Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.1.13

Domaine des Malandes 1er Cru Côte de Léchet 2010

Domaine des Malandes Chablis Prémier Cru Côte de Léchet 2010
  • Valmistaja: Domaine des Malandes
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Chablis 1er Cru Côte de Léchet
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côtes d'Auxerre, Chablis, Côte de Léchet
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 17,50e (Lokakuu 2012, Silja Lines Tax Free)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Herkkusienirisotto – tuo maailman paras ruoka, jonka kanssa voi nauttia käytännössä mitä tahansa hyvin tehtyä viiniä, ja lopputulos onnistuu aina!

Tällä kertaa ruoan kumppaniksi valikoitui ystävän laivalta tuliaisina tuoma 1er Cru -tasoinen Chablis Côte de Léchet'n appellaatiosta. Viini on 35-vuotiaiden köynnöksien rypäleistä valmistettu viini, jota on kypsytetty 10 kuukautta terästankeissa ennen pullotusta.

Väriltään viini on hyvin hailakan vihertävä ja vaatimaton.

Tuoksu on hyvin kevyt ja melko neutraali. Yleisvaikutelma on klassisen viileän ilmaston Chardonnayn; tuoretta omenaa, terästä, märkää kiveä, hentoa sitrusmarmeladia, vivahde valkoisia kukkia ja aavistus meren suolaisuudeksi taittuvaa mineraalia. Hieman hillitystä ilmaisustaan huolimatta tuoksu on hyvin syvä, vivahteikas ja kutsuva.

Kielellä viinin intensiteetti lyö turpaan ja kunnolla: hapokkuus on todella tappiin asti tuntuvaa, fiilis olisi kuin tuoretta sitruunaa puraistessa. Kielellä pyörii tuoretta kaneliomenaa, kukkia, hyvin voimakasta mineraalia ja hentoa valkopippuria. Viinin ilmaisu on hyvin freesi, eloisa ja erittäin puhdaspiirteinen, kun taas olemus on runsaan hapokkuuden myötä intensiivinen ja erittäin kepeä – jopa hyvän saksalais-Rieslingin tyyliin lähes painoton. Voimakkaasta hedelmähappoisuudestaan huolimatta viini ei tunnu mitenkään epätasapainoiselta, vaan tyyliin hienosti sointuva, kevyt hedelmä tuo hyvin miellyttävästi syvyyttä ja veden kielelle nostavaa mehukkuutta.

Jälkimaultaan Malandes'n Chablis on todella raikas, suutapuhdistavan mineraalinen – jopa tonicvesimäisyyteen asti ulottuvan kiniininen – hapokkaassa sitruksisuudessaan lähes greippisen kirpakka ja hennon savuinen. Erittäin napakka, vettä kielelle nostattava ja kirpakka jälkivaikutelma jatkuu kielellä miellyttävän pitkään.

Yleisesti viini oli juuri sellainen esitys, mitä hyvältä Chablis'n viiniltä kaipaan – teräksenkirkasta puhtautta, viiltävää hapokkuutta, hillittyä ja puhdasta hedelmää sekä aistikasta kepeyttä. Viimeksimainitusta, kepeästä ilmaisustaan huolimatta viini on varsin intensiivinen ja erittäin fokusoitunut tapaus.

Aina yhtä mainion sienirisoton kumppanina viini toimi mainiosti, tosin greippisen kirpakka ilmaisu leikkasi täyteläisen aromikkaan risoton läpi kenties turhankin selvästi. Kevyet aromit eivät niinkään luoneet toisistaan uusia, vaan sointuivat toisiinsa mainiosti, ja viinin kepeys toimi mainiosti vastapainona arborio-riisin puuromaiselle rakenteelle. Joka tapauksessa, kun vertaa Alkon Chablis-tarjonnan hintatasoa tämän Silja Linen 1er Cru -tason viinin hintaan, voi todeta viinin olleen erittäin kelvollinen hankinta. Tyylillisesti lähellä Alkosta löytyvää Chablisienne Le Finagea, mutta vielä asteen verran kirpakkaampi, intensiivisempi ja aromikkaampi esitys. Varsin nautittavissa nyt – jos hapokkaista valkoviineistä pitää – mutta kestää varmasti vielä muutamia lisävuosia helposti.

Lyhyesti: Klassisen tyylikäs, intensiivinen, lähes kireän hapokas ja ilmaisultaan painottoman kepeä viileän ilmaston Chardonnay.

Arvio: Erinomainen – upean tyylipuhdas, sopivalla tavalla pelkistetty ja teräksinen esitys; sähköistä intensiteettiä alusta loppuun.

Hinnan (17,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti