Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.1.13

Raventós i Blanc de Nit 2009

Raventós i Blanc de Nit 2009
  • Valmistaja: Josep Maria Raventós i Blanc
  • Tyyppi: Kuohuviini, DO Cava
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia
  • Rypäleet: Macabeo (55%), Xarel•lo (30%), Parellada (10%), Mourvèdre (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 19,91e (Joulukuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 19,91e (Tammikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)


Koska vuosi tuli lopetettua varsin hyvän viinin – G.D. Vajra Albe Barolo – merkeissä, olisi vain asiaankuuluvaa aloittaa se samoissa merkeissä. Siksi vanhan vuoden vaihduttua uuteen, poksahti korkki auki Raventós i Blancin de Nit -vuosikertarosée-Cavasta.

Tämä viini on pikku hiljaa kerännyt huomiotani varsin positiivisilla huomioilla – de Nit on esimerkiksi Wine Advocaten ainoa 93 pisteeseen asti yltänyt kuohuviini, jonka hintalapussa seisoo alle $20; viini on kuitenkin kerännyt positiivisia – ja jopa ylistäviä – arvioita mm. cellatrackerissa, Viini-lehdessä sekä monissa muissa viinimedioissa.

Väriltään viini on roséeksi äärimmäisen hailakka, vain etäisesti oranssiin persikkaan taittuva. Itse asiassa hämärästi valaistussa huoneessa lasia piti katsoa valkoista seinää vasten, että pystyi toteamaan viinissä olevan hieman punertavaa sävyä.

Tuoksultaan de Nit on melko kevyt ja hienostunut, mutta todella monisyinen: roséemainen marjaisuus tulee ensimmäisenä esiin tarjoten kevyttä Rhônen punaviinien mansikkaa, minkä alta avautuu tuoretta persikkaa, paahdetulta paahtoleivältä tuoksuvaa hiivaisuutta, kypsiä sitruksia, pieni aavistus kumisuutta ja valkoisia kukkia. Pidempään lasissa avautuessaan viini rupeaa tarjoilemaan kevyesti kardemummaa ja mukavalla tavalla imelän mausteista pullataikinaisuutta. Hennonpuoleisesta tuoksustaan huolimatta varsin aromikas tapaus!

Maultaan de Nit on todella ryhdikäs, varsin kuiva ja hyvin otteessaan pitävä. Tuoksun tavoin viini ei ole erityisen voimakas, mutta sen sijaan hyvin vivahteikas ja suussa miellyttävällä tavalla kehittyvä. Aluksi kielen kärjessä tuntuu makeata metsämansikkaisuutta, joka nopeasti taittuu kirpeän kuivaksi ja varsin hapokkaaksi greippisyydeksi; loppua kohti hedelmä taittuu sivuun vivahteikkaan kermaisuuden tunnun ja ranskanleipäisyyden tieltä. Hapokkuus on varsin tuntuvaa ja tuo kokonaisuuteen hyvää tiukkuutta, mitä viinin hyvin pienet, melko runsaat ja varsin pitkäkestoiset kuplat korostavat.

Jälkimaussa kielelle jää kevyttä sitruksisuutta, mineraalia, hapankirsikkaisuudeksi taittunutta marjaisuutta ja pienin häivähdys kumimaisuutta.

Kyllähän tässä ymmärtää viinin saamaa hehkutusta. Kokonaisuutena de Nit ei selvästikään yritä vakuuttaa suurella ja päällekäyvällä hedelmäisyydellä, vaan hillityllä hienostuneisuudella, nyansseilla ja vaikuttavalla aromien kirjolla. Vaikka viinin kevyt ilmaisu on melkoisessa kontrastissa tiukkaan ja intensiiviseen runkoon nähden, ei kokonaisuudesta tule missään vaiheessa tasapainotonta fiilistä – viini ei yllä missään vaiheessa liian ronskiksi tai riipiväksi, vaan eleganssi pysyy helposti näpeissä loppuun saakka. Viinin roséinen marjaisuuskaan ei myöskään pääse dominoimaan, vaan on ainoastaan ohut kuori, jonka alta paljastuu klassinen, valkoinen laatukuohuva. De Nit on yksinkertaisesti erinomainen vuosikerta-Cava, joka haastaa helposti hintaluokkaa suuremmat Shamppanjatkin! Alle parilla kympillä viini on todellinen löytö.

Lyhyesti: Keveydestään huolimatta varsin intensiivinen, tyylikäs ja vallan charmikas juuri-ja-juuri-rosée Cava. Todella tasapainoinen ja elegantti kuohuva juhlamaljaksi sekä kevyille pikkunaposteltaville.

Arvio: Erinomainen – todella mainio ja tyylikäs esitys lähinnä simppeleistä, vuosikerrattomista kuohuviineistä tunnetun DO Cavan alueelta. Ehdottomasti paras tähän asti maistamistani Cavoista.

Hinnan (19,91e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti