevyt ja hillitty, mutta miellyttävä ja monisyinen: kokonaisuudesta löytyy klassisia rypäleen ominaisaromeja, eli kukkeata ruusuvettä ja litsiluumua, mutta myös kevyttä appelsiinikaramellisuutta, mineraalia ja hentoa aasialaista mausteisuutta.

Maultaan viini on jossain puolikuivan ja puolimakean välimaastossa. Kypsä aromikkuus tuo kielelle runsaasti hunajaista hedelmäisyyttä, mausteisuutta, parfyymisyyttä ja märkiä kiviä mieleen tuovaa viileätä mineraalia. Kokonaisuus on hieman alkoholisen lämmin, melko täyteläinen ja rehevä, mutta melko tasapainoinen – vaikkei viini ole mitenkään huomattavan hapokas, ei se ole myöskään mitenkään erityisen raskas kuuman vuoden Gewurztramineriksi.

Jälkimaku jatkaa keskimaun viitoittamalla tiellä ja jättää kielelle parfyymista kukkaisuutta, kevyttä mausteisuutta ja kypsää päärynää. Jälkivaikutelma on korkeintaan keskipitkä ja vähäisistä hapoista johtuen hieman voimattoman oloinen.

Albert Mannin GC Gewurztraminer on varsin maukas ja tasapainoinen esitys, mutta kärsii monen muun viinin tapaan kuumasta vuosikerrasta – ei kuitenkaan kovinkaan paljon, erityisesti jos rypälelajikkeen ottaa huomioon. Viinissä on mukavasti runsautta ja aromaattisuutta, mikä erottaa sen tavallisista Alsacen Gewurztraminereista, eikä se raskaskaan, mutta silti viinistä tuntuu puuttuvan happojen tuoma raikkaus ja intensiteetti, jota näin runsas ja makeaan taittuva viini kaipaisi. Gewurztraminer GC Steingrubler ei ole mitenkään huono, mutta loppupeleissä melko harva 2009 Gewurztraminer vaikuttaa olevan sen tason esitys, että olisi varsinaisesti rahansa arvoinen.

Lyhyesti: Runsas ja aromikas, mutta myös hieman voimaton ja ponneton Grand Cru Gewurztraminer.

Arvio: Hyvä – melko tyypillinen runsaan pään alsacelais-Gewurztraminer, mutta hieman alisuoriutuja Grand Cru -tason viiniksi.

Hinnan (~22e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti