Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.1.13

Pol Roger Brut Réserve

Pol Roger Brut Réserve
  • Valmistaja: Champagne Pol Roger
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Chardonnay (~33%), Pinot Meunier (~33%), Pinot Noir (~33%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10e / 12cl (Joulukuu 2012, Baker's Tempo, Helsinki), 43,90e (Alko)
  • Hinta nyt: 44,10e (Tammikuu 2014, Alko)

Tällä kertaa vuorossa on myös Churchillin lempishamppanjatalona tunnetun Pol Rogerin perustason viini, Brut Réserve. Tyyliltään viini on melko tasainen 1:1:1-blend kolmea alueen tunnetuinta lajiketta ja sitä kypsytetään minimissään 3 vuotta ennen myyntiinlaskua. Tämä on huomattavasti pidempään kuin lain edellyttämät 15 kuukautta – ja perustelee myös sen, miksi jo perustason viinin nimestä löytyy merkintä "Réserve". Tyypillisesti viinistä n. 70-80% on tuoreinta vuosikertaa, johon lisätään 2-4-vuotiaita réserve-viinejä tuomaan lisää syvyyttä ja vivahteikkuutta. Pol Rogerin viinit ovat tyypillisesti hyvin puhdaspiirteisiä, sillä ne käytetään ja kypsytetään neutraaleissa sammioissa, eikä esimerkiksi joidenkin Shamppanjatuottajien suosimissa tammitynnyreissä.

Väriltään viini on melko neutraali, vain kevyesti olkiseen kellervään taittuva.

Tuoksu on hillityn kevyt, mutta varsin viekoittelevan tyylikäs ja aromikas; voitaikinaista leivoksisuutta, tuoretta omenaa, hentoa sitruunaa ja paahteisuutta.

Yllättäen maku onkin todella rehevä ja aromikas. Kuiva ja maukas maku on pehmeä, kypsän omenainen, tasainen ja tyylikkään hapokas – kokonaisuus on varsin pirteä, mutta runsaista ja pienistä kuplistaan huolimatta viini pysyy pehmeänä ja hillityn kuohkeana. Kokonaisuutta kannattelee raikas mineraalisuus ja kaiken huntuunsa verhoava ranskanleipäinen hiivaisuus. Pitkäkestoinen mousse pysyy koko lasin läpi pienenä ja hillittynä.

Jälkimaultaan viini on pitkä, varsin intensiivinen, voimakkaan mineraalinen ja miellyttävän paahteinen. Hillitty 10 g/l jäännössokeri näyttäytyy ensi kerran kunnolla tuoden kielen etuosiin miellyttävän hunajaisen vivahteen.

Kokonaisuutena Pol Roger Brut Réserve tarjoaa mielenkiintoisen draamankaaren lasisssa: vaatimaton tuoksu ja hillitty alkumaku leviävät rehevään keskimakuun ja päättyvät lopulta suureen, herkulliseen jälkimakuun. Viini on todella puhdaspiirteinen ja fokusoitunut, ilman tammitynnyrin tuomaa kompleksista, mutta myös liiallisena dominoimaa aromikkuutta. Seasta löytyy myös kevyesti réserve-viinien tuomaa syvyyttä, mutta yleisesti viini on tyyliltään varsin nuori ja eloisa. Muutaman vuoden kypsyttelyllä niitä kehittyneempiä vivahteita voi koettaa kalastella enemmän pinnalle, mutta tyylillisesti viini on nuori ja freesi ja siksi suoittelenkin nauttimaan sen mielummin liian nuorena kuin liian vanhana.

Lyhyesti: Kevyttä kehittyneisyyttä tarjoileva nuori, runsas, puhdaspiirteinen ja kaikin puolin tyylipuhdas Shamppanja. Ei niinkään blockbuster, vaan perinteitä huokuva keskitien kulkija.

Arvio: Erittäin hyvä – todella miellyttävä, vivahteikas ja upeasti suussa kehittyvä esitys, joka onnistui suorastaan yllättämään; odotin hyvää perus-shamppista, sainkin astetta tasokkaampaa ja runsaampaa perus-shamppista.

Hinnan (44,10e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti